0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečenáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné na sklenici o objemu 2l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12712 kcal
Bílkoviny 777 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 401 g
Vláknina 237 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.

Suroviny

ryba 3 kg
sladkovodní, očištěné a vykuchané či filety (lín, okoun, kapr)
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl
vejce 4 ks
prošlehaná s trochou ovdy
strouhanka 400 g
olej
na smažení
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 15 g
krupicový cukr 150 g
pepř bílý 1 ČL
celý
pepř barevný 1 ČL
celý
pepř celý 10
bobkový list 3 ks
větší
hořčičné semínko 1 ČL

Postup

1

Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.

2

Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance.

3

Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.

4

Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené.

5

Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů.

6

Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.

TIPY & TRIKY

  • Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
  • Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Komentáře

Eva Dvořáková

Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit