Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řepový závin s kozím sýrem
Řepový závin s kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Řepový závin s kozím sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1146 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 59 g
Tuky 89 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řepa, kozí sýr a vlašské prostě patří k sobě! Možná tahle kombinace působí trochu "odvážně", ale až ochutnáte, nebudete ani chviličku litovat, že jste se pustili do pečení...

Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit?

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily.  Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychladlou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Související recepty

Suroviny

chlazené
vejce 1 ks
rozšlehané
na posypání
Na náplň
rostlinný olej 2 PL
nakrájená najemno
3 ks
bulvy červené řepy oloupané a nastrouhané nahrubo nebo nakrájené nadrobno
sůl a pepř
rozdrobeného na větší kusy
nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň opečte v hlubší pánvi na rozehřátém oleji cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Pak přidejte řepu, ztlumte oheň a opékejte ji za občasného míchání, dokud částečně nezměkne, trvá to asi 5–8 minut. Odstavte, osolte a opepřete a nechte zchladnout. Do pánve k řepě přidejte kusy sýra a nasekané ořechy. Potom nechte náplň zcela vychladnout – měla by ztuhnout a držet tvar.

2

Náplň naneste na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem udělejte do těsta několik příčných hlubších řezů až k náplni jako ozdobu. Potřete povrch vejcem, posypte nasekanými ořechy a pečte 20 minut dozlatova. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

06.11.2020 23:08

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je u tohoto receptu možné použít i řepu již uvařenou (příp.uvařenou a zavakuovanou již z obchodu), a také na to, jakým sýrem je nejvhodnější nahradit kozí sýr, pokud ho někdo nejí (ale například fetu ano, balkánský sýr apod..). Děkuji!

09.11.2020 11:15

Dobrý den, paní Kotková,
určitě můžete použít už uvařenou řepu. Do pánve bychom ji ovšem přidali až se sýrem a ořechy, aby už dále neměkla, ale chutě se hezky propojily. Sýr jste trefila sama skvěle, řekli bychom, že feta a balkán budou báječné. Ale při jejich použití opatrně s přidanou solí, oba sýry jsou dost slané, tak ať výsledná náplň není přesolená. Samozřejmě můžete použití i čerstvý kravský sýr odpovídající textuře kozího. S ním bude náplň krémovější.

Držíme palce, ať se závin podaří,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...