0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená polenta se zeleninou

Pečená polenta se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená polenta se zeleninou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 2 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 839 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 100 g
Tuky 35 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polenta bez dlouhého postávání u plotny a s křupavou krustičkou. Zeleninu lze různě obměňovat podle stavu spíže a sezony.

Suroviny

olivový olej 1.5 PL
cibule 0.5 ks
malá nebo 1 šalotka, nadrobno
paprika žlutá 0.5 ks
malé, zbavené semen a nakrájené na proužky
rajčata cherry 3 ks
nakrájená nadrobno
sůl
salát 5 PL
spařené řepné lístky, listy špenátu, mangoldu, baby špenátu… (cca 5 hrstí zasyrova)
polenta 100 g
voda 430 ml
horká, nebo zeleninového vývaru
parmazán 3 PL
najemno nastrouhaný + další k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a opékejte na ní cibuli a papriku asi 3 minuty, vsypte rajčátka a opékejte další 2 minuty. Mírně osolte, vmíchejte spařené lupení a odstavte.

2

Do menší zapékací mísy (raději mělčí a širší) nasypte polentu, přidejte zbývající olej a vodu či vývar. Přidejte zeleninu z pánve a osolte. Dobře promíchejte.

3

Pečte 25 minut, pak opatrně vyjměte, posypte parmazánem a dejte ještě na 5 minut zapéct, nebo na tak dlouho, aby se veškerá tekutina vstřebala. Jezte posypané dalším parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Zbylou polentu můžete druhý den opéct nakrájenou na pánvi či pod grilem, potřenou trochou olivového oleje, nebo zamrazit až na 1 měsíc – a ohřát stejným způsobem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit