0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1544 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 134 g
Tuky 78 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídla z jednoho hrnce u nás vyhrávají na celé čáře. Když po skvělé večeři nemusíte umývat horu špinavého nádobí, má to zkrátka něco do sebe. Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem splňují obě části zadání na výbornou.

Suroviny

kuřecí stehna 2 ks
v celku (my jsme z dlouhých kostí odsekli klouby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
máslo 30 g
šalotka 2 ks
nakrájené nahrubo
víno bílé 50 ml
suché, lze nahradit vodou
vývar kuřecí 300 ml
chřest bílý 250 g
těstovinová rýže 120 g
citronová štáva 0.5 PL
nebo podle chuti
citronová kůra 1 ČL
petrželka
nasekaná nadrobno
pažitka
nebo kerblík k podávání

1 Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. V kastrolu či hluboké těžké pánvi s pokličkou rozehřejte olej a 1 lžíci másla na silnějším ohni. Vložte stehna kůží dolů a opékejte asi 8 minut, aby maso na okrajích zbělelo a kůže pěkně zezlátla, poté obraťte a 1–2 minuty opékejte i z druhé strany. Pak maso vyjměte.

2 Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opečte ji doměkka. Podlijte vínem, nech- te krátce odpařit. Poté do kastrolu vraťte stehna kůží nahoru a podlijte asi třetinou vývaru. Zmírněte oheň a duste pod pokličkou 30–45 minut, aby bylo maso uvnitř hotové. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte trochou vývaru.

3 Mezitím oloupejte chřest od hlaviček dolů a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky o délce hlaviček.

4 Zbývající vývar ohřejte. Stehna vyjměte z kastrolu a volně zakryjte alobalem. Do kastrolu vsypte orzo. Vlijte část ohřátého vývaru a míchejte, než se vstřebá.

5 Po 5 minutách přidejte chřest (orzo se bude vařit 10–15 minut). Pokračujte s přiléváním vývaru a mícháním, dokud orzo nebude al dente nebo podle vašich představ, obsah kastrolu by neměl být suchý, právě naopak (viz foto). Po spotřebování vývaru v případě potřeby přilijte horkou vodu. Dochuťte citronovou šťávou i kůrou a zbývajícím máslem, dolaďte solí, pepřem a případně další citronovou šťávou. Do kastrolu vraťte stehna, přiklopte a nechte 5 minut stát. Podávejte posypané bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit