Polévka z bílého chřestu je velmi jemná, výrazná chuť uzeného lososa a kopru ji tedy skvěle doplní. Připravit ji můžete i ve vegetariánské verzi – jen použijte zeleninovým vývar a vynechte lososa.
Suroviny
Postup
Chřest oloupejte, zbavte ho dřevnatých konců a nakrájejte na kusy. Špičky přitom odložte stranou.
V rendlíku či hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte (jíška by měla zůstat světlá), pak vmíchejte vývar, přidejte cukr, přiveďte k varu, vsypte chřest a vařte 15 minut, aby chřest úplně změkl a mouka se provařila, občas promíchejte. Pak rozmixujte na pyré. Vraťte do rendlíku, vmíchejte smetanu a prohřejte s podélně rozpůlenými špičkami chřestu, ale už nevařte. Osolte a dolaďte citronovou šťávou.
Podávejte s uzeným lososem, ozdobené špičkami kopru, kari kořením a chřestovými výhonky podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Milovníci kari koření jej mohou do polévky vmíchat spolu se smetanou, ti, kterým je proti mysli, naopak vynechat.