Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rozpeky se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Snadné Na 20 rozpeků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4230 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 597 g
Tuky 184 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká klasika, kvůli které se vyplatí si zamazat ruce od mouky a vypeckovat švestky.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
máslo 100 g
na potření
žloutek 2 stroužky
droždí ½ kostky
rozdrobené
sůl 1 špetka
vypeckované
mák mletý 200 g
na poprášení

Postup

1

Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umíchejte kvásek a nechte na teplém místě vzejít. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek.

2

Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím smíchejte mák s cukrem.

3

Na pomoučněném válu rozválejte vykynuté těsto na asi 5 mm vysoký plát. Rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm.

4

Do středu každého položte 1–2 švestky, doprostřed dejte lžičku máku s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem. Protilehlé okraje spojte, jako když děláte šátečky, náplň může vykukovat.

5

Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout ještě 30 minut. Potom potřete rozehřátým máslem a v troubě předehřá té na 180 ºC pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...