Jméno téhle dobroty je trochu matoucí – ve skutečnosti jde o hustou směs sušeného ovoce a oříšků, kterou v rodině Jaroslavy Janečkové jedí po štědrovečerní večeři jako dezert. A je opravdu výborný!
Suroviny
sušené švestky
400
g
bez pecek
rozinky
100
g
rum
200
ml
tuzemák
vlašské ořechy
200
g
nasekané na hrubo
mandle
100
g
oloupané, rozpůlené
citron
2
ks
okrájená kůra
hřebíček
2
ks
krupicový cukr
8
ČL
vanilkový cukr
1
bal
trocha
perníčky
2
bal
rumové
Postup
1
Rozinky zalijte většinou rumu a nechte aspoň dvě hodiny marinovat. Perníčky rozmočte ve vodě.
2
Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, kůru, oba druhy cukru, hřebíček a skořici. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
3
Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčkou plňte sklenice a zalijte zbytkem rumu; v chladu ji můžete uchovat i několik týdnů. Podávejte se šlehačkou.
Komentáře