Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Snadné Na asi 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 603 g
Tuky 97 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle perníčky s marcipánem jsou trochu jako vánoční varianta svatebních koláčků – mají skvělou náplň a jsou poctivě máčené v rumu. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na vál
moučkový cukr 160 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do perníku 1 bal
perníkové koření 1 ČL
kakao holandského typu 10 g
vejce 2 ks
med 120 g
citronová kůra 2 ČL
nejlépe z bio citronu, strouhaná
máslo 60 g
Na dokončení
marcipán 100 g
na náplň
moučkový cukr
rum
na namáčení
čokoládová poleva
hotová, na lepení
vlašské ořechy
půlky, na zdobení, množství dle potřeby

1 Ze všech surovin na těsto vypracujte hladkou hmotu (pokud je příliš lepivá, přidejte trochu mouky), zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit, nejlépe do druhého dne.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu na sílu asi 0,5cm a vykrajujte kolečka o průměru 3cm. Na každé dejte malý kousek marcipánu, zabalte a vytvarujte kuličku.

3 Kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je asi 15 minut. Ještě teplé máčejte nejprve v rumu, pak v moučkovém cukru a znovu v rumu. Nechte zaschnout.

4 Rozehřejte hotovou čokoládovou polevu a tou vždy na každý perníček přilepte půlku ořechu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit