Švestková omáčka s rumovými perníčky

Švestková omáčka s rumovými perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestková omáčka s rumovými perníčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5616 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 722 g
Tuky 213 g
Vláknina 137 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jméno téhle dobroty je trochu matoucí – ve skutečnosti jde o hustou směs sušeného ovoce a oříšků, kterou v rodině Jaroslavy Janečkové jedí po štědrovečerní večeři jako dezert. A je opravdu výborný!

Suroviny

sušené švestky 400 g
bez pecek
rozinky 100 g
rum 200 ml
tuzemák
vlašské ořechy 200 g
nasekané na hrubo
mandle 100 g
oloupané, rozpůlené
citron 2 ks
okrájená kůra
hřebíček 2 ks
krupicový cukr 8 ČL
vanilkový cukr 1 bal
skořice
trocha
perníčky 2 bal
rumové

1 Rozinky zalijte většinou rumu a nechte aspoň dvě hodiny marinovat. Perníčky rozmočte ve vodě.

2 Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, kůru, oba druhy cukru, hřebíček a skořici. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.

3 Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčkou plňte sklenice a zalijte zbytkem rumu; v chladu ji můžete uchovat i několik týdnů. Podávejte se šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit