0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestková omáčka s rumovými perníčky

Švestková omáčka s rumovými perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestková omáčka s rumovými perníčky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5616 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 722 g
Tuky 213 g
Vláknina 137 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jméno téhle dobroty je trochu matoucí – ve skutečnosti jde o hustou směs sušeného ovoce a oříšků, kterou v rodině Jaroslavy Janečkové jedí po štědrovečerní večeři jako dezert. A je opravdu výborný!

Suroviny

sušené švestky 400 g
bez pecek
rozinky 100 g
rum 200 ml
tuzemák
vlašské ořechy 200 g
nasekané na hrubo
mandle 100 g
oloupané, rozpůlené
citron 2 ks
okrájená kůra
hřebíček 2 ks
krupicový cukr 8 ČL
vanilkový cukr 1 bal
skořice
trocha
perníčky 2 bal
rumové

1 Rozinky zalijte většinou rumu a nechte aspoň dvě hodiny marinovat. Perníčky rozmočte ve vodě.

2 Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, kůru, oba druhy cukru, hřebíček a skořici. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.

3 Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčkou plňte sklenice a zalijte zbytkem rumu; v chladu ji můžete uchovat i několik týdnů. Podávejte se šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit