Klasický rostbíf

Klasický rostbíf

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (33)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2097 kcal
Bílkoviny 167 g
Cukr 36 g
Tuky 142 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zdeněk Lacman je šéfkuchařem restaurace Cowboys Steakhouse na Starém Městě pražském a o přípravě pořádného kusu masa ví své. Rostbíf patří k jeho oblíbeným kouskům!

Suroviny

Na maso
roštěnec 800 g
česnek 3 stroužky
3 PL
křemžská hořčice lze nahradit hrubozrnnou
tymián 10 snítek
čerstvý, lze nahradit 1 lžící sušeného
pepř
drcený
sůl
olivový olej 3 PL
K podáváni
jarní cibulka
rajčata cherry
brusinky
zavařené
zakysaná smetana
pažitka
omáčka Tisíc ostrovů (hotový výrobek)
1. Nejprve je nutné hovězí dobře očistit od tuku, blan a šlach. Špičkou ostrého nože zajeďte mezi blanku a maso a postupně ji uvolněte. Blána jde obvykle stáhnout téměř sama; pokud ne, seřízněte ji nožem, který držíte prakticky rovnoběžně s masem. Odřezky můžete použít na polévku (nebo je také zmrazit na později).


2. Svazování zajistí masu hezký tvar a stejnoměrné propečení. Odstřihněte kuchyňský provázek asi třikrát delší, než je válec masa. Jeden konec obtočte kolem hovězího a zavažte. Zbylý provázek dvakrát podvlékněte, vytvořte smyčku, která volně sklouzne k zápěstí, zakruťte ji a navlékněte na maso. Postupně takto ovažte celý roštěnec.


3. Aby maso získalo výraznou chuť, prospěje mu marináda. Z tymiánu sdrhněte lístky (sušený rozemněte), česnek jemně nasekejte. V misce vše promíchejte s hořčicí, pepřem, trochou soli (množství přizpůsobte ostrosti hořčice) a olejem; výsledkem by měla být hustá kašička.
 

4. Nejlépe na plochém talíři maso ze všech stran pokryjte hustou hořčičnou směsí. Jako při každém marinování je dobré nechat maso s voňavými přísadami v chladu odpočívat – nejlépe přes noc, ale postačí i hodina. Čím delší marinování, tím intenzivnější vůně. Marinujete-li déle, pak maso jednou či dvakrát obraťte.
 

5. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Nechte rozehřát silnostěnnou pánev, vlijte na ni asi lžíci oleje, a až bude horký, ze všech stran na něm zprudka opečte naložené maso. Pak je přesuňte do pekáčku a do předehřáté trouby. Aby bylo hovězí uvnitř krvavé až růžové, pečte je 35 až 45 minut; stačí jen pár minut navíc, a propeče se úplně!
 

6. Upečené maso vyjměte z trouby a nepřikryté nechte asi čtvrt hodiny odpočinout. Pokud byste rostbíf podávali zatepla, krájejte ho na silnější plátky a podávejte se zeleninou dušenou na másle. Zastudena ho nakrájejte naopak velmi tence a servírujte se studenými omáčkami, hořčicí, čerstvou i nakládanou zeleninou a smetanovým křenem.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit