Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohádkové perníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 13
Do 90 minut Snadné Na cca 16 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4043 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 708 g
Tuky 75 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle perníky plněné povidly jsou ideální mikulášská nadílka. Těsto má dlouhou trvanlivost a prodlouží ji i cukrová glazura. Místo cukrové glazury ovšem můžete perníky po upečení potřít rozšlehaným žloutkem s trochou rumu.

Suroviny

med 170 g
voda 6 PL
nebo podle chuti
vejce 2 ks
rozšlehaná
kypřicí prášek do perníku 1 ČL
švestková povidla
podle chuti
na ozdobení, rozpůlené
Na sirup
voda 6 PL

Postup

1

Nad vodní lázeň umístěte mísu. Vložte do ní cukr, med, vodu a máslo. Na malém plameni zahřívejte, až se vše rozpustí a dokonale spojí, nenechte však směs vařit. Pak odstavte a vsypte koření.

2

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přilijte vejce a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a přes síto po dávkách zapracujte do těsta.

3

Vyjměte těsto z mísy a hněťte důkladně na pracovní desce – mělo by být jen lehce lepivé
a poddajné jako plastelína. Pokud lepí příliš, přidejte trochu mouky, ale nepřežeňte to, aby perníky nebyly tvrdé. Troubu rozehřejte na 160°C, dva plechy vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozdělte na dva díly. Pracovní desku poprašte moukou, nebo lehce potřete řepkovým či slunečnicovým olejem. Každý díl rozválejte na sílu cca 5 mm a nařežte na stejně velké obdélníky, my jsme krájeli na rozměr 12 x 6 cm. Přeneste jeden dílek obdélníku na plech, naneste na něj trochu povidel (perník lze plnit poměrně štědře) a rozetřete, ponechte volné okraje. Na natřený díl přiložte další obdélník a zajistěte okraje. Těsto není třeba pomazávat vejcem, stačí přitisknout, ale můžete si pohrát a okraje ozdobit pomocí zubů vidličky nebo koncem lžíce.

5

Zbytky těsta vyválejte na tenké provázky a vytvarujte na perníky ornamenty, můžete přidat také mandle. Pokud se na ornamenty necítíte, zdobte klidně jen mandlemi.

6

Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut (nebo dobu pečení upravte podle velikosti perníků). 

7

V rendlíčku smíchejte cukr a vodu na sirup a pět minut vařte, až sirup lehce zhoustne. Hotové perníky vyndejte z trouby a ještě horké potřete teplým sirupem. Nechte glazuru zaschnout.
 

8

Perníky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, během pár dnů krásně změknou.

NĚCO NAVÍC
S těstem se ještě lépe pracuje, pokud mu dopřejete půlhodiny odležení v chladu. Menší část hladké mouky můžete vyměnit za hladkou žitnou. Pokud máte rádi hodně sladké, lze perníky plnit i pastou z marcipánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč