Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět. Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami ozdobí každý stůl.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.
Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.
Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.
Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.
Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.
Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly.
Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.
Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám s vymačkaným česnekem.
Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media