0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasický rostbíf

Klasický rostbíf
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Klasický rostbíf

4.6 / 5. Počet hodnocení: 37
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2097 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 36 g
Tuky 142 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdeněk Lacman je šéfkuchařem restaurace Cowboys Steakhouse na Starém Městě pražském a o přípravě pořádného kusu masa ví své. Rostbíf patří k jeho oblíbeným kouskům!

Suroviny

Na maso
roštěnec 800 g
česnek 3 stroužky
3 PL
křemžská hořčice lze nahradit hrubozrnnou
tymián 10 snítek
čerstvý, lze nahradit 1 lžící sušeného
pepř
drcený
sůl
olivový olej 3 PL
K podáváni
jarní cibulka
rajčata cherry
zavařené
zakysaná smetana
pažitka
omáčka Tisíc ostrovů (hotový výrobek)

Postup

1

Nejprve je nutné hovězí dobře očistit od tuku, blan a šlach. Špičkou ostrého nože zajeďte mezi blanku a maso a postupně ji uvolněte. Blána jde obvykle stáhnout téměř sama; pokud ne, seřízněte ji nožem, který držíte prakticky rovnoběžně s masem. Odřezky můžete použít na polévku (nebo je také zmrazit na později).

příprava masa

2

Svazování zajistí masu hezký tvar a stejnoměrné propečení. Odstřihněte kuchyňský provázek asi třikrát delší, než je válec masa. Jeden konec obtočte kolem hovězího a zavažte. Zbylý provázek dvakrát podvlékněte, vytvořte smyčku, která volně sklouzne k zápěstí, zakruťte ji a navlékněte na maso. Postupně takto ovažte celý roštěnec.

provázání masa

3

Aby maso získalo výraznou chuť, prospěje mu marináda. Z tymiánu sdrhněte lístky (sušený rozemněte), česnek jemně nasekejte. V misce vše promíchejte s hořčicí, pepřem, trochou soli (množství přizpůsobte ostrosti hořčice) a olejem; výsledkem by měla být hustá kašička.

kořenící směs

4

Nejlépe na plochém talíři maso ze všech stran pokryjte hustou hořčičnou směsí. Jako při každém marinování je dobré nechat maso s voňavými přísadami v chladu odpočívat – nejlépe přes noc, ale postačí i hodina. Čím delší marinování, tím intenzivnější vůně. Marinujete-li déle, pak maso jednou či dvakrát obraťte.

ochucení masa
5

Předehřejte troubu na 190 stupňů. Nechte rozehřát silnostěnnou pánev, vlijte na ni asi lžíci oleje, a až bude horký, ze všech stran na něm zprudka opečte naložené maso. Pak je přesuňte do pekáčku a do předehřáté trouby. Aby bylo hovězí uvnitř krvavé až růžové, pečte je 35 až 45 minut; stačí jen pár minut navíc, a propeče se úplně!

opékání masa
6

Upečené maso vyjměte z trouby a nepřikryté nechte asi čtvrt hodiny odpočinout. Pokud byste rostbíf podávali zatepla, krájejte ho na silnější plátky a podávejte se zeleninou dušenou na másle. Zastudena ho nakrájejte naopak velmi tence a servírujte se studenými omáčkami, hořčicí, čerstvou i nakládanou zeleninou a smetanovým křenem.

krájení masa

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč