Švestková omáčka s rumovými perníčky

Švestková omáčka s rumovými perníčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5196 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 722 g
Tuky 213 g
Vláknina 137 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jméno téhle dobroty je trochu matoucí – ve skutečnosti jde o hustou směs sušeného ovoce a oříšků, kterou v rodině Jaroslavy Janečkové jedí po štědrovečerní večeři jako dezert. A je opravdu výborný!

Suroviny

sušené švestky 400 g
bez pecek
rozinky 100 g
200 ml
tuzemský rum
vlašské ořechy 200 g
na hrubo
mandle 100 g
oloupané, rozpůlené
citron 2 ks
okrájená kůra
hřebíček 2 ks
krupicový cukr 8 ČL
cca
vanilkový cukr 1 bal
skořice
trocha
2 bal
rumové perníčky
1.  Rozinky zalijte většinou rumu a nechte aspoň dvě hodiny marinovat. Perníčky rozmočte ve vodě.

2.  Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, kůru, oba druhy cukru, hřebíček a skořici. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.

3.  Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčkou plňte sklenice a zalijte zbytkem rumu; v chladu ji můžete uchovat i několik týdnů. Podávejte se šlehačkou.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit