Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nedělní francouzský toust
Nedělní francouzský toust
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nedělní francouzský toust

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 825 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 39 g
Tuky 48 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu. Připravená je za pár minut, o to déle si ji můžete vychutnávat…

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 2 ČL
chleba bílý 8 plátků
viz Něco navíc
na opékání (viz Něco navíc)
ovoce
čerstvé – podle sezony a chuti, k podávání
k podávání
k podávání

Postup

1

V širší misce (takové, aby se do ní dal položit plátek chleba) prošlehejte smetanu, vejce, bourbon, cukr, skořici, sůl a vanilkový extrakt.

2

V pánvi rozpusťte oříšek másla. Plátek pečiva namočte do směsi vajec a smetany a nechte nasáknout, vyjměte, nechte lehce okapat a vložte do pánve. Opékejte zhruba 2 minuty z každé strany tak, aby byl toust pěkně dozlatova. Zopakujte se zbylým pečivem.

3

Hotové tousty podávejte horké, nejlépe s čerstvým ovocem, zalité javorovým sirupem a poprášené moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Pečivo – nejlepší francouzský toust je z briošky, protože je sama o sobě chuťově skvělá. Máte-li ji v celku, uřízněte jí pěkně tlustý plátek, klidně 2cm. Použít ale můžete i mazanec nebo vánočku. Pokud nemáte ani jedno, sáhněte po dobrém bílém toustovém chlebu. Obecně platí, že čím starší pečivo bude, tím lépe, suché totiž dobře nasaje směs vajíček, smetany a cukru.
  • Máslo – ideální je to přepuštěné, protože se nepřepaluje.
  • Alkohol – namísto bourbonu můžete použít i koňak nebo tmavý rum. Dobré však bude i mandlové amaretto, oříškové frangelico nebo pomerančové cointreau.
  • Koření – kromě skořice můžete přidat i špetku čerstvě strouhaného muškátového oříšku, ale třeba i směs perníkového koření nebo koření na spekulky.
  • K podávání – nejlepší je čerstvé ovoce, a pokud se chcete hodně rozmazlit, tak i šlehačka. K francouzskému toustu jsou ale skvělé i sirupy jako javorový, datlový nebo třeba borůvkový a přelít ho můžete i medem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit Snídaně a svačiny spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit Snídaně a svačiny

Apetit magazín