Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená polenta se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 50 minut Velmi snadné Na 2 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 839 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 100 g
Tuky 35 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V případě pečené polenty se zeleninou trouba pracuje za vás: tuhle polentu míchat nemusíte, navrch získáte křupavou kůrčičku. Odpadá tedy dlouhé postávání u plotny. Zeleninu klidně obměňujte a recept si upravte podle stavu spíže a sezony. Přidat lze i tuňáka z konzervy nebo trochu šunky či klobásy.

Suroviny

olivový olej 1,5 PL
cibule ½ ks
malá nebo 1 šalotka, nadrobno
malé, zbavené semen a nakrájené na proužky
rajčata cherry 3 ks
nakrájená nadrobno
sůl
salát 5 PL
spařené řepné lístky, listy špenátu, mangoldu, baby špenátu… (cca 5 hrstí zasyrova)
polenta 100 g
voda 430 ml
horká, nebo zeleninového vývaru
najemno nastrouhaný + další k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a opékejte na ní cibuli a papriku asi 3 minuty, vsypte rajčátka a opékejte další 2 minuty. Mírně osolte, vmíchejte spařené lupení a odstavte.

3

Do menší zapékací mísy (raději mělčí a širší) nasypte polentu, přidejte zbývající olej a vodu či vývar. Přidejte zeleninu z pánve a osolte. Dobře promíchejte.

4

Pečte 25 minut, pak opatrně vyjměte, posypte parmazánem a dejte ještě na 5 minut zapéct, nebo na tak dlouho, aby se veškerá tekutina vstřebala. Jezte posypané dalším parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Zbylou polentu můžete druhý den opéct nakrájenou na pánvi či pod grilem, potřenou trochou olivového oleje, nebo zamrazit až na 1 měsíc – a ohřát stejným způsobem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...