Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2788 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 89 g
Tuky 197 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá úprava, která vám připomene grilované kuře z dob vašeho dětství. Bude pěkně šťavnaté, přestože se peče s minimem tuku. Barvu pokrmu dodá mrkev a hrášek. Přílohu můžete zvolit podle své chuti, my však doporučujeme brambory.

Suroviny

sůl 120 g
cca 1,8 kg
Na zeleninu
mrkev 700 g
i s natí
vinný ocet bílý 2 PL
tymián 4 snítky
hrášek 200 g
vyloupaný mladý hrášek
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Připravte si 6% solný roztok: ve 2 litrech vody rozmíchejte sůl. Kuře i s křídly nechte v solném roztoku zcela ponořené 4–5 hodin. Pak ho vyndejte a dejte do pekáče. Podlijte troškou vody, přelijte rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 120°C pomalu 3–4 hodiny. Každou hodinu obracejte a průběžně přelévejte šťávou. Pak zvyšte teplotu v troubě na 180–200°C a zprudka opečte z obou stran, aby mělo křupavou kůži. Kuře vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout.

2

Troubu rozehřejte na 180°C. Z mrkví odřízněte nať, ale asi centimetrový kousek ponechte. Otrhejte nejhezčí části zelené natě, abyste získali hrst, operte ji pod studenou vodou a osušte. Mrkve očistěte, přepulte a promíchejte s 50g rozpuštěného másla, vinným octem a snítkami tymiánu. Osolte, opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby plech s mrkví a pečte, aby mrkve zůstaly lehce křupavé. Na pánvi nechte rozpustit zbytek másla a na něm nechte prohřát mladý hrášek. Upečenou mrkev dejte do větší misky, přidejte hrášek a posypte snítkami mrkvové natě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín