Pomalu pečená hovězí žebra

Pomalu pečená hovězí žebra

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (44)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4148 kcal
Bílkoviny 229 g
Cukr 332 g
Tuky 230 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenechte se odradit zdlouhavou přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Zato výsledek nevýslovná dobrota!

Suroviny

hovězí žebra 1 kg
masitá, v celku (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 2 ks
Na marinádu
rostlinný olej 2 PL
česnek 5 stroužků
drcených
med 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
chilli paprička 1
nasekané
víno červené 150 ml
sójová omáčka 4 PL
chilli omáčka sladká 2 PL
hřebíček 2 ks
roztlučené v hmoždíři
nové koření 1 kuličky
roztlučené v hmoždíři

1 Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte. Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

2 Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 190°C. Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny. Pak troubu ztlumte na 120°C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou. Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

3 Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti. Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

4 Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

5 Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit