0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře a zeleninový kuskus

Kuře a zeleninový kuskus

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3743 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 370 g
Tuky 163 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuchyně severní Afriky má v té francouzské stejné čestné místo jako indická gastronomie v anglické. Zkrátka do ní díky historii obou zemí neodmyslitelně patří.

Suroviny

šafrán
na špičku nože
olivový olej 3 PL
cibule červená 1 ks
velká, nakrájená na půlkolečka
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
pepř ½ ČL
čerstvě drcený
sůl
koriandr čerstvý svazek
menší, lístky otrhané, stonky ponechané
dýně 350 g
dužina máslové dýně oloupané a nakrájené na 3cm kousky
střední, nakrájené na kousky
cizrna 400 g
plechovka, slitá
kuskus 150 g
máslo 2 PL
nebo olivového oleje
plátky
cibule červená 1 ks
velká, nakrájená na tenká půlkolečka

1 Šafrán dejte do misky a zalijte 50 ml vroucí vody.

2 V širším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí stehna ze všech stran dozlatova. Vyjměte je.

3 Pod uvolněným hrncem ztlumte plamen, přilijte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm cibuli, aby změkla a začala hnědnout. Vmíchejte zázvor, pepř, 1 lžičku soli a zhruba minutu opékejte. Vraťte zpět kuřecí stehna, přilijte 700 ml vody a vodu se šafránem. Stonky koriandru překrojte napůl, svažte a přihoďte do pánve. Přiveďte k varu, ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 40 minut. Pak přidejte dýni a cuketu a vařte přikryté dalších 20 minut, aby zelenina změkla. Vyjměte stonky koriandru, vsypte cizrnu a podle potřeby dosolte.

4 Kuskus připravte podle návodu na obalu, pak ho načechrejte vidličkou a zlehka do něj vmíchejte lžíci másla nebo oleje. Na zbylém másle/oleji opečte plátky mandlí dozlatova. Kuře podávejte se zeleninou, zalité vývarem, ve kterém se vařilo, doplňte kuskusem a nakonec posypte mandlemi a lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč