Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H10M
Pečení 1:10
Kuře

Ingredience

    • 2 cibule zbavené slupky, 1/2 v celku, zbytek na tlusté plátky
    • 1 kuře (1,5 kg)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 citron, ostrouhaný a rozpůlený
    • 750 ml drůbežího vývaru
    • 2 lžičky hladké mouky

    NA OCHUCENÉ MÁSLO

    • 50 g másla, změklého
    • 1/2 lžíce fenyklových semínek, drcených
    • 1 lžíce nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • kůra z 1 citronu, najemno nastrouhaná
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

    K PODÁVÁNÍ

    • spařená stonková brokolice
    • baby mrkve podušené na másle

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170 °C. Utřete všechny přísady na ochucené máslo.

2 Na dno pekáčku rozprostřete kolečka cibule. Na ně položte dobře osolené kuře. Do břišní dutiny kuřete vložte 1/2 citronu a 1/2 cibule v celku. Opatrně uvolněte kůži nad oběma prsíčky kuřete, aby vznikly dvě kapsy. Rozdělte do nich ochucené máslo a rozetřete je pod kůží kuřete. Máslem, které vám zůstane na rukou, potřete kuřecí stehna. Podlijte 250 ml vývaru a dejte péct na 1 hodinu 10 minut.

Pak v nejsilnější části kuřete zkontrolujte teploměrem do masa, zda už teplota dosáhla 70°C, nebo zda šťáva po zapíchnutí grilovací jehly či ostrého nože vytéká čirá. Pokud ano, vyjměte kuře z trouby a nechte 20 minut odpočívat pod alobalem. (Pokud ne, pečte dále a zkoušejte po 10 minutách.)

Pekáček dejte na mírný oheň a do výpeku zašlehejte mouku. Míchejte, až se trochu zabarví, a pak vešlehejte zbývajících 500 ml drůbežího vývaru. Zvolna vařte 10 minut a přidávejte šťávu, uvolňující se z odpočívajícího kuřete. Dolaďte šťávou ze zbývajícího citronu. Přeceďte do džbánku a podávejte ke kuřeti, brokolici a mrkvi.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Přidat komentář