Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

13x neodolatelný zmrzlinový pohár
ZDROJ: Apetit

Pro sestavení zmrzlinového poháru neplatí žádná pravidla – krom jediného: musíte ledovou pochoutku sníst dříve, než roztaje. Ale to, co si do něj dáte, je čistě na vás a vašich chutích. Přesto spolu některé chuti fungují lépe než jiné.

Zmrzlinový pohár se podle Laury B. Weiss, autorky knihy Ice Cream – A Global History zrodil v Americe na konci 19. století. Jeho předchůdcem byl dezert zvaný soda cream, který kombinoval dvě populární pochoutky – tedy sodovku, zpravidla ochucenou sirupem, a kopeček zmrzliny. Sodovka a její ochucené varianty přilákaly tolik zákazníků, že bylo nasnadě rozšířit sortiment o další populární a masivně se šířící lahůdku – zmrzlinu.

  • Tzv. Soda Fountains tedy pítka se sycenou vodou se staly nedílnou součástí amerických lékáren (drug store), kde se prodávaly nejen léky, ale i drobné dobroty.
  • Vznikaly Ice Cream Parlours – místy, kde se scházeli obyvatelé celého maloměsta či čtvrti. Zmrzlinárny s pítky se staly centry společenského života a soda cream módním občerstvením.

V 90. letech 19. století někoho napadlo (spory o autorství se vedou dodnes) místo sodovky doplnit kopeček zmrzliny o lahodnou omáčku, šlehačku a kandované třešně. Vzniklo sundae – ultimátní zmrzlinový pohár, do kterého můžete dát lahůdek, co hrdlo ráčí, a nikdy se neodchýlíte od ducha originálu, protože podstatou sundae je ničím neomezené blaho.

Prakticky totéž se dá říct o jakémkoli zmrzlinovém poháru – z výživového hlediska ho k životu nepotřebujeme. Je čistou nadstavbou, potěšením… Něčím, co si dopřáváme za odměnu. Když si chceme zvednout náladu. Když chceme rozmazlit děti…

Jak připravit nejlepší pohár

  • Vanilková zmrzlina s malinami – známým příkladem budiž pohár, který proslul pod názvem Horká láska, v němž se zmrzlina snoubí s teplou malinovou omáčkou.

  • Čokoládová zmrzlina s třešněmi či višněmi (a případně kapkou třešňové pálenky nebo griotky) – kdo by neměl rád višně v čokoládě?

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou – ve francouzštině se tomuto jednoduchému poháru říká Dame blanche (bílá paní) a může být základem mnoha dalších: fungovat bude s oříšky, mandlemi, pistáciemi či griliášem, vaječným koňakem, ostružinami či švestkami podušenými v cukru s trochou kardamomu. Když vanilkovou zmrzlinu doplníte oslazeným kaštanovým pyré, získáte pohár, který je variací na populární francouzský dezert Mont blanc.

  • Kávová zmrzlina se smetanovým likérem – kombinaci pro dospělé můžete nabídnout po nedělním obědě návštěvě jako kávu i dezert v jednom.

  • Karamelová zmrzlina s opraženými arašídy – je jen na vás, zda zvolíte solené či nesolené. V prvním případě budete následovat trend míchání slané a sladké chuti, který už je několik let hitem (zmrzlinář, který nenabízí slaný karamel, jako by ani nebyl).

  • Smetanová zmrzlina s jahodami – jahody se šlehačkou (tou si v každém případě můžete ozdobit i pohár) jsou neprůstřelná kombinace, a když do sklenice přidáte ještě několik bílkových pusinek, získáte zmrzlinovou variantu Eton mess.

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou, šlehačkou a banánem– pod názvem Banana split existuje tento dezert už více než sto let. Servíruje se na oválných talířích či miskách ve tvaru lodičky, ale můžete ho připravit i do poháru

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek