Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.
2 Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.
3 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.
4 Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.
5 Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.
6 Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly. Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.
7 Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám
s vymačkaným česnekem.
Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media