Skvělý víkendový dezert bez mouky
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 120 °C. Kávu na korpus zalijte v hrníčku 1/2 lžičky vroucí vody a rozmíchejte.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, postupně zašlehejte cukr a šlehejte ještě 2–3 minuty, aby byl sníh pevný a lesklý. Opatrně vmíchejte škrob, mleté oříšky a připravenou kávu. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy o průměru 21 cm a rozetřete na ně oříškový sníh. Uhlaďte a dejte péct na 60–65 minut dokřupava. Troubu vypněte, ale neotvírejte a nechte v ní pusinky ještě 2 hodiny dojít.
Na pěnu dejte do žáruvzdorné mísy smetanu a granule kávy. Mísu postavte nad hrnec s vroucí vodou a počkejte, až se káva rozpustí. Poté přidejte obě čokolády a za občasného promíchání je nechte ve smetaně rozpustit. Mísu sundejte z hrnce a nechte směs trochu zchladnout, pak vmíchejte žloutky. Bílky vyšlehejte skoro dotuha. Opatrně k nim vmíchejte čokoládu a vyšlehanou šlehačku. Nechte alespoň 15 minut chladit.
Dno i stěny dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Opatrně na dno formy přesuňte jednu upečenou pusinku, na ni naneste čokoládovou pěnu, uhlaďte a položte na ni druhou pusinku (vzhůru nohama). Nechte chladit alespoň 5 hodin. Pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )