Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT4H
Pečení 4:00
Maso

Ingredience

    • 2,5 kg vepřové kýty bez kosti s kůží
    • 2 cibule, nakrájené na tlustá kolečka
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • sůl

    NA MARINÁDU

    • 8 stroužků česneku, nasekaných
    • malý svazek koriandru, lístky otrhané (část uchovejte k podávání)
    • malý svazek máty, lístky otrhané
    • 3 bobkové listy, podrcené
    • 1 lžíce mletého římského kmínu
    • 1 lžíce sušeného oregana
    • po 1 lžičce chilli vloček, soli a čerstvě mletého pepře
    • 4 pomeranče, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 4 limety, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + klínky k podávání

    NA RÝŽI S FAZOLEMI

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 zelená paprika, očištěná a nasekaná
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 3 snítky tymiánu, lístky otrhané
    • 1/2 lžičky sušeného oregana
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • 300 g rýže basmati
    • 400 g konzerva černých fazolí, propláchnutá a okapaná
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 600 ml drůbežího vývaru

Příprava jídla

1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.

2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).

3 Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.

4 Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.

5 Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.

NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Přidat komentář