Aux merveilleux je původně belgická sladká delikatesa, adoptovaná francouzskými cukráři: jde o pusinky spojené šlehačkou a poválené v hoblinkách z bílé čokolády, lehké a křehké jako sněhové vločky. Jedním slovem ‚merveilleux‘ – báječné.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 120°C (horkovzdušnou na 100°C). Vytvořte šablonu: na pečicí papír, který se vejde na plech, nakreslete pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm tužkou 24 koleček. Otočte papír kresbou dolů (kolečka by měla prosvítat) a položte na plech.
Bílky a vinný kámen vložte do mísy a šlehačem šlehejte, až začnou bílky pěnit. Přidávejte po částech cukr a stále šlehejte, vždy počkejte, až se předchozí dávka cukru rozpustí. Přesuňte sníh do cukrářského sáčku s hladkou širokou špičkou a nastříkejte na šablonu kolečka ze sněhu. Vložte do trouby a sušte asi 1 hodinu – pusinky musí být suché a křehké. Pak troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v troubě zcela vychladnout – trvá to asi hodinu.
Smíchejte v míse smetanu ke šlehání, likér, cukr a vanilkovou pastu a ušlehejte do pevných špiček.
Sestavte: spojte dvě pusinky šlehačkou, pomažte šlehačkou vrch i boky a celou ‚homolku‘ poválejte v čokoládových hoblinkách. Před podáváním nechte krátce rozležet. Pusinky jsou nejlepší týž den, později je šlehačka příliš rozmáčí.