Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1012 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 86 g
Tuky 47 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu.

Suroviny

bez slupky, 0,5 v celku, zbytek na tlusté plátky
kuře 1 ks
o váze asi 1,5kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
ostrouhaný, rozpůlený
vývar kuřecí 750 ml
Na ochucené máslo
změklé
fenyklová semínka ½ PL
drcená
rozmarýn 1 PL
nasekané, čerstvé
česnek 1 stroužek
drcený
kůra najemno
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
K podávání
stonková brokolice spařená
baby mrkev
podušená na másle

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170 °C. Utřete všechny přísady na ochucené máslo.

2

Na dno pekáčku rozprostřete kolečka cibule. Na ně položte dobře osolené kuře. Do břišní dutiny kuřete vložte 1/2 citronu a 1/2 cibule v celku. Opatrně uvolněte kůži nad oběma prsíčky kuřete, aby vznikly dvě kapsy. Rozdělte do nich ochucené máslo a rozetřete je pod kůží kuřete. Máslem, které vám zůstane na rukou, potřete kuřecí stehna. Podlijte 250 ml vývaru a dejte péct na 1 hodinu 10 minut.

3

Pak v nejsilnější části kuřete zkontrolujte teploměrem do masa, zda už teplota dosáhla 70°C, nebo zda šťáva po zapíchnutí grilovací jehly či ostrého nože vytéká čirá. Pokud ano, vyjměte kuře z trouby a nechte 20 minut odpočívat pod alobalem. (Pokud ne, pečte dále a zkoušejte po 10 minutách.)

4

Pekáček dejte na mírný oheň a do výpeku zašlehejte mouku. Míchejte, až se trochu zabarví, a pak vešlehejte zbývajících 500 ml drůbežího vývaru. Zvolna vařte 10 minut a přidávejte šťávu, uvolňující se z odpočívajícího kuřete. Dolaďte šťávou ze zbývajícího citronu. Přeceďte do džbánku a podávejte ke kuřeti, brokolici a mrkvi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín