Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou
Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 pohárů/1,2 litru sorbetu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2585 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 239 g
Tuky 165 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody a bezinky! Napadá vás voňavější spojení?

Suroviny

Na bezinkovou šlehačku
bezinkový květ 4 ks
3–5 květenství bezu (podle velikosti), otrhaná kvítka (viz Něco navíc)
podle chuti
Na sorbet
prášková
jahody 700 g
zralé, nakrájené
Na ozdobení
sušenky
vaflové trubičky koupené, nejlépe neplněné, či domácí (viz Něco navíc)
lyofilizované, drcené
čerstvé, pěkné, nakrájené nebo v celku

Postup

1

Na šlehačku do uzavíratelné nádoby nalijte smetanu, vložte kvítka a snažte se, aby byla ponořená. Uzavřete. Nechte v ledničce přes noc či do doby, než budete připravovat pohár (ne déle než 2 dny.) Čím déle budete květy macerovat, tím bude chuť silnější.

2

Připravte sorbet. Vsypte želatinu do trošky vody a nechte nabobtnat. Smíchejte cukr, citronovou šťávu a 240 ml vody v rendlíku a na mírném ohni vařte, až se cukr rozpustí a sirup mírně zhoustne. Do teplého sirupu přidejte želatinu i s vodou a necelou minutu zahřívejte. Nechte 5 minut chladnout.

3

Jahody vsypte do mixéru, přilejte sirup a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte další citronovou šťávou. Dejte do lednice a nechte zcela vychladnout. Pak nalijte do zmrzlinovače a umíchejte podle návodu nebo dejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte hodinu zatuhnout. Vyjměte z mrazáku, promixujte tyčovým mixérem nebo důkladně rozrušte vidličkou. Vraťte do mrazáku a proces ještě několikrát zopakujte, dokud není zmrzlina hladká. Nechte zatuhnout několik hodin, aby se zmrzlina dala kopečkovat. Před porcováním naopak nechte 10 minut povolit v pokojové teplotě.

4

Na ozdobení rozehřejte bílou čokoládu, namáčejte do ní vršky vaflových trubičeka ihned je posypte drcenými lyofilizovanými jahodami. Dejte ztuhnout.

5

Ze smetany vyjměte kvítka a přeceďte ji, přidejte moučkový cukr a ušlehejte dotuha.

6

Do vysoké sklenice vrstvěte kopečky zmrzliny, střídejte je se šlehačkou a navrch vetkněte trubičku a ozdobte jahodami.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li květy, použijte bezinkový sirup: Našlehejte smetanu do měkkých špiček a pak opatrně po částech přidávejte bezinkový sirup, celkově 3 lžíce. Na DOMÁCÍ TRUBIČKY smíchejte v misce 60 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Přidejte 5 bílků, 4 lžíce rozpuštěného másla a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a prošlehejte dohladka. Nechte odpočinout 1 hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a lžící na něj rozetřete kruhy těstíčka (průměr kruhu podle toho, jak chcete trubičku dlouhou, těsta na jednu by měly být cca 2 lžičky) a dejte do trouby na 5–8 minut. Vyndejte, ihned sloupněte z pečicího papíru, horké omotejte kolem rukojeti vařečky a nechte chvilku zatvrdnout. Nebo můžete těsto zarolovat jako palačinku a držet po okrajích, dokud nezpevní – mělo by to trvat chvilku. Odkládejte trubičky naležato švem dolů. Pracujte postupně, sušenky rychle tvrdnou (dají se znovu změkčit zhruba desetivteřinovým pobytem v zahřáté troubě).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč