Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6253 kcal
Bílkoviny 403 g
Sacharidy 274 g
Tuky 385 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět.

Související recepty

Suroviny

jehněčí plec 2 kg
s kostí, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 1 kg
střední, s pěknou slupkou (typ A), podélně rozpůlené
česnek 1 ks
celá palice, rozdělená na stroužky
rozmarýn 5 snítek
Na glazuru
2 PL
červenorybízové želé (rosol), lze nahradit rybízovým džemem - protřený přes sítko
víno červené 3 PL
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
Na salát
šalotka 3 ks
nadrobno nakrájená
vinný ocet bílý 2 PL
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
olivový olej 3 PL
mražený hrášek 100 g
povolený
salát 200 g
potočnice (v M&S a občas na farmářských trzích), lze nahradit polníčkem, šruchou, rukolou

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.

2 Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.

3 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.

4 Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.

5 Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.

6 Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly. Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.

7 Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám
s vymačkaným česnekem.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit