Skvělý způsob, jak zužitkovat celé kuře, ale nečekat na něj půl večera, než se upeče!
Postup
Troubu předehřejte na 165°C. Kuře naporcujte na čtvrtky: odřízněte stehna, prsa odřízněte od skeletu, křídla ponechte. Skelet a odřezky dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit na vývar.
V hlubší pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo s olejem, vložte kuřecí kousky kůží dolů a opékejte je dozlatova. Otočte, přidejte do pánve cibuli a opékejte dosklovita. Podlijte vínem, nechte odvařit, pak podlijte trochou vývaru a dejte do trouby. Pečte 20 minut.
V rendlíku vhodném do trouby přiveďte k varu 500 ml vody s mlékem. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte z plotny, osolte, vmíchejte parmazán a na posledních pár minut dejte rendlík s polentou do trouby ke kuřeti, aby se polenta zapekla.
Šalvějové lístky opečte na másle dokřupava. Kuře podávejte s polentou, opečenými šalvějovými lístky a parmazánovými hoblinkami.
NĚCO NAVÍC
Vývar z kuřecího skeletu a odřezků použijte rovnou pod kuře, zbytek zamrazte a nechte na příště!