0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1544 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 134 g
Tuky 78 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídla z jednoho hrnce u nás vyhrávají na celé čáře. Když po skvělé večeři nemusíte umývat horu špinavého nádobí, má to zkrátka něco do sebe. Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem splňují obě části zadání na výbornou.

Suroviny

v celku (my jsme z dlouhých kostí odsekli klouby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
máslo 30 g
šalotka 2 ks
nakrájené nahrubo
suché, lze nahradit vodou
vývar kuřecí 300 ml
chřest bílý 250 g
těstovinová rýže 120 g
citronová šťáva ½ PL
nebo podle chuti
citronová kůra 1 ČL
petrželka
nasekaná nadrobno
pažitka
nebo kerblík k podávání

1 Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. V kastrolu či hluboké těžké pánvi s pokličkou rozehřejte olej a 1 lžíci másla na silnějším ohni. Vložte stehna kůží dolů a opékejte asi 8 minut, aby maso na okrajích zbělelo a kůže pěkně zezlátla, poté obraťte a 1–2 minuty opékejte i z druhé strany. Pak maso vyjměte.

2 Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opečte ji doměkka. Podlijte vínem, nech- te krátce odpařit. Poté do kastrolu vraťte stehna kůží nahoru a podlijte asi třetinou vývaru. Zmírněte oheň a duste pod pokličkou 30–45 minut, aby bylo maso uvnitř hotové. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte trochou vývaru.

3 Mezitím oloupejte chřest od hlaviček dolů a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky o délce hlaviček.

4 Zbývající vývar ohřejte. Stehna vyjměte z kastrolu a volně zakryjte alobalem. Do kastrolu vsypte orzo. Vlijte část ohřátého vývaru a míchejte, než se vstřebá.

5 Po 5 minutách přidejte chřest (orzo se bude vařit 10–15 minut). Pokračujte s přiléváním vývaru a mícháním, dokud orzo nebude al dente nebo podle vašich představ, obsah kastrolu by neměl být suchý, právě naopak (viz foto). Po spotřebování vývaru v případě potřeby přilijte horkou vodu. Dochuťte citronovou šťávou i kůrou a zbývajícím máslem, dolaďte solí, pepřem a případně další citronovou šťávou. Do kastrolu vraťte stehna, přiklopte a nechte 5 minut stát. Podávejte posypané bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč