Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečená hovězí žebra
Pomalu pečená hovězí žebra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená hovězí žebra

4.2/5 Počet hodnocení: 98
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6086 kcal
Bílkoviny 421 g
Sacharidy 345 g
Tuky 384 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenechte se odradit delší přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Hověží žebra se budou pomalu péct v troubě a vy se můžete v klidu věnovat čemukoliv chcete. Výsledek je nevýslovná dobrota! Měkké maso jde od kostí skoro samo. Pomalu pečená hovězí žebra si zkrátka zamilujete. Podávat je můžete k večeři, ale i na večírku pro přátele s nimi sklidíte obrovský úspěch.

Suroviny

hovězí žebra 2 kg
masitá, v celku (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na marinádu
rostlinný olej 2 PL
česnek 5 stroužků
drcených
med 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
nasekané
sójová omáčka 4 PL
roztlučené v hmoždíři
nové koření 2 kuličky
roztlučené v hmoždíři

Postup

1

Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte.

2

Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

3

Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty.

4

Troubu předehřejte na 190 °C.

5

Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny.

6

Pak troubu ztlumte na 120 °C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou.

7

Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

8

Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti.

9

Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

10

Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

11

Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

01.01.2022 15:28
Pomalu pečená hovězí žebra

Apetit magazín

AD
Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce
  • Zajímavosti

Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce

Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny...