Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu 6-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7252 kcal
Bílkoviny 203 g
Cukr 856 g
Tuky 317 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Kluci byli z tohoto dortu u vytržení! Zvolili jsme hnědou barvu, ale fantazii se meze nekladou – modrý škuner by měl určitě taky úspěch…

Suroviny

máslo 120 g
změklé
máslo
na vymazání plechu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu, lze nahradit strouhankou
moučkový cukr 300 g
vejce 6 ks
žloutek a bílek zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 480 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 bal
3 bal
vanilinový cukr
citronová štáva 3 PL
mléko 300 ml
Na krém
sýr 500 g
typu žervé, my použili lučinu
moučkový cukr 100 g
kakao holandského typu 3 PL
1
hnědé potravinářské barvivo
Na ozdobu
čokoláda 1
na můstek
bonbóny
želé
tyčinky
popř. sušenky
trubičky na stěžně
jedlý papír vystřižené plachty
1.  Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech s vyšším okrajem (přibližně o rozměrech 40 x 25 centimetrů) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete ve větší misce do pěny – nejrychleji a nejlíp to jde elektrickými metlami. Potom přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a všechen vanilinový cukr.



2.  V jiné (naprosto čisté!) misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho přidejte k těstu. Na závěr vlijte citronovou šťávu. Pokud je těsto příliš tuhé, nařeďte ho trochou mléka. Přesuňte do pekáče a pečte zhruba půl hodiny. Pak vpichem špejle vyzkoušejte, zda je korpus hotový – pokud na špejli ulpí vlhké drobečky, ještě ho na chvíli vraťte do trouby. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podle našeho obrázku rozkrájejte na čtyři díly: trup lodi, příď a záď.

3.  Teď si připravte krém: utřete žervé s moučkovým cukrem a kakaem. Do směsi můžete nakapat potravinářské barvivo; záleží na tom, jak tmavý krém chcete mít.



4.  Sestavte loď, ,sešpendlete‘ ji špejlemi a seřízněte příď. Dort přeneste na tác a potřete hnědým krémem. Zapíchněte čokoládu jako můstek; z bonbonů vyrobte zábradlí, záchranné kruhy a další detaily. Plachty připevněte na trubičky.


Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit