
Plněné hovězí závitky s praženou krupicí
Pražená krupice je lepší (a také levnější) než – leckdy zatuchlý – kuskus.
Ingredience
- 5 menších hovězích plátků (podle originálu po 100 g) ze zadního hovězího nebo tenkých z roštěnce
- sůl
- 40 g hladké mouky
- 40 g sádla
- 40 g cibule, nakrájené nadrobno
- 50 g sádla
- sůl
- 1/4 lžičky (3 umletá zrnka) pepře
- 120 g mletého vepřového masa
- 50 g mletého uzeného masa
- 1 vejce
- 2 lžičky zakysané smetany
- 20 g cibule, nastrouhané
- 30 g strouhané housky
- 2 hrsti nadrobno nasekané petrželky
- 50 g bílého špeku, na plátky či špalíky
- 40 g másla
- 400 g krupice osolená teplá voda
NA NÁDIVKU
NA KRUPICI
Příprava jídla
1 Připravte nádivku. Do sádla umíchaného se solí a pepřem zamíchejte obojí maso, přidejte vejce, zakysanou smetanu, strouhanou cibuli a strouhanou housku i petrželku. Dobře promíchejte.
2 Hovězí plátky naklepejte dotenka, osolte, potřete nádivkou, poklaďte špekem (část špeku můžete odložit a opéct společně s cibulí v dalším kroku), zatočte do závitků (delší okraje přehněte mírně dovnitř a pak po kratší straně zatočte) a svažte kuchyňským provázkem. Poté je osolte, obalte v polovině (cca 20 g) mouky, opečte v kastrolu na sádle a vyjměte na talíř.
3 V kastrolu na sádle, které zbylo od závitků, opečte dozlatova cibuli, zalijte ji vařící vodou, závitky do ní vložte a pod pokličkou uduste doměkka (trvá to cca 1–1,5 hodiny), poté je vyjměte na čistý talíř. Šťávu mírně zaprašte moukou, zřeďte, povařte a proceďte na závitky.
4 Na krupici rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte krupici a za stálého míchání nechte zarůžovět. Pak k ní přilévejte po částech teplou osolenou vodu a stále míchejte a potřásejte rendlíkem. Vody musí být tolik, aby krupice nabobtnala. (Vodu je třeba přilévat pomalu, aby se neudělaly kousky.) Krupici upravte na mísu a podávejte k masu.
NĚCO NAVÍC
- Trik našeho foodstylisty Marka Všetečky: Závitky můžete opéct ze všech stran v pánvi vhodné do trouby na olivovém oleji a pak vložit nezakryté do trouby na 200°C (podle potřeby podlévejte), zatímco se na plotně opéká cibule na sádle a pak prováří s vodou (moukou přitom poprašte cibuli). Pak maso zalijte provařenou omáčkou a vraťte do trouby do změknutí masa, a aby se chuti propojily. Když necháváte mlít maso u řezníka, můžete nechat semlít víc masa s uzeným, ochutit ho stejným způsobem jako nádivku a z přebytku udělat přesnídávkové karbanátky, skvělé s dijonskou hořčicí a čerstvým chlebem.
- V originále se závitky spojují (,sešívají‘) na nudličky nakrájenou slaninou, my jsme pro vás zvolili snazší omotávání kuchyňským provázkem. Omáčku lze připravit též se zakysanou smetanou.
Přidat komentář