Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.
Suroviny
1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.
2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).
3 Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.
4 Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.
5 Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.
NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.
Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media