Popraskané čokoládové sušenky

Popraskané čokoládové sušenky

4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4110 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 495 g
Tuky 197 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crinkles mají hned několik plus: jsou krásné na pohled a snadné na výrobu, ale jejich největší kouzlo je v měkkém středu, který připomíná texturou i čokoládovo-máslovou chutí brownies. Nepodceňte chlazení v lednici, těsto potřebuje ztuhnout a zpevnit, jinak se vám na plechu při pečení slije do jednoho velkého sušenkového neštěstí.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
nasekaná najemno
máslo 100 g
nakrájené
krupicový cukr 100 g
třtinový cukr 150 g
světlý
vejce 2 ks
mouka celozrnná 130 g
např. žitná
kakao holandského typu 50 g
jedlá soda 1 ČL
sůl 0.25 ČL
moučkový cukr 100 g

1 Čokoládu a máslo rozpusťte nad vodní lázní, promíchejte do hladké, kompaktní hmoty a nechte zchladnout.

Oba cukry vsypte do mísy, vklepněte vejce a vyšlehejte do světlé pěny. Přilijte čokoládu a opatrně ji zapracujte. Nakonec vmíchejte všechny suché ingredience kromě moučkového cukru. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 3–4 hodiny do lednice vychladit.

3 Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Moučkový cukr vsypte do misky. Z čokoládové hmoty tvořte kuličky, štědře je obalujte v moučkovém cukru a skládejte na plech – ponechte mezi nimi dostatečné rozestupy! Pečte je 12–13 minut, měly by naběhnout a popraskat, po krajích být pevnější a ve středu měkké. (Tohle jsou měkké sušenky připomínající brownies, proto je opravdu hlídejte a nepřepečte!) Upečené sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 1 týden.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit