0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone

Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone

4.6 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7803 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 557 g
Tuky 500 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Andělský dezert

Suroviny

fíky 12 ks
tmavé, rozčtvrcené
amaretto 1 PL
med
k podávání
Na pusinkový korpus
bílek 6 ks
krupicový cukr 110 g
moučkový cukr 60 g
+ na poprášení
mandle 200 g
neloupané, mleté
mouka pšeničná hladká 50 g
Na krém
žloutek 3 ks
med 110 g
amaretto 60 ml
mascarpone 750 g

1 Troubu předehřejte na 150°C. Ručním šlehačem ušlehejte z bílků měkkou pěnu. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte lesklý a pevný sníh. Vmíchejte moučkový cukr, mleté mandle a mouku a směsí naplňte zdobicí sáček s hladkou špičkou.

2 Na pečicí papír si vyznačte 4 kruhy o průměru 18 cm a vyložte jím dva plechy. Spirálovitě kruhy vystříkejte připraveným těstem (dělejte "hada" od středu k okrajům). Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte 5 minut chladnout na plechu, pak obraťte na pečicí papír poprášený moučkovým cukrem a nechte zcela vychladnout.

3 Na krém nad horkou vodní lázní šlehejte žloutky a med 7–8 minut dohladka a do zhoustnutí. Sundejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Zvlášť prošlehejte amaretto s mascarpone a pak vmíchejte do žloutkového krému.

4 Na dokončení vyložte rozevírací dortovou formu o průměru 20cm pečicím papírem. Na dno položte první bílkový korpus. Potřete ho čtvrtinou krému až ke krajům. Na to položte další bílkový korpus a postup dvakrát zopakujte. Zakončete čtvrtým korpusem a zbývajícím krémem a uhlaďte povrch a také boky, chcete-li.

5 Dort uložte na noc do mrazáku. Čtvrt hodiny před podáváním dort přemístěte do chladničky. Fíky pokapejte amarettem a nechte 10 minut macerovat. Vyjměte dort z formy, ozdobte fíky, pokapejte medem a ihned podávejte. Dort velmi rychle povolí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit