V obchodě vybírejte šťavnaté, tak akorát měkké fíky, které nejsou pomačkané, otlačené ani scvrklé. Správně vybrané fíky se vám odmění sladkou chutí a vůní. Tu můžete ještě zintenzivnit pečením.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Nařežte každý fík do kříže, ale neprořízněte až dolů, jen asi do tří čtvrtin plodu, aby se rozevřel. Do každého fíku vložte kostičku másla. Zapékací formu vymažte máslem a naskládejte do ní fíky. Posypte ořechy a pokapejte javorovým sirupem. Pečte 20 minut, během pečení několikrát fíky přelijte šťávou z másla a sirupu. Mascarpone vyšlehejte s vanilkovým extraktem. Každému stolovníkovi vložte na talíř 3 fíky a velkou lžíci vanilkového mascarpone. Jezte horké.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media