Pstruh na másle s karotkou

Pstruh na másle s karotkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pstruh na másle s karotkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 30 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3154 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 59 g
Tuky 279 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální letní oběd s francouzským šarmem. Lehká rybička s čerstvou zeleninou a omáčkou je na horké dny jako stvořená. Přípravou vás krok za krokem provede šéfkuchař vinohradského Ola Kala Bistra Michal Nikodem.

 

TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Zcela čerstvého pstruha koupíte na farmářských trzích, na sádkách i v supermarketech, kde mají živé ryby. Rybu vám na místě zabijí a s naším postupem ji zvládnete vykuchat i upravit snadno sami. Výsledek stojí opravdu za to! Koupě celé ryby je i cenově výhodnější – vnitřnosti a skelety můžete použít na polévku.
     
  • Přepuštěné máslo neboli ghí koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo si ho udělejte doma: 2 kostky másla zahřívejte na mírném ohni, až se odpaří všechna voda a u dna i na povrchu se usadí laktóza (trvá to asi 30 minut). Pěnu seberte, máslo přeceďte přes gázu a nechte zchladnout. Vydrží i při pokojové teplotě. Jeho největší výhodou je, že se nepřepaluje a snáší dobře vysoké teploty.

Související recepty

Suroviny

pstruh 2 ks
máslo 1 PL
pepř
kmín
drcený
sůl
NA MÁSLOVOU OMÁČKU
žloutek 2 ks
máslo 100 g
kerblík 1 hrst
lze nahradit petrželkou nebo estragonem
víno bílé 50 ml
krupicový cukr špetka
NA KAROTKU
mrkev 4 ks
krupicový cukr 1 PL
máslo 2 PL
NA SALÁT
salát 100 g
směs salátů, na drobné kousky
olivový olej 5 PL
med 1 PL
citronová štáva

Postup

1

Ze pstruha stáhněte pomocí nože sliz po směru šupin a potom rybu osušte. Lépe se s ní tak pracuje. Šupiny ponechte, jsou jemné a ve finále nevadí.

Špičkou nože rozřízněte břicho od řitního otvoru k hlavě a opatrně vyjměte vnitřnosti. Blánu podél páteře nařízněte a krev vytlačte, aby maso nebylo hořké.

Rybu pořádně opláchněte pod proudem vody a osušte papírovými utěrkami. Přidržte ji za hlavu a ostrým nožem šikmo nařízněte hned za žábrami.

Veďte nožem řez shora podél celé páteře od hlavy k ocasu, dokud nenarazíte na žebra. Potom filet seřezávejte špičkou nože těsně podél žeber.

Pružným nožem, který dobře kopíruje kosti, filet dořízněte. Rybu otočte, nařízněte za hlavou a opakujte postup, řez podél páteře ale veďte od ocasu.

 

2

Filety položte na pracovní plochu, začistěte a od- řízněte podél břicha proužek tuku. Zbylé skelety použijte na vývar nebo zmrazte, ale předem vytrhněte žábry.

3

Na kůži každého filetu udělejte několik šikmých mělkých zářezů, asi 3 cm od sebe. "Ryba se při opékání méně kroutí a lépe opéká," vysvětluje Michal.

Filety lehce osolte a položte na sebe do původního tvaru kůží ven jako sendvič. Okmínujte a odložte do chladu. Nyní si připravte přílohy

4

Rozpalte pánev s máslem na střední teplotu. Sendvič opékejte a držte, aby se nekroutil. Potom otočte a dopečte.

Odsajte tuk ubrousky. "Tím, že se filety opékají spojené a jen ze stran s kůží, je maso krásně šťavnaté," říká šéfkuchař.

 
5

Příprava omáčky ve vodní lázni
Žloutky oddělte od bílků a vložte je do ohnivzdorné mísy. Přilijte bílé víno, přidejte nakrájené máslo a mísu postavte do nádoby s horkou vodou. Zahřívejte a míchejte metličkou do rozpuštění másla. Teploty surovin se vyrovnají a omáčka se nikdy nesrazí.

Směs osolte, opepřete, ochutnejte a dochuťte podle libosti špetkou cukru. Šlehejte bez přestání ve vodní lázni na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Pak mísu vyjměte z lázně.

Bylinky omyjte, osušte a otrhejte listy. Nasekejte je opravdu nadrobno a vmíchejte do máslové omáčky. S jemným rybím masem nejlépe ladí kerblík, petrželka nebo estragon, ale můžete použít i jiné čerstvé bylinky, které máte po ruce.

6

Příprava karotky a salátu
Z karotek odstraňte zavadlou nať a zbylou seřízněte nakrátko, asi na 2cm. Karotky oškrábejte nožem a podélně rozpulte. Vhoďte je do vroucí vody na 1-2 minuty a pak je hned přesuňte do nádoby s ledovou vodou. "Prudkým zchlazením si karotka zachová krásnou barvu," vysvětluje Michal Nikodem.

V kastrolu či pánvi rozpusťte máslo a vložte okapané karotky. Přisypte cukr a zahřívejte a opékejte, dokud se cukr nerozpustí a lehce nezkaramelizuje. Během opékání karotky otáčejte a ‚koupejte‘ v máslovém karamelu. Odstavte z ohně. Počítejte při tom s tím, že cukr ještě trochu ztmavne zbytkovým teplem z pánve.

Listy salátu a případně i zeleninu dejte do mísy. V jiné misce prošlehejte med (je-li tuhý, předem jej nahřejte), citronovou šťávu a trochu soli a pepře. Postupně přilévejte olej a šlehejte či mixujte do zhoustnutí. Zálivku promíchejte se salátem těsně před podáváním, až opečete pstruhy.

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit