Pizzy po řecku

Pizzy po řecku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1495 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 218 g
Tuky 41 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připomenou prosluněnou dovolenou. Ideální na posezení s přáteli. Perfektní spojení sýru a bylinek.

Suroviny

pita 4
olej
trocha na potření placek
lilek 450 g
naložený v oleji (Sacla, cca 70 Kč v Delvitě)
sýr feta 100 g
nebo balkánský sýr, rozdrobený a nastrouhaný
máta hrst
čerstvé, nasekané nebo lžíce sušené, rozdrobené (náhrada dobromyslí, či nejlépe čerstvou majoránkou)
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C. Chlebové placky potřete olejem a asi čtyři minuty je opékejte v troubě, aby se prohřály a zvláčněly. Můžete je také krátce osmahnout na pánvi, kterou jste mírně potřeli olejem. Lilky sceďte, ale olej uchovejte. Polovinu nakládané zeleniny rozetřete nebo rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte: nakládaná zelenina bývá pikantní (a feta slaná), takže možná nebude nutné dochucovat solí ani pepřem.

2. Lilkovým krémem potřete placky, poklaďte je zbylými plátky lilků, posypte rozdrobeným sýrem a lístky máty, nasekanými nebo natrhanými na menší kousky. Směs opatrně zakápněte trochou oleje z naložené zeleniny a můžete podávat.

Tip apetitu
Klasické chlebové placky typu řecké pity dnes už koupíte v nejširší prodejní síti. Univerzálně použitelný je pita chléb Odkolek, 4 placky za cca 22 Kč.

Komentáře

Anonym

Mně v Řecku mám radá jídla: gyros, zeleninoví salát s fetou, souvlaki, mousaku.

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit