Kuře a zeleninový kuskus

Kuře a zeleninový kuskus

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3743 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 370 g
Tuky 163 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuchyně severní Afriky má v té francouzské stejné čestné místo jako indická gastronomie v anglické. Zkrátka do ní díky historii obou zemí neodmyslitelně patří.

Suroviny

šafrán
na špičku nože
olivový olej 3 PL
kuřecí stehna 4 ks
celá
cibule červená 1 ks
velká, nakrájená na půlkolečka
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
pepř 0.5 ČL
čerstvě drcený
sůl
koriandr svazek
menší, lístky otrhané, stonky ponechané
dýně 350 g
dužina máslové dýně oloupané a nakrájené na 3cm kousky
cuketa 2 ks
střední, nakrájené na kousky
cizrna 400 g
plechovka, slitá
kuskus 150 g
máslo 2 PL
nebo olivového oleje
mandle hrst
plátky
cibule červená 1 ks
velká, nakrájená na tenká půlkolečka

1 Šafrán dejte do misky a zalijte 50 ml vroucí vody.

2 V širším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí stehna ze všech stran dozlatova. Vyjměte je.

3 Pod uvolněným hrncem ztlumte plamen, přilijte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm cibuli, aby změkla a začala hnědnout. Vmíchejte zázvor, pepř, 1 lžičku soli a zhruba minutu opékejte. Vraťte zpět kuřecí stehna, přilijte 700 ml vody a vodu se šafránem. Stonky koriandru překrojte napůl, svažte a přihoďte do pánve. Přiveďte k varu, ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 40 minut. Pak přidejte dýni a cuketu a vařte přikryté dalších 20 minut, aby zelenina změkla. Vyjměte stonky koriandru, vsypte cizrnu a podle potřeby dosolte.

4 Kuskus připravte podle návodu na obalu, pak ho načechrejte vidličkou a zlehka do něj vmíchejte lžíci másla nebo oleje. Na zbylém másle/oleji opečte plátky mandlí dozlatova. Kuře podávejte se zeleninou, zalité vývarem, ve kterém se vařilo, doplňte kuskusem a nakonec posypte mandlemi a lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit