Popraskané čokoládové sušenky

Popraskané čokoládové sušenky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (94)
Do hodiny Snadné Na 30 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3178 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 371 g
Tuky 150 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle sušenky jsou jednoduše božské! S přehledem obstojí i coby vánoční cukroví. Jejich příprava je navíc tak snadná, že vám s jejich přípravou s radostí pomohou děti.

Suroviny

sušené brusinky 60 g
rum 40 ml
tuzemák, lze nahradit jiným alkoholem
máslo 50 g
tmavá čokoláda 200 g
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
mouka pšeničná hladká 100 g
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
na obalení

1 Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin napřed.

2 Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe.

3 V kuchyňském robotu vyšlehejte vejce a 60 g cukru do husté světlé pěny; šlehání trvá zhruba 5 minut.

4 Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, uložte na 2 hodiny do lednice.

5 Troubu předehřejte na 160 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.

6 Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to půjde o poznání lépe, těsto už se tolik nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15. První hotový plech vložte do trouby a pečte 10–12 minut. Upečené sušenky budou sice uprostřed měkké, avšak pokud je prstem zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.

7 Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce a zabalte ke svačině.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Kateřina Fialová

Dobrý večer, prosím poraďte mi, jak tyto sušenky skladovat, když je chci udělat v předstihu? A jak dlouho se mohou skladovat? Děkuji za odpověď. Fialová

Jana Kopřivová

Milá Katko, sušenky uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Držte je stranou od všeho příliš aromatického (jako například uzenin), aby vám nenačichly. Takto vydrží velmi dlouho, protože neobsahují žádné vlhké suroviny. Nejspíš ale začnou brzy tvrdnout.

Jana Mojžíšová

Jsou výborné. Jen ty kuličky je třeba dělat opravdu malé, nám tak vyšla spíše větší kolečka. Ale zaprášilo se po nich i tak !

Anonym

Mám na tyto sušenky ještě jiný recept, pouze se 60g cukru. Stačí :-)
Neměla jsem doma 2 čokolády, tak jsem dala jen jednu a sušenky byly výborné, skoro lepší. Takže už dávám jen 100g. Peču je jako dárek a vždycky mají úspěch.

Hana Daňková

Dobry vecer, je cas adventu a snad kazdaúy, pece. Chystam se delat opet tradicni skvelou vanockua a ta uplne nej nej nej osvedcena byla vydana, ci otistena v cisle 12/2006, ta vsak na zdejsim portalu neni, bohuzel, protoze je uplne nejlepsi, dalsi co byly uvedeny, nejsou tak skvele…. Krasne svatky vsem!!!

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit