
Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone
Andělský dezert
Ingredience
- 12 tmavých fíků, rozčtvrcených
- 1 lžíce likéru amaretto
- med k podávání
- 6 bílků
- 110 g krupicového cukru
- 60 g moučkového cukru + na poprášení
- 200 g neloupaných mandlí, mletých
- 50 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 110 g medu
- 60 ml likéru amaretto
- 750 g mascarpone
NA PUSINKOVÝ KORPUS
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 150°C. Ručním šlehačem ušlehejte z bílků měkkou pěnu. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte lesklý a pevný sníh. Vmíchejte moučkový cukr, mleté mandle a mouku a směsí naplňte zdobicí sáček s hladkou špičkou.
2 Na pečicí papír si vyznačte 4 kruhy o průměru 18 cm a vyložte jím dva plechy. Spirálovitě kruhy vystříkejte připraveným těstem (dělejte "hada" od středu k okrajům). Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte 5 minut chladnout na plechu, pak obraťte na pečicí papír poprášený moučkovým cukrem a nechte zcela vychladnout.
3 Na krém nad horkou vodní lázní šlehejte žloutky a med 7–8 minut dohladka a do zhoustnutí. Sundejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Zvlášť prošlehejte amaretto s mascarpone a pak vmíchejte do žloutkového krému.
4 Na dokončení vyložte rozevírací dortovou formu o průměru 20cm pečicím papírem. Na dno položte první bílkový korpus. Potřete ho čtvrtinou krému až ke krajům. Na to položte další bílkový korpus a postup dvakrát zopakujte. Zakončete čtvrtým korpusem a zbývajícím krémem a uhlaďte povrch a také boky, chcete-li.
5 Dort uložte na noc do mrazáku. Čtvrt hodiny před podáváním dort přemístěte do chladničky. Fíky pokapejte amarettem a nechte 10 minut macerovat. Vyjměte dort z formy, ozdobte fíky, pokapejte medem a ihned podávejte. Dort velmi rychle povolí.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Pavlína Skácelová
30. Leden 2015 17:32