Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Jehněčí pečínka by na velikonočním stole neměla chybět.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4H30M
Pečení 4:30
Maso

Ingredience

    • 2 kg jehněčí plece s kostí, v celku sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 kg středních brambor s pěknou slupkou (varný typ A), podélně rozpůlených
    • 1 palice česneku, rozdělená na stroužky
    • 5 snítek rozmarýnu

    NA GLAZURU

    • 2 lžíce červenorybízového želé (rosolu) či rybízového džemu protřeného přes sítko
    • 3 lžíce červeného vína
    • 1 lžička dijonské nebo hrubozrnné hořčice

    NA SALÁT

    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce bílého vinného octa
    • 1 lžička dijonské nebo hrubozrnné hořčice
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 100 g mraženého hrášku, povoleného
    • 200 g potočnice (k dostání v Marks &Spencer a občas na farmářských trzích), lze nahradit polníčkem, šruchou či rukolou

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho pořádně osolte a opepřete. Pečte 40 minut nezakryté, pak stáhněte troubu na 160/140°C. Je-li třeba, mírně podlijte vodou. Pečte další 3 hodiny volně zakryté alobalem či přiklopené.

2 Mezitím v rendlíčku svařte přísady na glazuru do konzistence sirupu. Trvá to 3–4 minuty.

3 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do mírného změknutí, bude to trvat 8–10 minut. Potom důkladně sceďte.

4 Pekáč s masem vyndejte z trouby, zesilte ji na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Maso vyjměte a tuk slijte do džbánku.

5 Do jiného pekáčku, do něhož se vejdou brambory v jedné vrstvě, nalijte 5 lžic slitého tuku. Promíchejte ho s bramborami, česnekem a rozmarýnem. Osolte a opepřete.

6 Do velkého pekáče vraťte maso a potřete ho polovinou glazury. Pekáček s bramborami dejte do trouby nahoru a ten s masem pod něj. Pečte 30 minut, maso občas potřete další glazurou, aby pěkně zhnědlo a brambory zezlátly. Pak vyndejte z trouby a nechte maso před porcováním odpočinout. Brambory podle potřeby ještě 10–15 minut dopečte dozlatova.

7 Na salát prošlehejte šalotky, ocet a hořčici, pak postupně vešlehejte olej a 1 lžíci vody. Osolte, opepřete a promíchejte s hráškem a potočnicí. Podávejte k pečínce a bramborám
s vymačkaným česnekem.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Přidat komentář