
Pečená polenta se zeleninou
Polenta bez dlouhého postávání u plotny a s křupavou krustičkou. Zeleninu lze různě obměňovat podle stavu spíže a sezony.
Ingredience
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1/2 malé cibule nebo 1 šalotka, nadrobno
- 1/2 malé žluté papriky, zbavená semen a nakrájená na proužky
- 2–3 třešňová rajčátka, nadrobno
- sůl
- 5 lžic spařených řepných lístků, listů špenátu, mangoldu, baby špenátu… (cca 5 hrstí zasyrova)
- 100 g polenty
- 430 ml horké vody nebo zeleninového vývaru
- 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu + další k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a opékejte na ní cibuli a papriku asi 3 minuty, vsypte rajčátka a opékejte další 2 minuty. Mírně osolte, vmíchejte spařené lupení a odstavte.
2 Do menší zapékací mísy (raději mělčí a širší) nasypte polentu, přidejte zbývající olej a vodu či vývar. Přidejte zeleninu z pánve a osolte. Dobře promíchejte.
3 Pečte 25 minut, pak opatrně vyjměte, posypte parmazánem a dejte ještě na 5 minut zapéct, nebo na tak dlouho, aby se veškerá tekutina vstřebala. Jezte posypané dalším parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Zbylou polentu můžete druhý den opéct nakrájenou na pánvi či pod grilem, potřenou trochou olivového oleje, nebo zamrazit až na 1 měsíc – a ohřát stejným způsobem.
Přidat komentář