0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená hovězí žebra

Pomalu pečená hovězí žebra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená hovězí žebra

4.3 / 5. Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6086 kcal
Bílkoviny 421 g
Sacharidy 345 g
Tuky 384 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenechte se odradit zdlouhavou přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Zato výsledek nevýslovná dobrota! Pomalu pečená hovězí žebra si zamilujete. 

Suroviny

hovězí žebra 2 kg
masitá, v celku (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 2 ks
Na marinádu
rostlinný olej 2 PL
česnek 5 stroužků
drcených
med 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
chilli paprička 2
nasekaná
víno červené 150 ml
sójová omáčka 4 PL
chilli omáčka sladká 2 PL
hřebíček 2 ks
roztlučené v hmoždíři
nové koření 2 kuličky
roztlučené v hmoždíři

Postup

1

Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte.

2

Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

3

Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty.

4

Troubu předehřejte na 190°C.

5

Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny.

6

Pak troubu ztlumte na 120°C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou.

7

Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

8

Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti.

9

Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

10

Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

11

Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.

Související články

Seriál o mase: hovězí žebra
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí žebra

Američané je milují a připravují na grilu v létě i v zimě, u nás zatím zůstávají skrytým pokladem řeznictví. Je načase objevit jejich báječnou chuť!...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit