
Pilaf s meruňkami, pistáciemi a goudou
Zajímavější než klasický rýžový
Vydání: 2014/11
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 1 malá červená cibule, nakrájená na plátky
- 300 g trojbarevné směsi quinoy (bílá, červená, černá), propláchnuté
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
- 440 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 1/2 hrnku sušených meruněk, nakrájených na kostičky
- 1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 hrnku mátových lístků, nasekaných + celé na ozdobení
- 1/2 hrnku pistáciových oříšků, nasucho opražených a nasekaných nahrubo
- 50 g velmi staré goudy (např. Old Amsterdam), nastrouhané nahrubo
Příprava jídla
1 V rendlíku rozehřejte máslo a olej spolu s kořením – koriandrem a římským kmínem. Míchejte 1 minutu, pak přidejte cibuli a opékejte 3 minuty dosklovita. Vmíchejte quinou, přilijte vývar a vsypte citronovou kůru a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a vařte 15–20 minut, až bude quinoa měkká a tekutina se vstřebá. Vypněte, vmíchejte meruňky, přiklopte a nechte 10 minut odpočinout.
2 Potom načechrejte quinou vidličkou, osolte a opepřete, přidejte mrkev, citronovou šťávu, pistácie, mátu a nakonec vmíchejte goudu. Podávejte ozdobené mátovými lístky.
Přidat komentář