0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1579 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 77 g
Tuky 117 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z bílého chřestu je velmi jemná, výrazná chuť uzeného lososa a kopru ji tedy skvěle doplní. Připravit ji můžete i ve vegetariánské verzi – jen použijte zeleninovým vývar a vynechte lososa.

Suroviny

chřest bílý 500 g
i zlomků
máslo 30 g
šalotka 1 ks
nakrájená na kostičky
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
nebo zeleninový
krupicový cukr 1 špetka
sůl
citronová šťáva 1 PL
nebo marinovaný, v plátcích, k podávání
kopr snítky
na ozdobení
kari koření ½ ČL
chřestové výhonky

Postup

1

Chřest oloupejte, zbavte ho dřevnatých konců a nakrájejte na kusy. Špičky přitom odložte stranou.

2

V rendlíku či hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte (jíška by měla zůstat světlá), pak vmíchejte vývar, přidejte cukr, přiveďte k varu, vsypte chřest a vařte 15 minut, aby chřest úplně změkl a mouka se provařila, občas promíchejte. Pak rozmixujte na pyré. Vraťte do rendlíku, vmíchejte smetanu a prohřejte s podélně rozpůlenými špičkami chřestu, ale už nevařte. Osolte a dolaďte citronovou šťávou.

3

Podávejte s uzeným lososem, ozdobené špičkami kopru, kari kořením a chřestovými výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Milovníci kari koření jej mohou do polévky vmíchat spolu se smetanou, ti, kterým je proti mysli, naopak vynechat.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč