Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7012 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 482 g
Tuky 487 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý víkendový dezert bez mouky

Související recepty

Suroviny

káva instantní 2 PL
granule
bílek 4 ks
pokojové teploty
moučkový cukr 240 g
+ na posypání
škrob 1 PL
bramborový
lískové oříšky 100 g
jemně mleté
Na kávovou pěnu
smetana na vaření 125 ml
káva instantní 0.25 hrnek
granule
bílá čokoláda 300 g
nalámaná
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
žloutek 4 ks
pokojové teploty
bílek 2 ks
pokojové teploty
smetana ke šlehání 375 ml
ušlehaná

1 Troubu předehřejte na 120 °C. Kávu na korpus zalijte v hrníčku 1/2 lžičky vroucí vody a rozmíchejte.

2 Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, postupně zašlehejte cukr a šlehejte ještě 2–3 minuty, aby byl sníh pevný a lesklý. Opatrně vmíchejte škrob, mleté oříšky a připravenou kávu. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy o průměru 21 cm a rozetřete na ně oříškový sníh. Uhlaďte a dejte péct na 60–65 minut dokřupava. Troubu vypněte, ale neotvírejte a nechte v ní pusinky ještě 2 hodiny dojít.

3 Na pěnu dejte do žáruvzdorné mísy smetanu a granule kávy. Mísu postavte nad hrnec s vroucí vodou a počkejte, až se káva rozpustí. Poté přidejte obě čokolády a za občasného promíchání je nechte ve smetaně rozpustit. Mísu sundejte z hrnce a nechte směs trochu zchladnout, pak vmíchejte žloutky. Bílky vyšlehejte skoro dotuha. Opatrně k nim vmíchejte čokoládu a vyšlehanou šlehačku. Nechte alespoň 15 minut chladit.

4 Dno i stěny dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Opatrně na dno formy přesuňte jednu upečenou pusinku, na ni naneste čokoládovou pěnu, uhlaďte a položte na ni druhou pusinku (vzhůru nohama). Nechte chladit alespoň 5 hodin. Pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit