Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1012 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 86 g
Tuky 47 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu.

Suroviny

cibule 2 ks
bez slupky, 0,5 v celku, zbytek na tlusté plátky
kuře 1 ks
o váze asi 1,5kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
ostrouhaný, rozpůlený
vývar kuřecí 750 ml
mouka pšeničná hladká 2 ČL
Na ochucené máslo
máslo 50 g
změklé
fenyklová semínka 0.5 PL
drcená
rozmarýn 1 PL
nasekané, čerstvé
česnek 1 stroužek
drcený
citron 1 ks
kůra najemno
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
K podávání
brokolice
stonková brokolice spařená
baby mrkev
podušená na másle

1 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170 °C. Utřete všechny přísady na ochucené máslo.

2 Na dno pekáčku rozprostřete kolečka cibule. Na ně položte dobře osolené kuře. Do břišní dutiny kuřete vložte 1/2 citronu a 1/2 cibule v celku. Opatrně uvolněte kůži nad oběma prsíčky kuřete, aby vznikly dvě kapsy. Rozdělte do nich ochucené máslo a rozetřete je pod kůží kuřete. Máslem, které vám zůstane na rukou, potřete kuřecí stehna. Podlijte 250 ml vývaru a dejte péct na 1 hodinu 10 minut.

Pak v nejsilnější části kuřete zkontrolujte teploměrem do masa, zda už teplota dosáhla 70°C, nebo zda šťáva po zapíchnutí grilovací jehly či ostrého nože vytéká čirá. Pokud ano, vyjměte kuře z trouby a nechte 20 minut odpočívat pod alobalem. (Pokud ne, pečte dále a zkoušejte po 10 minutách.)

Pekáček dejte na mírný oheň a do výpeku zašlehejte mouku. Míchejte, až se trochu zabarví, a pak vešlehejte zbývajících 500 ml drůbežího vývaru. Zvolna vařte 10 minut a přidávejte šťávu, uvolňující se z odpočívajícího kuřete. Dolaďte šťávou ze zbývajícího citronu. Přeceďte do džbánku a podávejte ke kuřeti, brokolici a mrkvi.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit