Kuře s polentou

Kuře s polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s polentou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2182 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 235 g
Tuky 85 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý způsob, jak zužitkovat celé kuře, ale nečekat na něj půl večera, než se upeče!

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
máslo 1 PL
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
víno bílé 80 ml
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
Na polentu
mléko 625 ml
polenta 1 hrnek
parmazán 100 g
strouhaný + hoblinky na posypání
Na dokončení
máslo 1 PL
šalvěj 1 hrst
lístky

1 Troubu předehřejte na 165°C. Kuře naporcujte na čtvrtky: odřízněte stehna, prsa odřízněte od skeletu, křídla ponechte. Skelet a odřezky dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit na vývar.

2 V hlubší pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo s olejem, vložte kuřecí kousky kůží dolů a opékejte je dozlatova. Otočte, přidejte do pánve cibuli a opékejte dosklovita. Podlijte vínem, nechte odvařit, pak podlijte trochou vývaru a dejte do trouby. Pečte 20 minut.

V rendlíku vhodném do trouby přiveďte k varu 500 ml vody s mlékem. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte z plotny, osolte, vmíchejte parmazán a na posledních pár minut dejte rendlík s polentou do trouby ke kuřeti, aby se polenta zapekla.

4 Šalvějové lístky opečte na másle dokřupava. Kuře podávejte s polentou, opečenými šalvějovými lístky a parmazánovými hoblinkami.

NĚCO NAVÍC
Vývar z kuřecího skeletu a odřezků použijte rovnou pod kuře, zbytek zamrazte a nechte na příště!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit