Nenechte se odradit delší přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Hověží žebra se budou pomalu péct v troubě a vy se můžete v klidu věnovat čemukoliv chcete. Výsledek je nevýslovná dobrota! Měkké maso jde od kostí skoro samo. Pomalu pečená hovězí žebra si zkrátka zamilujete. Podávat je můžete k večeři, ale i na večírku pro přátele s nimi sklidíte obrovský úspěch.
Suroviny
Postup
Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte. Maso v ní dobře obalte. Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.
Maso vyndejte z lednice nejméně hodinu před pečením. Nechte dojít do pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 190 °C. Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte 30 minut.
Potom troubu ztlumte na 120 °C. Maso zakryjte a pomalu pečte 4-5 hodin. Během pečení přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte. Hotové maso bude dokonale měkké a půjde snadno od kosti.
Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti. Obalte je ze všech stran ve výpeku a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.
Jednotlivé kousky žeber opečte v kontaktním grilu. Můžete je také naskládat na plech vyložený pečicím papírem, potřít marinádou a zprudka opéct v troubě pod grilem.
Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem. Pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence. Podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.
NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení. Ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která se běžně kupují na polévku.
Komentáře