Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Řepový závin s kozím sýrem

Řepa, kozí sýr a vlašské prostě patří k sobě! Možná tahle kombinace působí trochu "odvážně", ale až ochutnáte, nebudete ani chviličku litovat, že jste se pustili do pečení...

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 závin
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vychladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 1 plát chlazeného listového těsta
    • 1 malé vejce, rozšlehané
    • nasekané vlašské ořechy na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 3 malé nebo 2 větší bulvy červené řepy, oloupané a nastrouhané nahrubo nebo nakrájené nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 80-100g čerstvého kozího sýra, rozdrobeného na větší kusy
    • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň opečte v hlubší pánvi na rozehřátém oleji cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Pak přidejte řepu, ztlumte oheň a opékejte ji za občasného míchání, dokud částečně nezměkne, trvá to asi 5–8 minut. Odstavte, osolte a opepřete a nechte zchladnout. Do pánve k řepě přidejte kusy sýra a nasekané ořechy. Potom nechte náplň zcela vychladnout – měla by ztuhnout a držet tvar.

2 Náplň naneste na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem udělejte do těsta několik příčných hlubších řezů až k náplni jako ozdobu. Potřete povrch vejcem, posypte nasekanými ořechy a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelný závin s uzeným masem

Závin s bylinkovými bramborami

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Houbový závin s vejcem

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

Jak připravit domácí listové těsto

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je u tohoto receptu možné použít i řepu již uvařenou (příp.uvařenou a zavakuovanou již z obchodu), a také na to, jakým sýrem je nejvhodnější nahradit kozí sýr, pokud ho někdo nejí (ale například fetu ano, balkánský sýr apod..). Děkuji!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Kotková,
určitě můžete použít už uvařenou řepu. Do pánve bychom ji ovšem přidali až se sýrem a ořechy, aby už dále neměkla, ale chutě se hezky propojily. Sýr jste trefila sama skvěle, řekli bychom, že feta a balkán budou báječné. Ale při jejich použití opatrně s přidanou solí, oba sýry jsou dost slané, tak ať výsledná náplň není přesolená. Samozřejmě můžete použití i čerstvý kravský sýr odpovídající textuře kozího. S ním bude náplň krémovější.

Držíme palce, ať se závin podaří,
redakce Apetitu

Přidat komentář