Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem

Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2879 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 246 g
Tuky 141 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snoubení jemného kuřecího masa s výrazným cibulkovo-zázvorovým olejem je stejným dílem neobvyklé a lahodné. 

Suroviny

jarní cibulka 8 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 PL
nadrobno
sůl mořská
arašídový olej 150 ml
rýžový ocet 1 PL
lze nahradit jablečným
kuřecí prsa 4 ks
kuřecí prsní řízek po 150g
vývar kuřecí 750 ml
vroucí
baby salátová okurka 2 ks
podélně na plátky
rýže basmati 1 hrnek
cca 250ml
sůl vločková
k podávání

1 V míse ze žáruvzdorného materiálu promíchejte jarní cibulky se zázvorem a 1 lžičkou mořské soli. V rendlíku či menší pánvi zahřejte olej na 170 °C (bez speciálního teploměru to poznáte tak, že kostička bílého pečiva zhnědne za 1 minutu). Pak olejem opatrně zalijte ochucené cibulky – olej může vyprsknout, držte si ho od těla. Nechte vychladnout, pak vmíchejte ocet.

2 Kuřecí prsa dejte v jedné vrstvě do velkého rendlíku či hluboké pánve. Zalijte je vývarem a přiveďte těsně k bodu varu. Pod bodem varu táhněte 8 minut, pak rendlík odstavte, přiklopte a nechte stát 15 minut.

3 V misce promíchejte plátky okurek s pořádnou špetkou mořské soli a nechte stát.

4 Do hrnce odměřte hrnek rýže a 2 hrnky tekutiny od kuřete, přiveďte k mírnému varu. Přiklopte, ztlumte oheň na minimum a vařte 12–13 minut, aby se vývar vstřebal. Rýži načechrejte, rozdělte na 4 talíře, poklaďte masem nakrájeným na plátky, osolte vločkovou solí, přidejte pár lžic cibulkovo-zázvorového oleje a trochu okurek.

NĚCO NAVÍC
Zbylý olej se hodí k ochucení těstovin či vařené rýže, anebo jej zkuste přidat do míchaných vajec. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě až týden.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit