Pizzy po řecku

Pizzy po řecku

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1495 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 218 g
Tuky 41 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připomenou prosluněnou dovolenou. Ideální na posezení s přáteli. Perfektní spojení sýru a bylinek.

Suroviny

pita 4
olej
trocha na potření placek
lilek 450 g
naložený v oleji (Sacla, cca 70 Kč v Delvitě)
sýr feta 100 g
nebo balkánský sýr, rozdrobený a nastrouhaný
máta hrst
čerstvé, nasekané nebo lžíce sušené, rozdrobené (náhrada dobromyslí, či nejlépe čerstvou majoránkou)
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2

Chlebové placky potřete olejem a asi čtyři minuty je opékejte v troubě, aby se prohřály a zvláčněly. Můžete je také krátce osmahnout na pánvi, kterou jste mírně potřeli olejem.

3

Lilky sceďte, ale olej uchovejte. Polovinu nakládané zeleniny rozetřete nebo rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte: nakládaná zelenina bývá pikantní (a feta slaná), takže možná nebude nutné dochucovat solí ani pepřem.

4

Lilkovým krémem potřete placky, poklaďte je zbylými plátky lilků, posypte rozdrobeným sýrem a lístky máty, nasekanými nebo natrhanými na menší kousky. Směs opatrně zakápněte trochou oleje z naložené zeleniny a můžete podávat.

Tip apetitu
Klasické chlebové placky typu řecké pity dnes už koupíte v nejširší prodejní síti. Univerzálně použitelný je pita chléb.

Komentáře

Anonym

Mně v Řecku mám radá jídla: gyros, zeleninoví salát s fetou, souvlaki, mousaku.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit