0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rozpeky se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné Na 20 rozpeků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4230 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 597 g
Tuky 184 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká klasika, kvůli které se vyplatí si zamazat ruce od mouky a vypeckovat švestky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
krupicový cukr 75 g
máslo 100 g
máslo
na potření
žloutek 2 stroužky
droždí 0.5 kostky
rozdrobené
sůl 1 špetka
švestky 1 kg
vypeckované
mák mletý 200 g
moučkový cukr 75 g
moučkový cukr
na poprášení

1 Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umíchejte kvásek a nechte na teplém místě vzejít. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím smíchejte mák s cukrem.

2 Na pomoučněném válu rozválejte vykynuté těsto na asi 5 mm vysoký plát. Rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm. Do středu každého položte 1–2 švestky, doprostřed dejte lžičku máku s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem. Protilehlé okraje spojte, jako když děláte šátečky, náplň může vykukovat. Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout ještě 30 minut. Potom potřete rozehřátým máslem a v troubě předehřá té na 180 ºC pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit