Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

Jahody a bezinky! Napadá vás voňavější spojení?

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4–6 pohárů/1,2 litru sorbetu
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a mrazení
P
Pohár

Ingredience

    NA BEZINKOVOU ŠLEHAČKU

    • 3–5 květenství bezu (podle velikosti), kvítka otrhaná (viz Něco navíc)
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr podle chuti

    NA SORBET

    • 2 lžičky práškové želatiny
    • 180 g krupicového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 700 g zralých jahod, nakrájených

    NA OZDOBENÍ

    • koupené vaflové trubičky, nejlépe neplněné, či domácí (viz Něco navíc)
    • bílá čokoláda
    • drcené lyofilizované jahody
    • pěkné jahody, nakrájené nebo v celku

Příprava jídla

1 Na šlehačku do uzavíratelné nádoby nalijte smetanu, vložte kvítka a snažte se, aby byla ponořená. Uzavřete. Nechte v ledničce přes noc či do doby, než budete připravovat pohár (ne déle než 2 dny.) Čím déle budete květy macerovat, tím bude chuť silnější.

2 Připravte sorbet. Vsypte želatinu do trošky vody a nechte nabobtnat. Smíchejte cukr, citronovou šťávu a 240 ml vody v rendlíku a na mírném ohni vařte, až se cukr rozpustí a sirup mírně zhoustne. Do teplého sirupu přidejte želatinu i s vodou a necelou minutu zahřívejte. Nechte 5 minut chladnout.

3 Jahody vsypte do mixéru, přilejte sirup a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte další citronovou šťávou. Dejte do lednice a nechte zcela vychladnout. Pak nalijte do zmrzlinovače a umíchejte podle návodu nebo dejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte hodinu zatuhnout. Vyjměte z mrazáku, promixujte tyčovým mixérem nebo důkladně rozrušte vidličkou. Vraťte do mrazáku a proces ještě několikrát zopakujte, dokud není zmrzlina hladká. Nechte zatuhnout několik hodin, aby se zmrzlina dala kopečkovat. Před porcováním naopak nechte 10 minut povolit v pokojové teplotě.

4 Na ozdobení rozehřejte bílou čokoládu, namáčejte do ní vršky vaflových trubičeka ihned je posypte drcenými lyofilizovanými jahodami. Dejte ztuhnout.

5 Ze smetany vyjměte kvítka a přeceďte ji, přidejte moučkový cukr a ušlehejte dotuha.

6 Do vysoké sklenice vrstvěte kopečky zmrzliny, střídejte je se šlehačkou a navrch vetkněte trubičku a ozdobte jahodami.

NĚCO NAVÍC

  • Nemáte-li květy, použijte bezinkový sirup: Našlehejte smetanu do měkkých špiček a pak opatrně po částech přidávejte bezinkový sirup, celkově 3 lžíce.
  • Na DOMÁCÍ TRUBIČKY smíchejte v misce 60 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Přidejte 5 bílků, 4 lžíce rozpuštěného másla a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a prošlehejte dohladka. Nechte odpočinout 1 hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a lžící na něj rozetřete kruhy těstíčka (průměr kruhu podle toho, jak chcete trubičku dlouhou, těsta na jednu by měly být cca 2 lžičky) a dejte do trouby na 5–8 minut. Vyndejte, ihned sloupněte z pečicího papíru, horké omotejte kolem rukojeti vařečky a nechte chvilku zatvrdnout. Nebo můžete těsto zarolovat jako palačinku a držet po okrajích, dokud nezpevní – mělo by to trvat chvilku. Odkládejte trubičky naležato švem dolů. Pracujte postupně, sušenky rychle tvrdnou (dají se znovu změkčit zhruba desetivteřinovým pobytem v zahřáté troubě).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medovo-jahodové muffiny

Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami

Jahodový koláč s kokosovým pudinkem

Jahodové blaho aneb Ty nejlepší recepty s jahodami

REKLAMA

Přidat komentář