Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu

Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený bílý chřest s těstovinami a omáčkou z tahini a citronu

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2175 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 216 g
Tuky 108 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I pro tohle jídlo platí, že čím jednodušší úprava, tím důležitější je kvalita těstovin. Věřte nám, tak skvělou surovinu, jako je chřest, by byla škoda zkombinovat s čímkoliv nedobrým. 

Suroviny

chřest bílý 750 g
oloupaný a zbavený dřevnatých konců, nakrájený na cca 3cm špalíky
olivový olej panenský 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 350 g
krátké (např. foglie d'ulivo), lze použít i perlový kuskus, popřípadě 4 porce čerstvých těstovin
piniové oříšky 2 PL
opražené
bazalka
a/nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
Na omáčku
citronová štáva 4 PL
olivový olej panenský 2 PL
tahini 2 PL
sezamová pasta
česnek 1 stroužek
nadrobno či drcený
chilli sušené 2 špetky
mleté

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Dejte vařit vodu na těstoviny do velkého hrnce.

2

Chřest dejte v jedné vrstvě na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dobře promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte, aby chřest změkl a poněkud zezlátl, trvá to zhruba 25–30 minut – podle toho, jak jsou výhonky tlusté, a vašich preferencí ohledně měkkosti chřestu.

3

Mezitím smíchejte přísady na omáčku, dle chuti osolte. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě al dente. Sceďte je a vraťte do hrnce, zvlášť uchovejte asi 100 ml vody z vaření.

4

Upečený chřest promíchejte s těstovinami, omáčkou a vodou z vaření, aby vznikla příjemná omáčka. Podávejte posypané opraženými piniovými oříšky a bylinkami.

RECEPT NAVÍC
Bílý chřest s těstovinami a máslovo-citronovou omáčkou: Chřest upečte jako v receptu výše a uvařte těstoviny. Potom ve velké hlubší pánvi přiveďte k mírnému varu 100–150 ml vody z vaření těstovin a šťávu z 1–2 citronů, osolte a postupně vešlehejte 120 g studeného másla, na kostky. Cílem je sice celkem řídká, ale hebká omáčka. Vmíchejte do ní těstoviny a chřest. Podávejte s hoblinami parmazánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit