Pražená krupice je lepší (a také levnější) než – leckdy zatuchlý – kuskus.
Suroviny
Postup
Připravte nádivku. Do sádla umíchaného se solí a pepřem zamíchejte obojí maso, přidejte vejce, zakysanou smetanu, strouhanou cibuli a strouhanou housku i petrželku. Dobře promíchejte.
Hovězí plátky naklepejte dotenka, osolte, potřete nádivkou, poklaďte špekem (část špeku můžete odložit a opéct společně s cibulí v dalším kroku), zatočte do závitků (delší okraje přehněte mírně dovnitř a pak po kratší straně zatočte) a svažte kuchyňským provázkem. Poté je osolte, obalte v polovině (cca 20 g) mouky, opečte v kastrolu na sádle a vyjměte na talíř.
V kastrolu na sádle, které zbylo od závitků, opečte dozlatova cibuli, zalijte ji vařící vodou, závitky do ní vložte a pod pokličkou uduste doměkka (trvá to cca 1–1,5 hodiny), poté je vyjměte na čistý talíř. Šťávu mírně zaprašte moukou, zřeďte, povařte a proceďte na závitky.
Na krupici rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte krupici a za stálého míchání nechte zarůžovět. Pak k ní přilévejte po částech teplou osolenou vodu a stále míchejte a potřásejte rendlíkem. Vody musí být tolik, aby krupice nabobtnala. (Vodu je třeba přilévat pomalu, aby se neudělaly kousky.) Krupici upravte na mísu a podávejte k masu.
NĚCO NAVÍC
Trik našeho foodstylisty Marka Všetečky: Závitky můžete opéct ze všech stran v pánvi vhodné do trouby na olivovém oleji a pak vložit nezakryté do trouby na 200°C (podle potřeby podlévejte), zatímco se na plotně opéká cibule na sádle a pak prováří s vodou (moukou přitom poprašte cibuli). Pak maso zalijte provařenou omáčkou a vraťte do trouby do změknutí masa, a aby se chuti propojily. Když necháváte mlít maso u řezníka, můžete nechat semlít víc masa s uzeným, ochutit ho stejným způsobem jako nádivku a z přebytku udělat přesnídávkové karbanátky, skvělé s dijonskou hořčicí a čerstvým chlebem.V originále se závitky spojují (,sešívají) na nudličky nakrájenou slaninou, my jsme pro vás zvolili snazší omotávání kuchyňským provázkem. Omáčku lze připravit též se zakysanou smetanou.