Chcete ochutnat něco speciálního, díky čemu si budete připadat jako na dovolené v zasněžených Alpách? Máme pro vás jeden lahodný tip.
Suroviny
Postup
Sýry nakrájíme na jemné kostičky a smícháme dohromady. Dáme vařit do velkého hrnce osolenou vodu a pustíme se do přípravy nočků: v míse promícháme metlou oba druhy mouky, sůl a pepř, muškátový oříšek a postupně přiléváme vlažnou vodu – každá mouka saje jinak a možná nebude potřeba všechna tekutina. Vařečkou zamícháme. Do mísy vyklepneme vejce a spojíme vařečkou do těsta konzistence zhruba jako na halušky.
Pomocí síta na špecle nebo na halušky protlačujeme těsto do vařící osolené vody, promícháme vařečkou.
Zatímco se nočky vaří, na pánvi rozehřejeme 40 g běžného másla a všechno přepuštěné máslo a na tuku opékáme nakrájenou cibuli dozlatova. Jakmile nočky vyplavou, scedíme je a přidáme do pánve k cibulce, kam také vsypeme všechen sýr. Jemně promícháme, aby se sýr začal rozpouštět a obalil nočky. Na zjemnění přidáme vývar a znovu promícháme. Ve vedlejším kastrolku rozehřejeme zbylé máslo a přelijeme jím nočky, až to zasyčí. Posypeme pažitkou a ihned podáváme.