I pro tohle jídlo platí, že čím jednodušší úprava, tím důležitější je kvalita těstovin. Věřte nám, tak skvělou surovinu, jako je chřest, by byla škoda zkombinovat s čímkoliv nedobrým.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Dejte vařit vodu na těstoviny do velkého hrnce.
Chřest dejte v jedné vrstvě na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dobře promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte, aby chřest změkl a poněkud zezlátl, trvá to zhruba 25–30 minut – podle toho, jak jsou výhonky tlusté, a vašich preferencí ohledně měkkosti chřestu.
Mezitím smíchejte přísady na omáčku, dle chuti osolte. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě al dente. Sceďte je a vraťte do hrnce, zvlášť uchovejte asi 100 ml vody z vaření.
Upečený chřest promíchejte s těstovinami, omáčkou a vodou z vaření, aby vznikla příjemná omáčka. Podávejte posypané opraženými piniovými oříšky a bylinkami.
RECEPT NAVÍC
Bílý chřest s těstovinami a máslovo-citronovou omáčkou: Chřest upečte jako v receptu výše a uvařte těstoviny. Potom ve velké hlubší pánvi přiveďte k mírnému varu 100–150 ml vody z vaření těstovin a šťávu z 1–2 citronů, osolte a postupně vešlehejte 120 g studeného másla, na kostky. Cílem je sice celkem řídká, ale hebká omáčka. Vmíchejte do ní těstoviny a chřest. Podávejte s hoblinami parmazánu.