Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněný perník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 68
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3526 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 559 g
Tuky 95 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněný perník považuje za nejtradičnější ze svého dvanáctera cukroví. „Recept mám od dnes devětašedesátileté paní Trudky původem z Nýdku u Jablunkova. Pekla ho už její maminka,“ dodává čtenářka Karin Mikulová ze severomoravské Horní Suché a radí ho péct co nejdřív, nejlepší je totiž dobře uleželý.

Suroviny

med 2 PL
vejce 1 ks
rozšlehané + na potření
smíchaná s kypřicím práškem do pečiva
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
rum 1 PL
tuzemák
sušená
Na nádivku
švestková povidla 5 PL
nahrubo nasekané
sušené švestky 4 PL
nakrájené
dle chuti, nemusí být
dle chuti, nemusí být
sušené fíky
dle chuti, nemusí být
dle chuti, nemusí být

Postup

1

Med nahřejte a smíchejte s vejcem, moukou, cukrem, mlékem, rumem, kůrou a kořením. Zpracujte tuhé těsto a nechte přes noc odležet v lednici. Švestky a rozinky namočte na několik hodin do rumu; pak smíchejte všechny suroviny na nádivku.

2

Těsto rozválejte, nakrájejte na 5 cm široké pruhy a do středu naneste nádivku. Po delší straně přes ni přehněte těsto, spojte a potřete vejcem. Pečte 5 minut při 200 °C, pak asi 30 minut na 170 °C dozlatova. Vychladlé zabalte do alobalu, za pár dnů zvláční.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

25.12.2016 11:36

Dobrý den, nejsem moudrá z: Těsto rozválejte, nakrájejte na 5 cm široké pruhy a do středu naneste nádivku. Po delší straně přes ni přehněte těsto, spojte...díky

29.12.2016 12:50

Dobrý den, Adélo,
fotka je možná zavádějící, ale záviny jsou opravdu úzké, aby pak jednotlivé řezy byly zhruba stejně velké jako ostatní cukroví. Představte si perníkové záviny jako malé štrúdly, ty se také zavinují po delší straně. Tady těsto rozválíte, nakrájíte na několik dlouhých pruhů (o šířce 5 cm), pak nanesete náplň do středu těchto pruhů (tenký proužek náplně po celé délce pruhu) a volné okraje ohnete směrem přes náplň. Konce založíte jako u štrúdlu.

Krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín