Meruňkového džemu už máte dost? Vyberte si z 26 originálních receptů na zavařeniny
04.09.2023

ZDROJ:
Pexels
Jak uchovat část ovocné úrody, abyste si ji mohli užívat i v zimě? Odpověď je jednoduchá... Zavařujte! Potřebovat budete kromě úrody ještě zavařovací sklenice a hrnec. Můžete se pustit do těch nejlepších džemů, rozvarů, marmelád, kompotů, sirupů, čatní i hořčic a omáček!
- Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje.
- Produkty z ovoce, jako například šťávy, se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Aby vydržely déle, je nezbytnými pomocníky cukr a kyselina citrónová. Ta má vliv také na to, jak dlouho vám vaše zdravá sklenička bez přidaného cukru či chemie ve spíži vydrží.
- Zelenina se nakládá do octových nebo slaných nálevů. Ocet a sůl zeleninu konzervují a vydrží tak déle. Kyselé a slané prostředí představuje pro mikroorganismy nehostinné prostředí. Chuti zeleniny náramně prospěje. Mlsat pak můžete nakládané okurky, květák či papriky, houby v nálevu, čalamády, čatní nebo pickles.
Jak předejít kažení
Při výběru ovoce nebo zeleniny dávejte velký pozor na to, v jaké kvalitě vstupní produkty jsou.
- Nahnilé a plesnivé ovoce nebo plody napadené hmyzem do zavařeniny ani jiné sklenice nepatří.
- Sklenice, ve kterých budete zeleninu či ovoce zavařovat, musí být absolutně čisté. Jakákoliv nečistota, třeba z uskladnění ve sklepě, může obsah zárodky mikroorganismů a znehodnotit vaše snahy.
- Není od věci sklenice vyvařit, stejně jako víčka. Díky tomu vám obsah každé z nich vydrží po správném procesu sterilace i dva roky.
- Nezapomeňte sklenice označit štítkem s datem výroby a ideálně zkonzumovat do roka od výroby.
Jak správně zavařovat?
by měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?
- ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
- VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají.
- SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
- ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin.
Sterilace kompotů či okurek
Sterilovat můžete v hrnci s dostatkem vroucí vody, v zavařovacím hrnci, v troubě, případně v mikrovlnné troubě, nebo dokonce v myčce na nádobí.
- Ve všech případech jde o to zahřát obsah sklenice, zničit mikroorganismy a vyhnat z nádoby vzduch.
- Zahřátá hmota uvnitř sklenice vytlačí zahřátý vzduch ven. S vychladnutím sklenic dojde ke zmenšení objemu uvnitř, čímž vznikne podtlak – správně zavařená sklenice má proto vtažené víčko.
Zdroj: Apetit