Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.
Suroviny
1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).
2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.
3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media