Kuře s polentou

Kuře s polentou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2119 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 222 g
Tuky 82 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý způsob, jak zužitkovat celé kuře, ale nečekat na něj půl večera, než se upeče!

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
máslo 1 PL
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
víno bílé 80 ml
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
Na polentu
mléko 625 ml
polenta 1 hrnek
parmazán 100 g
strouhaný, a hoblinky na posypání
Na dokončení
máslo 1 PL
šalvěj hrst
lístky

1 Troubu předehřejte na 165°C. Kuře naporcujte na čtvrtky: odřízněte stehna, prsa odřízněte od skeletu, křídla ponechte. Skelet a odřezky dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit na vývar.

2 V hlubší pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo s olejem, vložte kuřecí kousky kůží dolů a opékejte je dozlatova. Otočte, přidejte do pánve cibuli a opékejte dosklovita. Podlijte vínem, nechte odvařit, pak podlijte trochou vývaru a dejte do trouby. Pečte 20 minut.

V rendlíku vhodném do trouby přiveďte k varu 500 ml vody s mlékem. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte z plotny, osolte, vmíchejte parmazán a na posledních pár minut dejte rendlík s polentou do trouby ke kuřeti, aby se polenta zapekla.

4 Šalvějové lístky opečte na másle dokřupava. Kuře podávejte s polentou, opečenými šalvějovými lístky a parmazánovými hoblinkami.

NĚCO NAVÍC
Vývar z kuřecího skeletu a odřezků použijte rovnou pod kuře, zbytek zamrazte a nechte na příště!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit