Andělský dezert
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150°C. Ručním šlehačem ušlehejte z bílků měkkou pěnu. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte lesklý a pevný sníh. Vmíchejte moučkový cukr, mleté mandle a mouku a směsí naplňte zdobicí sáček s hladkou špičkou.
Na pečicí papír si vyznačte 4 kruhy o průměru 18 cm a vyložte jím dva plechy. Spirálovitě kruhy vystříkejte připraveným těstem (dělejte 'hada' od středu k okrajům). Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte 5 minut chladnout na plechu, pak obraťte na pečicí papír poprášený moučkovým cukrem a nechte zcela vychladnout.
Na krém nad horkou vodní lázní šlehejte žloutky a med 7–8 minut dohladka a do zhoustnutí. Sundejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Zvlášť prošlehejte amaretto s mascarpone a pak vmíchejte do žloutkového krému.
Na dokončení vyložte rozevírací dortovou formu o průměru 20cm pečicím papírem. Na dno položte první bílkový korpus. Potřete ho čtvrtinou krému až ke krajům. Na to položte další bílkový korpus a postup dvakrát zopakujte. Zakončete čtvrtým korpusem a zbývajícím krémem a uhlaďte povrch a také boky, chcete-li.
Dort uložte na noc do mrazáku. Čtvrt hodiny před podáváním dort přemístěte do chladničky. Fíky pokapejte amarettem a nechte 10 minut macerovat. Vyjměte dort z formy, ozdobte fíky, pokapejte medem a ihned podávejte. Dort velmi rychle povolí.
Komentáře
Výborný recept!