Pofesen, tak téhle pochoutce říkají v Rakousku. K receptu nás totiž inspirovala návštěva pastevecké boudy Spiessalm v Tennengau. Tam výsledný dojem umocňoval čerstvý vzduch, luxusní domácí povidla a brioška místo toustového chleba. Pofesen jsou česky pavézky, jenže stejnojmenný český pokrm připomíná asketičtější variantu sladkého chleba ve vajíčku – ,chudé rytíře‘, zatímco tahle variace je opravdu luxusní.
Suroviny
Postup
Z pečiva podle chuti tence okrájejte kůrky, popřípadě upravte velikost a tvar plátků. Na náplň dobře smíchejte v misce povidla, džem a rum či tuzemák.
V jiné míse důkladně prošlehejte metlou vejce s mlékem, moukou, špetkou soli a vanilkovým cukrem na těstíčko.
Polovinu plátků pečiva potřete (ne až k okrajům) náplní, přiklopte suchými plátky a okraje dobře stiskněte dohromady.
V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. ,Sendviče‘ namáčejte na pár sekund z obou stran do těstíčka, aby jím nasákly. Pak hned smažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte pocukrované.