0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu

Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2175 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 216 g
Tuky 108 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I pro tohle jídlo platí, že čím jednodušší úprava, tím důležitější je kvalita těstovin. Věřte nám, tak skvělou surovinu, jako je chřest, by byla škoda zkombinovat s čímkoliv nedobrým. 

Suroviny

chřest bílý 750 g
oloupaný a zbavený dřevnatých konců, nakrájený na cca 3cm špalíky
olivový olej panenský 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 350 g
krátké (např. foglie d'ulivo), lze použít i perlový kuskus, popřípadě 4 porce čerstvých těstovin
piniové oříšky 2 PL
opražené
bazalka
a/nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
Na omáčku
citronová šťáva 4 PL
olivový olej panenský 2 PL
tahini 2 PL
sezamová pasta
česnek 1 stroužek
nadrobno či drcený
chilli sušené 2 špetky
mleté

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Dejte vařit vodu na těstoviny do velkého hrnce.

2

Chřest dejte v jedné vrstvě na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dobře promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte, aby chřest změkl a poněkud zezlátl, trvá to zhruba 25–30 minut – podle toho, jak jsou výhonky tlusté, a vašich preferencí ohledně měkkosti chřestu.

3

Mezitím smíchejte přísady na omáčku, dle chuti osolte. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě al dente. Sceďte je a vraťte do hrnce, zvlášť uchovejte asi 100 ml vody z vaření.

4

Upečený chřest promíchejte s těstovinami, omáčkou a vodou z vaření, aby vznikla příjemná omáčka. Podávejte posypané opraženými piniovými oříšky a bylinkami.

RECEPT NAVÍC
Bílý chřest s těstovinami a máslovo-citronovou omáčkou: Chřest upečte jako v receptu výše a uvařte těstoviny. Potom ve velké hlubší pánvi přiveďte k mírnému varu 100–150 ml vody z vaření těstovin a šťávu z 1–2 citronů, osolte a postupně vešlehejte 120 g studeného másla, na kostky. Cílem je sice celkem řídká, ale hebká omáčka. Vmíchejte do ní těstoviny a chřest. Podávejte s hoblinami parmazánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč