Rozpeky se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Na 20 rozpeků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4230 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 597 g
Tuky 184 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká klasika, kvůli které se vyplatí si zamazat ruce od mouky a vypeckovat švestky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
krupicový cukr 75 g
máslo 100 g
máslo
na potření
žloutek 2 stroužky
droždí 0.5 kostky
rozdrobené
sůl 1 špetka
švestky 1 kg
vypeckované
mák mletý 200 g
moučkový cukr 75 g
moučkový cukr
na poprášení

1 Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umíchejte kvásek a nechte na teplém místě vzejít. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím smíchejte mák s cukrem.

2 Na pomoučněném válu rozválejte vykynuté těsto na asi 5 mm vysoký plát. Rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm. Do středu každého položte 1–2 švestky, doprostřed dejte lžičku máku s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem. Protilehlé okraje spojte, jako když děláte šátečky, náplň může vykukovat. Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout ještě 30 minut. Potom potřete rozehřátým máslem a v troubě předehřá té na 180 ºC pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit