Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1547 kcal
Bílkoviny 51 g
Cukr 135 g
Tuky 88 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Závin nemusí být nutně jablkový! Zkuste ho upéct tentokrát se slanou náplní, třeba s neobvyklou z uzeného pstruha a estragonu!

Suroviny

listové těsto 1
vejce 1 ks
prošlehané
bylinky
provensálské, sušené
Na náplň
brambory 4 ks
oloupané a nakrájené na kostky
pepř
máslo 2 PL
cibule 2 ks
nakrájená najemno
česnek 1 stroužky
nakrájený na tenké plátky
smetana na vaření 100 ml
1 PL
estragonové lístky nasekané
pstruh uzený 100 g
obraného, zbaveného kostí a nakrájeného na kousky 

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Mezitím ve větším rendlíku na rozehřáté polovině másla opečte cibuli doměkka, trvá to asi
5 minut. Přidejte česnek, a až mírně zezlátne, odstavte.

2 Brambory slijte, vsypte je do rendlíku s cibulovou směsí, přilijte k nim smetanu a rozšťouchejte je nahrubo. Do hmoty pak zlehka zapracujte estragon, zbylé máslo a kousky pstruha.

3 Náplň rozložte na plát listového těsta a klasicky zabalte. Hotový závin pak přesuňte na plech vyložený papírem na pečení. Ostrým nožem udělejte do těsta až k náplni příčné hlubší husté zářezy, potřete povrch vejcem a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit