Česká klasika, kvůli které se vyplatí si zamazat ruce od mouky a vypeckovat švestky.
Suroviny
Postup
Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umíchejte kvásek a nechte na teplém místě vzejít. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek.
Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím smíchejte mák s cukrem.
Na pomoučněném válu rozválejte vykynuté těsto na asi 5 mm vysoký plát. Rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm.
Do středu každého položte 1–2 švestky, doprostřed dejte lžičku máku s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem. Protilehlé okraje spojte, jako když děláte šátečky, náplň může vykukovat.
Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout ještě 30 minut. Potom potřete rozehřátým máslem a v troubě předehřá té na 180 ºC pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestkové hody: 10 receptů se švestkami, co musíte zkusit(10 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )