Plněný perník považuje za nejtradičnější ze svého dvanáctera cukroví. „Recept mám od dnes devětašedesátileté paní Trudky původem z Nýdku u Jablunkova. Pekla ho už její maminka,“ dodává čtenářka Karin Mikulová ze severomoravské Horní Suché a radí ho péct co nejdřív, nejlepší je totiž dobře uleželý.
Suroviny
Postup
Med nahřejte a smíchejte s vejcem, moukou, cukrem, mlékem, rumem, kůrou a kořením. Zpracujte tuhé těsto a nechte přes noc odležet v lednici. Švestky a rozinky namočte na několik hodin do rumu; pak smíchejte všechny suroviny na nádivku.
Těsto rozválejte, nakrájejte na 5 cm široké pruhy a do středu naneste nádivku. Po delší straně přes ni přehněte těsto, spojte a potřete vejcem. Pečte 5 minut při 200 °C, pak asi 30 minut na 170 °C dozlatova. Vychladlé zabalte do alobalu, za pár dnů zvláční.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nepropásněte čerstvé fíky! Jsou přirozeně sladké a skvělé do koláčů, salátů nebo jako doplněk k sýru a šunce(45 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- 15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu(15 receptů )
Komentáře
Dobrý den, nejsem moudrá z: Těsto rozválejte, nakrájejte na 5 cm široké pruhy a do středu naneste nádivku. Po delší straně přes ni přehněte těsto, spojte...díky
Dobrý den, Adélo,
fotka je možná zavádějící, ale záviny jsou opravdu úzké, aby pak jednotlivé řezy byly zhruba stejně velké jako ostatní cukroví. Představte si perníkové záviny jako malé štrúdly, ty se také zavinují po delší straně. Tady těsto rozválíte, nakrájíte na několik dlouhých pruhů (o šířce 5 cm), pak nanesete náplň do středu těchto pruhů (tenký proužek náplně po celé délce pruhu) a volné okraje ohnete směrem přes náplň. Konce založíte jako u štrúdlu.
Krásný den, redakce Apetitu