Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená hovězí žebra

Pomalu pečená hovězí žebra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená hovězí žebra

4.2/5 Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6086 kcal
Bílkoviny 421 g
Sacharidy 345 g
Tuky 384 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenechte se odradit zdlouhavou přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Zato výsledek nevýslovná dobrota! Pomalu pečená hovězí žebra si zamilujete. 

Suroviny

hovězí žebra 2 kg
masitá, v celku (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na marinádu
rostlinný olej 2 PL
česnek 5 stroužků
drcených
med 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
nasekaná
sójová omáčka 4 PL
roztlučené v hmoždíři
nové koření 2 kuličky
roztlučené v hmoždíři

Postup

1

Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte.

2

Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

3

Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty.

4

Troubu předehřejte na 190°C.

5

Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny.

6

Pak troubu ztlumte na 120°C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou.

7

Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

8

Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti.

9

Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

10

Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

11

Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

01.01.2022 15:28
Pomalu pečená hovězí žebra

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč