Rozpečený hermelín je vždycky skvělý, ale my pro vás máme hned 4 nápady, jak ho ještě vylepšit. Zvolíte raději noblesní variantu s houbami, estragonem a lanýžovým olejem, středomořskou s piniemi, česnekem a rozmarýnem, elegantní s pekanovými ořechy a javorovým sirupem nebo verzi inspirovanou Francií s brusinkami, portským a tymiánem?
Suroviny
Postup
Camembert nebo jiný sýr s bílou plísní vybalte z papírového obalu a vraťte do dřevěné části určené k zapékání nebo ho dejte do malé zapékací misky. Na vrchní straně sýr párkrát nařízněte (např. do kříže) a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte 15 minut, aby se pěkně roztékal.
Mezitím připravte zvolenou oblohu.
Na camembert s houbami, estragonem a lanýžovým olejem
Na plátku másla opečte hrst hub (nejlépe lesních, ale poslouží i žampiony, shimeji a další), vmíchejte 1 lžíci nasekaného čerstvého estragonu. Nandejte na rozpečený sýr a zakápněte lanýžovým olejem.
Na camembert s piniemi, česnekem a rozmarýnem
V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a zvolna na něm opečte 2 lžíce piniových jader skoro dozlatova. Přidejte 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky, a opékejte, aby změkl. Poté vmíchejte 1 lžíci rozmarýnu, nasekaného nadrobno, a ještě minutu opékejte. Nandejte na rozpečený sýr a posypte nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželkou.
Na camembert s brusinkami, portským vínem a tymiánem
Do rendlíku dejte 100 g mražených brusinek, 2 lžíce krupicového cukru a přilijte trochu portského. Zvolna vařte, aby se cukr rozpustil, brusinky povolily a vše lehce zhoustlo. Vmíchejte špetku lístků čerstvého tymiánu a nandejte na rozpečený sýr.
Na camembert s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Do nepřilnavého rendlíku vsypte hrst pekanových ořechů a krátce je nasucho opražte. Přidejte 3 lžíce javorového sirupu a 1 lžíci třtinového cukru muscovado. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil a sirup zhoustl. Dejte na rozpečený sýr.
Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.