Řepa, kozí sýr a vlašské prostě patří k sobě! Možná tahle kombinace působí trochu "odvážně", ale až ochutnáte, nebudete ani chviličku litovat, že jste se pustili do pečení...
Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit?
NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM
- Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
- Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ
- Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychladlou, teplá by způsobila roztékání těsta.
- Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!
ZPŮSOBY BALENÍ
- KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
- ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
- S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
- SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů.
POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ
- Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
- Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet?
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň opečte v hlubší pánvi na rozehřátém oleji cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Pak přidejte řepu, ztlumte oheň a opékejte ji za občasného míchání, dokud částečně nezměkne, trvá to asi 5–8 minut. Odstavte, osolte a opepřete a nechte zchladnout. Do pánve k řepě přidejte kusy sýra a nasekané ořechy. Potom nechte náplň zcela vychladnout – měla by ztuhnout a držet tvar.
Náplň naneste na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem udělejte do těsta několik příčných hlubších řezů až k náplni jako ozdobu. Potřete povrch vejcem, posypte nasekanými ořechy a pečte 20 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů)
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů)
Komentáře
Lucie Kotková
06.11.2020 23:08
Dobrý den, ráda bych se
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je u tohoto receptu možné použít i řepu již uvařenou (příp.uvařenou a zavakuovanou již z obchodu), a také na to, jakým sýrem je nejvhodnější nahradit kozí sýr, pokud ho někdo nejí (ale například fetu ano, balkánský sýr apod..). Děkuji!
Martina Kojzarová
09.11.2020 11:15
Dobrý den, paní Kotková,
Dobrý den, paní Kotková,
určitě můžete použít už uvařenou řepu. Do pánve bychom ji ovšem přidali až se sýrem a ořechy, aby už dále neměkla, ale chutě se hezky propojily. Sýr jste trefila sama skvěle, řekli bychom, že feta a balkán budou báječné. Ale při jejich použití opatrně s přidanou solí, oba sýry jsou dost slané, tak ať výsledná náplň není přesolená. Samozřejmě můžete použití i čerstvý kravský sýr odpovídající textuře kozího. S ním bude náplň krémovější.
Držíme palce, ať se závin podaří,
redakce Apetitu