V případě pečené polenty se zeleninou trouba pracuje za vás: tuhle polentu míchat nemusíte, navrch získáte křupavou kůrčičku. Odpadá tedy dlouhé postávání u plotny. Zeleninu klidně obměňujte a recept si upravte podle stavu spíže a sezony. Přidat lze i tuňáka z konzervy nebo trochu šunky či klobásy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a opékejte na ní cibuli a papriku asi 3 minuty, vsypte rajčátka a opékejte další 2 minuty. Mírně osolte, vmíchejte spařené lupení a odstavte.
Do menší zapékací mísy (raději mělčí a širší) nasypte polentu, přidejte zbývající olej a vodu či vývar. Přidejte zeleninu z pánve a osolte. Dobře promíchejte.
Pečte 25 minut, pak opatrně vyjměte, posypte parmazánem a dejte ještě na 5 minut zapéct, nebo na tak dlouho, aby se veškerá tekutina vstřebala. Jezte posypané dalším parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Zbylou polentu můžete druhý den opéct nakrájenou na pánvi či pod grilem, potřenou trochou olivového oleje, nebo zamrazit až na 1 měsíc – a ohřát stejným způsobem.