Jídla z jednoho hrnce u nás vyhrávají na celé čáře. Když po skvělé večeři nemusíte umývat horu špinavého nádobí, má to zkrátka něco do sebe. Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem splňují obě části zadání na výbornou.
Suroviny
Postup
Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. V kastrolu či hluboké těžké pánvi s pokličkou rozehřejte olej a 1 lžíci másla na silnějším ohni. Vložte stehna kůží dolů a opékejte asi 8 minut, aby maso na okrajích zbělelo a kůže pěkně zezlátla, poté obraťte a 1–2 minuty opékejte i z druhé strany. Pak maso vyjměte.
Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opečte ji doměkka. Podlijte vínem, nech- te krátce odpařit. Poté do kastrolu vraťte stehna kůží nahoru a podlijte asi třetinou vývaru. Zmírněte oheň a duste pod pokličkou 30–45 minut, aby bylo maso uvnitř hotové. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte trochou vývaru.
Mezitím oloupejte chřest od hlaviček dolů a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky o délce hlaviček.
Zbývající vývar ohřejte. Stehna vyjměte z kastrolu a volně zakryjte alobalem. Do kastrolu vsypte orzo. Vlijte část ohřátého vývaru a míchejte, než se vstřebá.
Po 5 minutách přidejte chřest (orzo se bude vařit 10–15 minut). Pokračujte s přiléváním vývaru a mícháním, dokud orzo nebude al dente nebo podle vašich představ, obsah kastrolu by neměl být suchý, právě naopak (viz foto). Po spotřebování vývaru v případě potřeby přilijte horkou vodu. Dochuťte citronovou šťávou i kůrou a zbývajícím máslem, dolaďte solí, pepřem a případně další citronovou šťávou. Do kastrolu vraťte stehna, přiklopte a nechte 5 minut stát. Podávejte posypané bylinkami.
[[nid:39069]]