Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

ovocny pernik
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5762 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 642 g
Tuky 261 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřejivý i chladivý, andělsky jemný i ďábelsky hříšný... Dokonalý!

Suroviny

datle 40 g
datle medjool vypeckované a nahrubo nakrájené
sušené fíky 50 g
nahrubo nakrájené
jedlá soda 0.5 ČL
voda 80 ml
vroucí
máslo 50 g
změklé + na formu
vanilkový extrakt 0.5 ČL
perníkové koření 1 ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 90 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mouka mandlová 30 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
zlatý sirup 1.5 PL
lze nahradit medem
pistácie 35 g
nesolené nasekané
vanilková zmrzlina 2 l
lehce povolená
NA SIRUP
krupicový cukr 110 g
brandy 125 ml
voda 60 ml
fíky 4 ks
rozčtvrcené (viz NĚCO NAVÍC)

1 Připravte sirup z brandy. Cukr, brandy a vodu dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte na nižší teplotu, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu, přiveďte k varu a vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.

2 Datle, fíky, jedlou sodu a vodu dejte do misky a nechte 10–15 odstát. Přesypte do mixéru a rozmixujte dohladka.

3 Troubu předehřejte na 160°C. Máslo, vanilkový extrakt, perníkové koření a cukr šlehejte v robotu 20 minut do světlé nadýchané pěny. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva, datlovo-fíkovou směs, mandlovou mouku, zlatý sirup nebo med a pistácie. Hotové těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm. Pečte asi 40 minut dozlatova. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu koláče. Pokud je špejle po vytažení beze stop syrového těsta, je perník hotov. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.

4 Formu, ve které jste pekli perník, umyjte a znovu vymažte a vyložte pečicím papírem. Lehce změklou zmrzlinu prošlehejte a pak ji lžící přendejte do připravené formy. Uhlaďte a uložte na 3 hodiny do mrazáku.

5 Ztuhlou zmrzlinu opatrně vyjměte z formy a položte na vychlazený servírovací talíř. Na ni položte perník, ozdobte fíky, polijte sirupem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Čerstvé fíky můžete nahradit 80 g měkčích sušených fíků. Nakrájejte je na čtvrtiny a zalijte teplým sirupem z brandy. Nechte vychladnout a potom použijte na přelití dezertu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit