0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1579 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 77 g
Tuky 117 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z bílého chřestu je velmi jemná, výrazná chuť uzeného lososa a kopru ji tedy skvěle doplní. Připravit ji můžete i ve vegetariánské verzi – jen použijte zeleninovým vývar a vynechte lososa.

Suroviny

chřest bílý 500 g
i zlomků
máslo 30 g
šalotka 1 ks
nakrájená na kostičky
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
nebo zeleninový
krupicový cukr 1 špetka
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
citronová štáva 1 PL
uzený losos 100 g
nebo marinovaný, v plátcích, k podávání
kopr snítky
na ozdobení
kari koření 0.5 ČL
chřestové výhonky

Postup

1

Chřest oloupejte, zbavte ho dřevnatých konců a nakrájejte na kusy. Špičky přitom odložte stranou.

2

V rendlíku či hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte (jíška by měla zůstat světlá), pak vmíchejte vývar, přidejte cukr, přiveďte k varu, vsypte chřest a vařte 15 minut, aby chřest úplně změkl a mouka se provařila, občas promíchejte. Pak rozmixujte na pyré. Vraťte do rendlíku, vmíchejte smetanu a prohřejte s podélně rozpůlenými špičkami chřestu, ale už nevařte. Osolte a dolaďte citronovou šťávou.

3

Podávejte s uzeným lososem, ozdobené špičkami kopru, kari kořením a chřestovými výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Milovníci kari koření jej mohou do polévky vmíchat spolu se smetanou, ti, kterým je proti mysli, naopak vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit