Tekutý sýr + teplé pečivo = čiré blaho! Domácí banketky jsou křehoučké a upečený sýr se k nim náramně hodí. Ideální párty jídlo, které stačí postavit do prostřed stolu a nechat hosty, ať si nabídnou.
Suroviny
Postup
Na těsto rozdrobte droždí v misce se lžičkou cukru, hladké mouky a troškou mléka, zakryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy vsypte obě mouky, sůl, zbylý cukr a přilijte vzešlý kvásek. Začnete zpracovávat těsto ručně nebo v robotu, postupně přilévejte zbylé mléko, olej a vejce a hněťte, až je těsto hladké a jemné. Mísu vymažte slabě olejem a vyklopte do ní těsto. Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Pekáč vymažte olejem. Vybalené sýry umístěte v rozestupech na plech. Vrch sýrů potřete slabě olejem a udělejte do nich pár zářezů nožem. Do jedné mističky dejte rozšlehané vejce s mlékem, do druhé mák a do třetí sezam. Vyndejte těsto z mísy a prohněťte je, abyste z něj dostali vzduch. Pak z těsta válejte kuličky ve velikosti vlašského ořechu. Ty omočte v misce s vejcem, pak v misce se sezamem nebo mákem a odložte na plech tak, abyste jimi volně obložili sýry. Některé kuličky posypte hrubou solí. Pár kuliček nechte jen s vaječnou glazurou, tak vznikne efektní střídání. Mezi kuličkami ponechte trochu místa, těsto ještě jednou nakyne. Přetáhněte pekáč volně velkým igelitovým sáčkem a nechte opět kynout, až se budou kuličky těsta dotýkat.
Pak pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20 minut, dokud kuličky nejsou zlatavé a sýr uvnitř tekutý. Sýry posypte bylinkami a semínky z granátového jablka a podávejte.
TIP REDAKCE
Kynuté těsto jsme rozdělili napůl a připravili z něj jak zapečený camembert, tak zabalené párečky. Z jednoho těsta tak budete mít 2 různé dobroty. Pokud použijete celou dávku těsta na každý recept, budete na sýry potřebovat velký pekáč (camemberty obklopíte více kusy pečiva), na zabalené párečky v tom případě spotřebujete dvojnásobné množství uzenin.