Tyhle perníky plněné povidly jsou ideální mikulášská nadílka. Těsto má dlouhou trvanlivost a prodlouží ji i cukrová glazura. Místo cukrové glazury ovšem můžete perníky po upečení potřít rozšlehaným žloutkem s trochou rumu. Domácí pohádkové perníky předčí každou kupovanou nadílku.
Suroviny
Postup
Nad vodní lázeň umístěte mísu. Vložte do ní cukr, med, vodu a máslo. Na malém plameni zahřívejte, až se vše rozpustí a dokonale spojí, nenechte však směs vařit. Pak odstavte a vsypte koření.
Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přilijte vejce a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a přes síto po dávkách zapracujte do těsta.
Vyjměte těsto z mísy a hněťte důkladně na pracovní desce – mělo by být jen lehce lepivé a poddajné jako plastelína. Pokud lepí příliš, přidejte trochu mouky, ale nepřežeňte to, aby perníky nebyly tvrdé. Troubu rozehřejte na 160 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem.
Těsto rozdělte na dva díly. Pracovní desku poprašte moukou, nebo lehce potřete řepkovým či slunečnicovým olejem. Každý díl rozválejte na sílu cca 5 mm a nařežte na stejně velké obdélníky, my jsme krájeli na rozměr 12 x 6 cm. Přeneste jeden dílek obdélníku na plech, naneste na něj trochu povidel (perník lze plnit poměrně štědře) a rozetřete, ponechte volné okraje. Na natřený díl přiložte další obdélník a zajistěte okraje. Těsto není třeba pomazávat vejcem, stačí přitisknout, ale můžete si pohrát a okraje ozdobit pomocí zubů vidličky nebo koncem lžíce.
Zbytky těsta vyválejte na tenké provázky a vytvarujte na perníky ornamenty, můžete přidat také mandle. Pokud se na ornamenty necítíte, zdobte klidně jen mandlemi.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut (nebo dobu pečení upravte podle velikosti perníků).
V rendlíčku smíchejte cukr a vodu na sirup a pět minut vařte, až sirup lehce zhoustne. Hotové perníky vyndejte z trouby a ještě horké potřete teplým sirupem. Nechte glazuru zaschnout.
Perníky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, během pár dnů krásně změknou.
NĚCO NAVÍC
S těstem se ještě lépe pracuje, pokud mu dopřejete půlhodiny odležení v chladu. Menší část hladké mouky můžete vyměnit za hladkou žitnou. Pokud máte rádi hodně sladké, lze perníky plnit i pastou z marcipánu.