Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7175 kcal
Bílkoviny 641 g
Sacharidy 714 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.

Suroviny

vepřová kýta 2.5 kg
bez kosti s kůží
cibule 2 ks
na tlustá kolečka
rostlinný olej 1 PL
sůl
Na marinádu
česnek 8 stroužků
nasekané
koriandr svazek
otrhané lístky (část uchovat k podávání)
máta svazek
otrhané lístky
bobkový list 3 ks
podrcené
římský kmín 1 PL
mletý
oregano 1 PL
sušené
chilli sušené 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
pomeranč 4 ks
kůra a šťáva
limeta 4 ks
kůra a šťáva + klínky k podávání
Na rýži s fazolemi
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
paprika 1 ks
zelená, očištěná a nasekaná
česnek 2 stroužky
tymián 3 snítky
lístky otrhané
oregano 0.5 ČL
vinný ocet červený 2 PL
rýže basmati 300 g
fazole černé 400 g
konzerva, propláchnuté, okapané
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 600 ml

1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.

2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).

3 Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.

4 Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.

5 Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.

NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit