0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1012 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 86 g
Tuky 47 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu.

Suroviny

cibule 2 ks
bez slupky, 0,5 v celku, zbytek na tlusté plátky
kuře 1 ks
o váze asi 1,5kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
ostrouhaný, rozpůlený
vývar kuřecí 750 ml
mouka pšeničná hladká 2 ČL
Na ochucené máslo
máslo 50 g
změklé
fenyklová semínka ½ PL
drcená
rozmarýn 1 PL
nasekané, čerstvé
česnek 1 stroužek
drcený
citron 1 ks
kůra najemno
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
K podávání
brokolice
stonková brokolice spařená
baby mrkev
podušená na másle

1 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170 °C. Utřete všechny přísady na ochucené máslo.

2 Na dno pekáčku rozprostřete kolečka cibule. Na ně položte dobře osolené kuře. Do břišní dutiny kuřete vložte 1/2 citronu a 1/2 cibule v celku. Opatrně uvolněte kůži nad oběma prsíčky kuřete, aby vznikly dvě kapsy. Rozdělte do nich ochucené máslo a rozetřete je pod kůží kuřete. Máslem, které vám zůstane na rukou, potřete kuřecí stehna. Podlijte 250 ml vývaru a dejte péct na 1 hodinu 10 minut.

Pak v nejsilnější části kuřete zkontrolujte teploměrem do masa, zda už teplota dosáhla 70°C, nebo zda šťáva po zapíchnutí grilovací jehly či ostrého nože vytéká čirá. Pokud ano, vyjměte kuře z trouby a nechte 20 minut odpočívat pod alobalem. (Pokud ne, pečte dále a zkoušejte po 10 minutách.)

Pekáček dejte na mírný oheň a do výpeku zašlehejte mouku. Míchejte, až se trochu zabarví, a pak vešlehejte zbývajících 500 ml drůbežího vývaru. Zvolna vařte 10 minut a přidávejte šťávu, uvolňující se z odpočívajícího kuřete. Dolaďte šťávou ze zbývajícího citronu. Přeceďte do džbánku a podávejte ke kuřeti, brokolici a mrkvi.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč