Fantastická snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu. Připravená je za pár minut, o to déle si ji můžete vychutnávat…
Suroviny
smetana na vaření
125
ml
12%
vejce
3
ks
bourbon
2
PL
krupicový cukr
1,5
PL
skořice
1
špetka
sůl
1
špetka
vanilkový extrakt
2
ČL
chleba bílý
8
plátků
viz Něco navíc
na opékání (viz Něco navíc)
ovoce
čerstvé – podle sezony a chuti, k podávání
k podávání
k podávání
Postup
1
V širší misce (takové, aby se do ní dal položit plátek chleba) prošlehejte smetanu, vejce, bourbon, cukr, skořici, sůl a vanilkový extrakt.
2
V pánvi rozpusťte oříšek másla. Plátek pečiva namočte do směsi vajec a smetany a nechte nasáknout, vyjměte, nechte lehce okapat a vložte do pánve. Opékejte zhruba 2 minuty z každé strany tak, aby byl toust pěkně dozlatova. Zopakujte se zbylým pečivem.
3
Hotové tousty podávejte horké, nejlépe s čerstvým ovocem, zalité javorovým sirupem a poprášené moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
- Pečivo – nejlepší francouzský toust je z briošky, protože je sama o sobě chuťově skvělá. Máte-li ji v celku, uřízněte jí pěkně tlustý plátek, klidně 2cm. Použít ale můžete i mazanec nebo vánočku. Pokud nemáte ani jedno, sáhněte po dobrém bílém toustovém chlebu. Obecně platí, že čím starší pečivo bude, tím lépe, suché totiž dobře nasaje směs vajíček, smetany a cukru.
- Máslo – ideální je to přepuštěné, protože se nepřepaluje.
- Alkohol – namísto bourbonu můžete použít i koňak nebo tmavý rum. Dobré však bude i mandlové amaretto, oříškové frangelico nebo pomerančové cointreau.
- Koření – kromě skořice můžete přidat i špetku čerstvě strouhaného muškátového oříšku, ale třeba i směs perníkového koření nebo koření na spekulky.
- K podávání – nejlepší je čerstvé ovoce, a pokud se chcete hodně rozmazlit, tak i šlehačka. K francouzskému toustu jsou ale skvělé i sirupy jako javorový, datlový nebo třeba borůvkový a přelít ho můžete i medem.