0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6253 kcal
Bílkoviny 403 g
Sacharidy 274 g
Tuky 385 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět.

Suroviny

jehněčí plec 2 kg
s kostí, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 1 kg
střední, s pěknou slupkou (typ A), podélně rozpůlené
česnek 1 ks
celá palice, rozdělená na stroužky
rozmarýn 5 snítek
Na glazuru
2 PL
červenorybízové želé (rosol), lze nahradit rybízovým džemem - protřený přes sítko
víno červené 3 PL
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
Na salát
šalotka 3 ks
nadrobno nakrájená
vinný ocet bílý 2 PL
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit hrubozrnnou
olivový olej 3 PL
mražený hrášek 100 g
povolený
salát 200 g
potočnice (v M&S a občas na farmářských trzích), lze nahradit polníčkem, šruchou, rukolou

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.

2 Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.

3 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.

4 Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.

5 Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.

6 Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly. Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.

7 Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám
s vymačkaným česnekem.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč