Jméno téhle dobroty je trochu matoucí – ve skutečnosti jde o hustou směs sušeného ovoce a oříšků, kterou v rodině Jaroslavy Janečkové jedí po štědrovečerní večeři jako dezert. A je opravdu výborný!
1 Rozinky zalijte většinou rumu a nechte aspoň dvě hodiny marinovat. Perníčky rozmočte ve vodě.
2 Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, kůru, oba druhy cukru, hřebíček a skořici. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
3 Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčkou plňte sklenice a zalijte zbytkem rumu; v chladu ji můžete uchovat i několik týdnů. Podávejte se šlehačkou.
Komentáře
Anonym
13.09.2007 19:16
Apetit 12/06