Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7096 kcal
Bílkoviny 465 g
Cukr 385 g
Tuky 351 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chléb, sýr a víno. Tři ingredience, které se v troubě promění v něco fenomenálního a rázem vás přenesou do Savojských Alp. Přidali jsme ještě šunku a vejce – z trouby tak vytáhnete jídlo, které můžete podávat k snídani, obědu i večeři…

Suroviny

máslo
na vymazání a opekání
chleba 6 plátků
staršího bílého chleba (pokud máte čerstvý, můžete jej jednoduše opéct v toustovači)
česnek 1 stroužek
prolisovaný
víno bílé 300 ml
suché
šunka 12 plátků
sýr 300 g
gruyère beaufort nebo comté, nastrouhaného
vejce 6 ks
muškátový oříšek špetka
nastrouhaného (nemusí být)

Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem vymažte 6 zapékacích misek velkých tak, aby se do nich vešel plátek chleba (můžete ale také použít i jeden větší pekáček).

2 Plátky chleba potřete z obou stran česnekem a dejte do misek (nebo do pekáčku). Zalijte vínem, navrch poklaďte plátky šunky a posypte sýrem. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

3 Mezitím připravte na nepřilnavé pánvi z vajec volská oka. Hotový zapečený chléb vyjměte, navrch dejte volská oka, a chcete-li, zastrouhejte muškátovým oříškem. Podávejte se zeleným salátkem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit