Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1012 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 86 g
Tuky 47 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu.

Související recepty

Suroviny

bez slupky, 0,5 v celku, zbytek na tlusté plátky
kuře 1 ks
o váze asi 1,5kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
ostrouhaný, rozpůlený
vývar kuřecí 750 ml
Na ochucené máslo
změklé
fenyklová semínka ½ PL
drcená
rozmarýn 1 PL
nasekané, čerstvé
česnek 1 stroužek
drcený
kůra najemno
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
K podávání
stonková brokolice spařená
baby mrkev
podušená na másle

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170 °C. Utřete všechny přísady na ochucené máslo.

2

Na dno pekáčku rozprostřete kolečka cibule. Na ně položte dobře osolené kuře. Do břišní dutiny kuřete vložte 1/2 citronu a 1/2 cibule v celku. Opatrně uvolněte kůži nad oběma prsíčky kuřete, aby vznikly dvě kapsy. Rozdělte do nich ochucené máslo a rozetřete je pod kůží kuřete. Máslem, které vám zůstane na rukou, potřete kuřecí stehna. Podlijte 250 ml vývaru a dejte péct na 1 hodinu 10 minut.

3

Pak v nejsilnější části kuřete zkontrolujte teploměrem do masa, zda už teplota dosáhla 70°C, nebo zda šťáva po zapíchnutí grilovací jehly či ostrého nože vytéká čirá. Pokud ano, vyjměte kuře z trouby a nechte 20 minut odpočívat pod alobalem. (Pokud ne, pečte dále a zkoušejte po 10 minutách.)

4

Pekáček dejte na mírný oheň a do výpeku zašlehejte mouku. Míchejte, až se trochu zabarví, a pak vešlehejte zbývajících 500 ml drůbežího vývaru. Zvolna vařte 10 minut a přidávejte šťávu, uvolňující se z odpočívajícího kuřete. Dolaďte šťávou ze zbývajícího citronu. Přeceďte do džbánku a podávejte ke kuřeti, brokolici a mrkvi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...