Jednoduchá úprava, která vám připomene grilované kuře z dob vašeho dětství. Bude pěkně šťavnaté, přestože se peče s minimem tuku. Barvu pokrmu dodá mrkev a hrášek. Přílohu můžete zvolit podle své chuti, my však doporučujeme brambory.
Suroviny
Postup
Připravte si 6% solný roztok: ve 2 litrech vody rozmíchejte sůl. Kuře i s křídly nechte v solném roztoku zcela ponořené 4–5 hodin. Pak ho vyndejte a dejte do pekáče. Podlijte troškou vody, přelijte rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 120°C pomalu 3–4 hodiny. Každou hodinu obracejte a průběžně přelévejte šťávou. Pak zvyšte teplotu v troubě na 180–200°C a zprudka opečte z obou stran, aby mělo křupavou kůži. Kuře vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout.
Troubu rozehřejte na 180°C. Z mrkví odřízněte nať, ale asi centimetrový kousek ponechte. Otrhejte nejhezčí části zelené natě, abyste získali hrst, operte ji pod studenou vodou a osušte. Mrkve očistěte, přepulte a promíchejte s 50g rozpuštěného másla, vinným octem a snítkami tymiánu. Osolte, opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby plech s mrkví a pečte, aby mrkve zůstaly lehce křupavé. Na pánvi nechte rozpustit zbytek másla a na něm nechte prohřát mladý hrášek. Upečenou mrkev dejte do větší misky, přidejte hrášek a posypte snítkami mrkvové natě.