0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená polenta se zeleninou

Pečená polenta se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená polenta se zeleninou

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 2 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 839 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 100 g
Tuky 35 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polenta bez dlouhého postávání u plotny a s křupavou krustičkou. Zeleninu lze různě obměňovat podle stavu spíže a sezony.

Suroviny

olivový olej 1,5 PL
cibule ½ ks
malá nebo 1 šalotka, nadrobno
paprika žlutá ½ ks
malé, zbavené semen a nakrájené na proužky
rajčata cherry 3 ks
nakrájená nadrobno
sůl
salát 5 PL
spařené řepné lístky, listy špenátu, mangoldu, baby špenátu… (cca 5 hrstí zasyrova)
polenta 100 g
voda 430 ml
horká, nebo zeleninového vývaru
najemno nastrouhaný + další k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a opékejte na ní cibuli a papriku asi 3 minuty, vsypte rajčátka a opékejte další 2 minuty. Mírně osolte, vmíchejte spařené lupení a odstavte.

2

Do menší zapékací mísy (raději mělčí a širší) nasypte polentu, přidejte zbývající olej a vodu či vývar. Přidejte zeleninu z pánve a osolte. Dobře promíchejte.

3

Pečte 25 minut, pak opatrně vyjměte, posypte parmazánem a dejte ještě na 5 minut zapéct, nebo na tak dlouho, aby se veškerá tekutina vstřebala. Jezte posypané dalším parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Zbylou polentu můžete druhý den opéct nakrájenou na pánvi či pod grilem, potřenou trochou olivového oleje, nebo zamrazit až na 1 měsíc – a ohřát stejným způsobem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč