Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6253 kcal
Bílkoviny 403 g
Sacharidy 274 g
Tuky 385 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět. Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami ozdobí každý stůl. 

Suroviny

s kostí, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
střední, s pěknou slupkou (typ A), podélně rozpůlené
celá palice, rozdělená na stroužky
rozmarýn 5 snítek
Na glazuru
červenorybízové želé (rosol), lze nahradit rybízovým džemem - protřený přes sítko
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
Na salát
nadrobno nakrájená
vinný ocet bílý 2 PL
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
olivový olej 3 PL
mražený hrášek 100 g
povolený
salát 200 g
potočnice (v M&S a občas na farmářských trzích), lze nahradit polníčkem, šruchou, rukolou

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.

2

Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.

3

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.

4

Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.

5

Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.

6

Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly.

7

Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.

8

Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám s vymačkaným česnekem. 

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...