Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem
Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1579 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 77 g
Tuky 117 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z bílého chřestu je velmi jemná, výrazná chuť uzeného lososa a kopru ji tedy skvěle doplní. Připravit ji můžete i ve vegetariánské verzi – jen použijte zeleninovým vývar a vynechte lososa.

Suroviny

i zlomků
nakrájená na kostičky
vývar kuřecí 500 ml
nebo zeleninový
sůl
nebo marinovaný, v plátcích, k podávání
kopr snítky
na ozdobení
kari koření ½ ČL

Postup

1

Chřest oloupejte, zbavte ho dřevnatých konců a nakrájejte na kusy. Špičky přitom odložte stranou.

2

V rendlíku či hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte (jíška by měla zůstat světlá), pak vmíchejte vývar, přidejte cukr, přiveďte k varu, vsypte chřest a vařte 15 minut, aby chřest úplně změkl a mouka se provařila, občas promíchejte. Pak rozmixujte na pyré. Vraťte do rendlíku, vmíchejte smetanu a prohřejte s podélně rozpůlenými špičkami chřestu, ale už nevařte. Osolte a dolaďte citronovou šťávou.

3

Podávejte s uzeným lososem, ozdobené špičkami kopru, kari kořením a chřestovými výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Milovníci kari koření jej mohou do polévky vmíchat spolu se smetanou, ti, kterým je proti mysli, naopak vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín