Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžové kostky s hovězím miso
Rýžové kostky s hovězím miso
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové kostky s hovězím miso

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 36 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2688 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 56 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kostky z rýže ochucené podobně jako suši zaujmou neobvyklým tvarem. S pikantně ochuceným hovězím masem připraveným ve stylu rostbífu se překvapivě dobře doplňují. Pastu miso, víno mirin i rýžový ocet seženete v obchodech s asijskými specialitami.

Suroviny

světlá (shiro miso)
odblaněná
rostlinný olej 1 PL
Na sezamovou rýži
rýže suši 400 g
rýžový ocet 90 ml
ochucený, na suši
sůl
sezamová semínka 1,5 PL
opražená
K podávání
zázvor nakládaný
jarní cibulka
tence pokrájená
sezamová semínka
opražená

Postup

1

Rýži proplachujte pod tekoucí studenou vodou 5–10 minut, až protékající voda bude čistá. Nechte 15 minut okapávat a pak v hrnci zalijte 750 ml vody, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut. Stáhněte z ohně, odklopte, zakryjte čistou utěrkou, znovu přiklopte a nechte 10 minut odpočívat. Pak rozprostřete na skleněný nebo keramický tác.

2

V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a 2 zarovnané lžičky soli a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak směsí pokapejte rýži. Přidejte sezamová semínka a zlehka promíchejte. Upěchujte do čtvercové formy o hraně 20 cm, vyložené potravinářskou fólií. Zakryjte kusem pečicího papíru a pak kusem tvrdého kartonu, ten zlehka přitlačte, abyste zarovnali povrch rýže. Zatižte konzervami a dejte chladit přes noc. V chladničce lze sezamovou rýži uchovat až 3 dny.

3

V kastrůlku smíchejte miso, mirin a cukr a na mírném ohni míchejte 4–5 minut, až směs zhoustne a mírně zkaramelizuje. Nechte zcela vychladnout. Potom směsí potřete hovězí svíčkovou, zabalte ji do potravinářské fólie a marinujte v chladničce 2 hodiny.

4

Ve velké pánvi rozpalte olej a opékejte maso 2–3 minuty po všech stranách dočervena. Pak těsně zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky, až zcela vychladne (3 hodiny až přes noc). Maso lze takto uchovat až 3 dny.

5

Před podáváním nakrájejte sezamovou rýži na kostky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rýži spolu s nakládaným zázvorem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč