
Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi
Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.
Ingredience
- 2,5 kg vepřové kýty bez kosti s kůží
- 2 cibule, nakrájené na tlustá kolečka
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 8 stroužků česneku, nasekaných
- malý svazek koriandru, lístky otrhané (část uchovejte k podávání)
- malý svazek máty, lístky otrhané
- 3 bobkové listy, podrcené
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžíce sušeného oregana
- po 1 lžičce chilli vloček, soli a čerstvě mletého pepře
- 4 pomeranče, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
- 4 limety, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + klínky k podávání
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika, očištěná a nasekaná
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- 3 snítky tymiánu, lístky otrhané
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 300 g rýže basmati
- 400 g konzerva černých fazolí, propláchnutá a okapaná
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 600 ml drůbežího vývaru
NA MARINÁDU
NA RÝŽI S FAZOLEMI
Příprava jídla
1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.
2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).
3 Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.
4 Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.
5 Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.
NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.
Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář