0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1293 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 132 g
Tuky 54 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.

Suroviny

rýže jasmínová 100 g
rostlinný olej 1 PL
brokolice 100 g
nejlépe stonková, na kousky o velikosti sousta (i mražená, povolená)
mrkev 1 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
nadrobno
jarní cibulka 2 ks
na 4 cm kousky
sójová omáčka tmavá 1 PL
vejce 2 ks
makrela 100 g
maso z uzené makrely cca, bez kosti a kůže, natrhané
bazalka 0.5 svazku
lze nahradti mátou / kerblíkem, otrhané lístky
Na thajskou omáčku
chilli paprička 1 ks
chilli paprička ptačí oko čerstvé, (podle chuti), na tenká kolečka
rybí omáčka 2 PL
limeta 1 ks
šťáva

1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).

2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.

3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit