Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné hovězí závitky s praženou krupicí

Plněné hovězí závitky s praženou krupicí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4484 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 368 g
Tuky 216 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pražená krupice je lepší (a také levnější) než – leckdy zatuchlý – kuskus.

Suroviny

hovězí maso 5 plátků
hovězí plátky menší, podle originálu po 100 g, ze zadního hovězího nebo tenkých plátků z roštěnce
sůl
nadrobno
Na nádivku
sůl
pepř ¼ ČL
3 umleté kuličky
mleté
vejce 1 ks
nastrouhaná
housky 30 g
strouhané
petrželka 2 hrsti
nadrobno nasekaná
špek 50 g
bílý špek na plátky či na špalíky
Na krupici
krupice 400 g
voda
teplá, osolená

Postup

1

Připravte nádivku. Do sádla umíchaného se solí a pepřem zamíchejte obojí maso, přidejte vejce, zakysanou smetanu, strouhanou cibuli a strouhanou housku i petrželku. Dobře promíchejte.

2

Hovězí plátky naklepejte dotenka, osolte, potřete nádivkou, poklaďte špekem (část špeku můžete odložit a opéct společně s cibulí v dalším kroku), zatočte do závitků (delší okraje přehněte mírně dovnitř a pak po kratší straně zatočte) a svažte kuchyňským provázkem. Poté je osolte, obalte v polovině (cca 20 g) mouky, opečte v kastrolu na sádle a vyjměte na talíř.

3

V kastrolu na sádle, které zbylo od závitků, opečte dozlatova cibuli, zalijte ji vařící vodou, závitky do ní vložte a pod pokličkou uduste doměkka (trvá to cca 1–1,5 hodiny), poté je vyjměte na čistý talíř. Šťávu mírně zaprašte moukou, zřeďte, povařte a proceďte na závitky.

4

Na krupici rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte krupici a za stálého míchání nechte zarůžovět. Pak k ní přilévejte po částech teplou osolenou vodu a stále míchejte a potřásejte rendlíkem. Vody musí být tolik, aby krupice nabobtnala. (Vodu je třeba přilévat pomalu, aby se neudělaly kousky.) Krupici upravte na mísu a podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC

Trik našeho foodstylisty Marka Všetečky: Závitky můžete opéct ze všech stran v pánvi vhodné do trouby na olivovém oleji a pak vložit nezakryté do trouby na 200°C (podle potřeby podlévejte), zatímco se na plotně opéká cibule na sádle a pak prováří s vodou (moukou přitom poprašte cibuli). Pak maso zalijte provařenou omáčkou a vraťte do trouby do změknutí masa, a aby se chuti propojily. Když necháváte mlít maso u řezníka, můžete nechat semlít víc masa s uzeným, ochutit ho stejným způsobem jako nádivku a z přebytku udělat přesnídávkové karbanátky, skvělé s dijonskou hořčicí a čerstvým chlebem.
V originále se závitky spojují (,sešívají) na nudličky nakrájenou slaninou, my jsme pro vás zvolili snazší omotávání kuchyňským provázkem. Omáčku lze připravit též se zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín