Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem
Kuře s těstovinami orzo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1544 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 134 g
Tuky 78 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídla z jednoho hrnce u nás vyhrávají na celé čáře. Když po skvělé večeři nemusíte umývat horu špinavého nádobí, má to zkrátka něco do sebe. Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem splňují obě části zadání na výbornou.

Suroviny

v celku (my jsme z dlouhých kostí odsekli klouby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
nakrájené nahrubo
suché, lze nahradit vodou
vývar kuřecí 300 ml
těstovinová rýže 120 g
nebo podle chuti
petrželka
nasekaná nadrobno
pažitka
nebo kerblík k podávání

Postup

1

Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. V kastrolu či hluboké těžké pánvi s pokličkou rozehřejte olej a 1 lžíci másla na silnějším ohni. Vložte stehna kůží dolů a opékejte asi 8 minut, aby maso na okrajích zbělelo a kůže pěkně zezlátla, poté obraťte a 1–2 minuty opékejte i z druhé strany. Pak maso vyjměte.

2

Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opečte ji doměkka. Podlijte vínem, nech- te krátce odpařit. Poté do kastrolu vraťte stehna kůží nahoru a podlijte asi třetinou vývaru. Zmírněte oheň a duste pod pokličkou 30–45 minut, aby bylo maso uvnitř hotové. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte trochou vývaru.

3

Mezitím oloupejte chřest od hlaviček dolů a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky o délce hlaviček.

4

Zbývající vývar ohřejte. Stehna vyjměte z kastrolu a volně zakryjte alobalem. Do kastrolu vsypte orzo. Vlijte část ohřátého vývaru a míchejte, než se vstřebá.

5

Po 5 minutách přidejte chřest (orzo se bude vařit 10–15 minut). Pokračujte s přiléváním vývaru a mícháním, dokud orzo nebude al dente nebo podle vašich představ, obsah kastrolu by neměl být suchý, právě naopak (viz foto). Po spotřebování vývaru v případě potřeby přilijte horkou vodu. Dochuťte citronovou šťávou i kůrou a zbývajícím máslem, dolaďte solí, pepřem a případně další citronovou šťávou. Do kastrolu vraťte stehna, přiklopte a nechte 5 minut stát. Podávejte posypané bylinkami.

[[nid:39069]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč