Plněné hovězí závitky s praženou krupicí

Plněné hovězí závitky s praženou krupicí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4476 kcal
Bílkoviny 267 g
Cukr 343 g
Tuky 223 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pražená krupice je lepší (a také levnější) než – leckdy zatuchlý – kuskus.

Suroviny

hovězí maso 5 plátků
hovězí plátky menší, podle originálu po 100 g, ze zadního hovězího / tenký roštěnec
sůl
mouka pšeničná hladká 40 g
sádlo 40 g
cibule 40 g
nadrobno
Na nádivku
sádlo 50 g
sůl
pepř 0.25 ČL
vepřové maso 120 g
mleté
uzené maso 50 g
mleté
vejce 1 ks
zakysaná smetana 2 ČL
cibule 20 g
nastrouhaná
petrželka 2 hrst
nadrobno nasekaná
špek 50 g
bílý špek na plátky / na špalíky
Na krupici
máslo 40 g
krupice 400 g
voda
teplá, osolená

1 Připravte nádivku. Do sádla umíchaného se solí a pepřem zamíchejte obojí maso, přidejte vejce, zakysanou smetanu, strouhanou cibuli a strouhanou housku i petrželku. Dobře promíchejte.

2 Hovězí plátky naklepejte dotenka, osolte, potřete nádivkou, poklaďte špekem (část špeku můžete odložit a opéct společně s cibulí v dalším kroku), zatočte do závitků (delší okraje přehněte mírně dovnitř a pak po kratší straně zatočte) a svažte kuchyňským provázkem. Poté je osolte, obalte v polovině (cca 20 g) mouky, opečte v kastrolu na sádle a vyjměte na talíř.

3 V kastrolu na sádle, které zbylo od závitků, opečte dozlatova cibuli, zalijte ji vařící vodou, závitky do ní vložte a pod pokličkou uduste doměkka (trvá to cca 1–1,5 hodiny), poté je vyjměte na čistý talíř. Šťávu mírně zaprašte moukou, zřeďte, povařte a proceďte na závitky.

4 Na krupici rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte krupici a za stálého míchání nechte zarůžovět. Pak k ní přilévejte po částech teplou osolenou vodu a stále míchejte a potřásejte rendlíkem. Vody musí být tolik, aby krupice nabobtnala. (Vodu je třeba přilévat pomalu, aby se neudělaly kousky.) Krupici upravte na mísu a podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC

  • Trik našeho foodstylisty Marka Všetečky: Závitky můžete opéct ze všech stran v pánvi vhodné do trouby na olivovém oleji a pak vložit nezakryté do trouby na 200°C (podle potřeby podlévejte), zatímco se na plotně opéká cibule na sádle a pak prováří s vodou (moukou přitom poprašte cibuli). Pak maso zalijte provařenou omáčkou a vraťte do trouby do změknutí masa, a aby se chuti propojily. Když necháváte mlít maso u řezníka, můžete nechat semlít víc masa s uzeným, ochutit ho stejným způsobem jako nádivku a z přebytku udělat přesnídávkové karbanátky, skvělé s dijonskou hořčicí a čerstvým chlebem.
  • V originále se závitky spojují (,sešívají‘) na nudličky nakrájenou slaninou, my jsme pro vás zvolili snazší omotávání kuchyňským provázkem. Omáčku lze připravit též se zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit