Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečená hovězí žebra
Pomalu pečená hovězí žebra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená hovězí žebra

4.2/5 Počet hodnocení: 106
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6086 kcal
Bílkoviny 421 g
Sacharidy 345 g
Tuky 384 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenechte se odradit delší přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Hověží žebra se budou pomalu péct v troubě a vy se můžete v klidu věnovat čemukoliv chcete. Výsledek je nevýslovná dobrota! Měkké maso jde od kostí skoro samo. Pomalu pečená hovězí žebra si zkrátka zamilujete. Podávat je můžete k večeři, ale i na večírku pro přátele s nimi sklidíte obrovský úspěch.

Související recepty

Suroviny

hovězí žebra 2 kg
masitá, v celku (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na marinádu
rostlinný olej 2 PL
česnek 5 stroužků
prolisovaných
med 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
nasekané
sójová omáčka 4 PL
roztlučené v hmoždíři
nové koření 2 kuličky
roztlučené v hmoždíři

Postup

1

Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte. Maso v ní dobře obalte. Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

2

Maso vyndejte z lednice nejméně hodinu před pečením. Nechte dojít do pokojové teploty.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte 30 minut.

4

Potom troubu ztlumte na 120 °C. Maso zakryjte a pomalu pečte 4-5 hodin. Během pečení přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte. Hotové maso bude dokonale měkké a půjde snadno od kosti.

5

Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti. Obalte je ze všech stran ve výpeku a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

6

Jednotlivé kousky žeber opečte v kontaktním grilu. Můžete je také naskládat na plech vyložený pečicím papírem, potřít marinádou a zprudka opéct v troubě pod grilem.

7

Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem. Pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence. Podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení. Ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která se běžně kupují na polévku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

01.01.2022 15:28
Pomalu pečená hovězí žebra

Apetit magazín