0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7175 kcal
Bílkoviny 641 g
Sacharidy 714 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.

Suroviny

vepřová kýta 2,5 kg
bez kosti s kůží
cibule 2 ks
na tlustá kolečka
rostlinný olej 1 PL
sůl
Na marinádu
česnek 8 stroužků
nasekané
koriandr čerstvý svazek
otrhané lístky (část uchovat k podávání)
máta svazek
otrhané lístky
bobkový list 3 ks
podrcené
římský kmín 1 PL
mletý
oregano 1 PL
sušené
chilli sušené 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
pomeranč 4 ks
kůra a šťáva
limeta 4 ks
kůra a šťáva + klínky k podávání
Na rýži s fazolemi
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
paprika 1 ks
zelená, očištěná a nasekaná
česnek 2 stroužky
tymián 3 snítky
lístky otrhané
oregano ½ ČL
vinný ocet červený 2 PL
rýže basmati 300 g
fazole černé 400 g
konzerva, propláchnuté, okapané
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 600 ml

1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.

2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).

3 Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.

4 Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.

5 Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.

NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč