Recept na domácí pečenáče zvládnete hravě, a to třeba po Vánocích, kdy vám zbudou nesnědené kousky smaženého kapra. Jedná se totiž o smažené filety sladkovodních ryb naložené v octovém nálevu. Nejlepší je nechat ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.
Suroviny
Postup
Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.
Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance.
Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.
Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené.
Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů.
Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.
TIPY & TRIKY
- Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
- Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.
Komentáře
nemuže to byt jedle,chybí v nálevu voda!!!
Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.