Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžové kostky s hovězím miso
Rýžové kostky s hovězím miso
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové kostky s hovězím miso

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 36 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2688 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 56 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kostky z rýže ochucené podobně jako suši zaujmou neobvyklým tvarem. S pikantně ochuceným hovězím masem připraveným ve stylu rostbífu se překvapivě dobře doplňují. Pastu miso, víno mirin i rýžový ocet seženete v obchodech s asijskými specialitami.

Suroviny

světlá (shiro miso)
odblaněná
rostlinný olej 1 PL
Na sezamovou rýži
rýže suši 400 g
rýžový ocet 90 ml
ochucený, na suši
sůl
sezamová semínka 1,5 PL
opražená
K podávání
zázvor nakládaný
jarní cibulka
tence pokrájená
sezamová semínka
opražená

Postup

1

Rýži proplachujte pod tekoucí studenou vodou 5–10 minut, až protékající voda bude čistá. Nechte 15 minut okapávat a pak v hrnci zalijte 750 ml vody, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut. Stáhněte z ohně, odklopte, zakryjte čistou utěrkou, znovu přiklopte a nechte 10 minut odpočívat. Pak rozprostřete na skleněný nebo keramický tác.

2

V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a 2 zarovnané lžičky soli a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak směsí pokapejte rýži. Přidejte sezamová semínka a zlehka promíchejte. Upěchujte do čtvercové formy o hraně 20 cm, vyložené potravinářskou fólií. Zakryjte kusem pečicího papíru a pak kusem tvrdého kartonu, ten zlehka přitlačte, abyste zarovnali povrch rýže. Zatižte konzervami a dejte chladit přes noc. V chladničce lze sezamovou rýži uchovat až 3 dny.

3

V kastrůlku smíchejte miso, mirin a cukr a na mírném ohni míchejte 4–5 minut, až směs zhoustne a mírně zkaramelizuje. Nechte zcela vychladnout. Potom směsí potřete hovězí svíčkovou, zabalte ji do potravinářské fólie a marinujte v chladničce 2 hodiny.

4

Ve velké pánvi rozpalte olej a opékejte maso 2–3 minuty po všech stranách dočervena. Pak těsně zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky, až zcela vychladne (3 hodiny až přes noc). Maso lze takto uchovat až 3 dny.

5

Před podáváním nakrájejte sezamovou rýži na kostky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rýži spolu s nakládaným zázvorem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...