Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5349 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 540 g
Tuky 261 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřejivý i chladivý, andělsky jemný i ďábelsky hříšný... Dokonalý!

Suroviny

40 g
datle medjool vypeckovaných a nahrubo nakrájených
sušené fíky 50 g
nahrubo nakrájených
jedlá soda 0.5 ČL
80 ml
vroucí voda
máslo 50 g
změklého + na formu
vanilkový extrakt 0.5 ČL
perníkové koření 1 ČL
90 g
tmavý třtinový cukr
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mouka mandlová 30 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
zlatý sirup 1.5 PL
lze nahradit medem
pistácie 35 g
nesolených nasekaných
vanilková zmrzlina 2 l
lehce povolené
NA SIRUP
krupicový cukr 110 g
brandy 125 ml
voda 60 ml
fíky 4 ks
rozčtvrcených (viz NĚCO NAVÍC)

1 Připravte sirup z brandy. Cukr, brandy a vodu dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte na nižší teplotu, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu, přiveďte k varu a vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.

2 Datle, fíky, jedlou sodu a vodu dejte do misky a nechte 10–15 odstát. Přesypte do mixéru a rozmixujte dohladka.

3 Troubu předehřejte na 160°C. Máslo, vanilkový extrakt, perníkové koření a cukr šlehejte v robotu 20 minut do světlé nadýchané pěny. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva, datlovo-fíkovou směs, mandlovou mouku, zlatý sirup nebo med a pistácie. Hotové těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm. Pečte asi 40 minut dozlatova. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu koláče. Pokud je špejle po vytažení beze stop syrového těsta, je perník hotov. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.

4 Formu, ve které jste pekli perník, umyjte a znovu vymažte a vyložte pečicím papírem. Lehce změklou zmrzlinu prošlehejte a pak ji lžící přendejte do připravené formy. Uhlaďte a uložte na 3 hodiny do mrazáku.

5 Ztuhlou zmrzlinu opatrně vyjměte z formy a položte na vychlazený servírovací talíř. Na ni položte perník, ozdobte fíky, polijte sirupem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Čerstvé fíky můžete nahradit 80 g měkčích sušených fíků. Nakrájejte je na čtvrtiny a zalijte teplým sirupem z brandy. Nechte vychladnout a potom použijte na přelití dezertu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit