0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
ryba
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2313 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 62 g
Tuky 127 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přímo lahůdkové budou tyhle pečenáče, pokud je připravíte z makrel nebo sleďů. Udělat je ale můžete i ze pstruhů nebo ze zbylého štědrovečerního kapra – ten potřebuje odležení o něco delší, do Silvestra.

Suroviny

Na nálev
ocet 500 ml
sůl 1 PL
vrchovatá
cukr 4 ČL
nové koření 3 kuliček
pepř 10 kuliček
hořčičné semínko
koření 1 ČL
na přípravu ryb
Na pečenáče
ryba 12 ks
filet, sleď či makrela
mouka pšeničná hladká
na obal ryb
paprika sladká 1 ČL
olej 2 PL
na pokapání ryb
sůl
na dochucení

Postup

1

Suroviny na nálev dejte do hrnce a zalijte 750 ml vody. Nechte přejít varem (do horkého nálevu můžete přidat 100 ml červeného vína).

2

Pokud máte celé chlazené ryby, odstraňte hlavy a ocasy. Pak ryby nařízněte na hřbetě a z každé seřízněte dva filety. Ty pokrájejte na menší kousky.

3

Rozpalte troubu na 160 °C.

4

V misce smíchejte mouku se sladkou paprikou (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do směsi přidat i pálivou) a solí.

5

Ryby osolte, obalte, přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte olejem. Pečte deset až patnáct minut.

6

Až pečené ryby vychladnou, úhledně je skládejte do sklenice nebo kameninové nádoby (nám se uvedené množství vešlo do sklenice o objemu 0,7 l).

Tip: Nakládané ryby můžete prokládat plátky cibule nebo kořenovou zeleninou svařenou v nálevu. Zkuste i tuhle variantu!

7

Nakonec ryby zalijte vychladlým lákem, lahev pečlivě uzavřete a nechte v chladu (na chalupě stačí studená předsíň nebo sklep) odpočívat minimálně tři až pět dnů, aby se všechny chutě pěkně rozležely.

Jen doufejte, že do silvestra vydržíte neujídat!

Kapří pečenáče
Pokud vám po štědrovečerní večeři zbude pár porcí obaleného kapra, naskládejte je do sklenice, proložte cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte lákem ze sladkokyselých okurek. Na silvestra budou kapří pečenáče skvělé!

Komentáře

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit