0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co potřebujete vědět o zavařování plus 26 receptů

Vše, co potřebujete vědět o zavařování plus 26 receptů
ZDROJ: Pexels

Jak uchovat část ovocné úrody, abyste si ji mohli užívat i v zimě? Odpověď je jednoduchá... Zavařujte! Potřebovat budete kromě úrody ještě zavařovací sklenice a hrnec. Můžete se pustit do těch nejlepších džemů, rozvarů, marmelád, kompotů, sirupů, čatní i hořčic a omáček!

    • Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje.
    • Produkty z ovoce, jako například šťávy, se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Aby vydržely déle, je nezbytnými pomocníky cukr a kyselina citrónová. Ta má vliv také na to, jak dlouho vám vaše zdravá sklenička bez přidaného cukru či chemie ve spíži vydrží.
    • Zelenina se nakládá do octových nebo slaných nálevů. Ocet a sůl zeleninu konzervují a vydrží tak déle. Kyselé a slané prostředí představuje pro mikroorganismy nehostinné prostředí. Chuti zeleniny náramně prospěje. Mlsat pak můžete nakládané okurky, květák či papriky, houby v nálevu, čalamády, čatní nebo pickles.

    Jak předejít kažení

    Při výběru ovoce nebo zeleniny dávejte velký pozor na to, v jaké kvalitě vstupní produkty jsou.

    • Nahnilé a plesnivé ovoce nebo plody napadené hmyzem do zavařeniny ani jiné sklenice nepatří.
    • Sklenice, ve kterých budete zeleninu či ovoce zavařovat, musí být absolutně čisté. Jakákoliv nečistota, třeba z uskladnění ve sklepě, může obsah zárodky mikroorganismů a znehodnotit vaše snahy.
    • Není od věci sklenice vyvařit, stejně jako víčka. Díky tomu vám obsah každé z nich vydrží po správném procesu sterilace i dva roky.
    • Nezapomeňte sklenice označit štítkem s datem výroby a ideálně zkonzumovat do roka od výroby.

    Jak správně zavařovat?

    by měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

    • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
    • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
    • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
    • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

    Sterilace kompotů či okurek

    Sterilovat můžete v hrnci s dostatkem vroucí vody, v zavařovacím hrnci, v troubě, případně v mikrovlnné troubě, nebo dokonce v myčce na nádobí.

    • Ve všech případech jde o to zahřát obsah sklenice, zničit mikroorganismy a vyhnat z nádoby vzduch.
    • Zahřátá hmota uvnitř sklenice vytlačí zahřátý vzduch ven. S vychladnutím sklenic dojde ke zmenšení objemu uvnitř, čímž vznikne podtlak – správně zavařená sklenice má proto vtažené víčko

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč