Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7096 kcal
Bílkoviny 465 g
Sacharidy 385 g
Tuky 351 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chléb, sýr a víno. Tři ingredience, které se v troubě promění v něco fenomenálního a rázem vás přenesou do Savojských Alp. Přidali jsme ještě šunku a vejce – z trouby tak vytáhnete jídlo, které můžete podávat k snídani, obědu i večeři…

Suroviny

máslo
na vymazání a opekání
chleba 6 plátků
staršího bílého chleba (pokud máte čerstvý, můžete jej jednoduše opéct v toustovači)
česnek 1 stroužek
prolisovaný
víno bílé 300 ml
suché
šunka 12 plátků
sýr 300 g
gruyère beaufort nebo comté, nastrouhaného
vejce 6 ks
muškátový oříšek špetka
nastrouhaného (nemusí být)

Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem vymažte 6 zapékacích misek velkých tak, aby se do nich vešel plátek chleba (můžete ale také použít i jeden větší pekáček).

2 Plátky chleba potřete z obou stran česnekem a dejte do misek (nebo do pekáčku). Zalijte vínem, navrch poklaďte plátky šunky a posypte sýrem. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

3 Mezitím připravte na nepřilnavé pánvi z vajec volská oka. Hotový zapečený chléb vyjměte, navrch dejte volská oka, a chcete-li, zastrouhejte muškátovým oříškem. Podávejte se zeleným salátkem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit