
Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)
Chléb, sýr a víno. Tři ingredience, které se v troubě promění v něco fenomenálního a rázem vás přenesou do Savojských Alp. Přidali jsme ještě šunku a vejce – z trouby tak vytáhnete jídlo, které můžete podávat k snídani, obědu i večeři…
Ingredience
- máslo na vymazání a opékání
- 6 silnějších plátků staršího bílého chleba (pokud máte čerstvý, můžete jej jednoduše opéct v toustovači)
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 300 ml suchého bílého vína
- 12 plátků šunky
- 300 g sýra gruyère, beaufort nebo comté, nastrouhaného
- 6 vajec
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku (nemusí být)
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem vymažte 6 zapékacích misek velkých tak, aby se do nich vešel plátek chleba (můžete ale také použít i jeden větší pekáček).
2 Plátky chleba potřete z obou stran česnekem a dejte do misek (nebo do pekáčku). Zalijte vínem, navrch poklaďte plátky šunky a posypte sýrem. Dejte do trouby a pečte 20 minut.
3 Mezitím připravte na nepřilnavé pánvi z vajec volská oka. Hotový zapečený chléb vyjměte, navrch dejte volská oka, a chcete-li, zastrouhejte muškátovým oříškem. Podávejte se zeleným salátkem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář