Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pečenáče

Pečenáče

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné na sklenici o objemu 2l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12712 kcal
Bílkoviny 777 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 401 g
Vláknina 237 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.

Suroviny

ryba 3 kg
sladkovodní, očištěné a vykuchané či filety (lín, okoun, kapr)
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl
vejce 4 ks
prošlehaná s trochou ovdy
strouhanka 400 g
olej
na smažení
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 15 g
krupicový cukr 150 g
pepř bílý 1 ČL
celý
pepř barevný 1 ČL
celý
pepř celý 10
bobkový list 3 ks
větší
hořčičné semínko 1 ČL

1Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.

2Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance. Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.
 

3Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené. Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů. Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.

TIPY & TRIKY

  • Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
  • Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.

 

 

 

 

Komentáře

Eva Dvořáková

Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit