Závin nemusí být nutně jablkový! Zkuste ho upéct tentokrát se slanou náplní, třeba s neobvyklou z uzeného pstruha a estragonu!
Suroviny
Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit
NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM
- Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
- Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ
- Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
- Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!
ZPŮSOBY BALENÍ
- KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
- ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
- S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
- SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů.
POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ
- Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
- Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet?
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Mezitím ve větším rendlíku na rozehřáté polovině másla opečte cibuli doměkka, trvá to asi
5 minut. Přidejte česnek, a až mírně zezlátne, odstavte.
Brambory slijte, vsypte je do rendlíku s cibulovou směsí, přilijte k nim smetanu a rozšťouchejte je nahrubo. Do hmoty pak zlehka zapracujte estragon, zbylé máslo a kousky pstruha.
Náplň rozložte na plát listového těsta a klasicky zabalte. Hotový závin pak přesuňte na plech vyložený papírem na pečení. Ostrým nožem udělejte do těsta až k náplni příčné hlubší husté zářezy, potřete povrch vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů)
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů)