Hřejivý i chladivý, andělsky jemný i ďábelsky hříšný... Dokonalý!
Suroviny
1 Připravte sirup z brandy. Cukr, brandy a vodu dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte na nižší teplotu, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu, přiveďte k varu a vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.
2 Datle, fíky, jedlou sodu a vodu dejte do misky a nechte 10–15 odstát. Přesypte do mixéru a rozmixujte dohladka.
3 Troubu předehřejte na 160°C. Máslo, vanilkový extrakt, perníkové koření a cukr šlehejte v robotu 20 minut do světlé nadýchané pěny. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva, datlovo-fíkovou směs, mandlovou mouku, zlatý sirup nebo med a pistácie. Hotové těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm. Pečte asi 40 minut dozlatova. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu koláče. Pokud je špejle po vytažení beze stop syrového těsta, je perník hotov. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.
4 Formu, ve které jste pekli perník, umyjte a znovu vymažte a vyložte pečicím papírem. Lehce změklou zmrzlinu prošlehejte a pak ji lžící přendejte do připravené formy. Uhlaďte a uložte na 3 hodiny do mrazáku.
5 Ztuhlou zmrzlinu opatrně vyjměte z formy a položte na vychlazený servírovací talíř. Na ni položte perník, ozdobte fíky, polijte sirupem a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Čerstvé fíky můžete nahradit 80 g měkčích sušených fíků. Nakrájejte je na čtvrtiny a zalijte teplým sirupem z brandy. Nechte vychladnout a potom použijte na přelití dezertu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Velká nádhera aneb netradiční vánoční dezerty(6 receptů)