Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečenáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 23
Do 75 minut Snadné na sklenici o objemu 2 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8964 kcal
Bílkoviny 657 g
Sacharidy 818 g
Tuky 311 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na domácí pečenáče zvládnete hravě, a to třeba po Vánocích, kdy vám zbudou nesnědené kousky smaženého kapra. Jedná se totiž o smažené filety sladkovodních ryb naložené v octovém nálevu. Nejlepší je nechat ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.

Suroviny

ryba 3 kg
sladkovodní, očištěné a vykuchané či filety (lín, okoun, kapr)
sůl
vejce 4 ks
prošlehaná s trochou ovdy
strouhanka 400 g
až 450 g
olej
na smažení
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 15 g
pepř bílý ½ ČL
celý
pepř barevný ½ ČL
celý
pepř celý 10 kuliček
větší
hořčičné semínko 1 ČL

Postup

1

Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.

2

Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance.

3

Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.

4

Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené.

5

Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů.

6

Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.

TIPY & TRIKY

  • Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
  • Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Komentáře

03.08.2017 21:00

nemuže to byt jedle,chybí v nálevu voda!!!

04.08.2017 14:09

Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...