Kostky z rýže ochucené podobně jako suši zaujmou neobvyklým tvarem. S pikantně ochuceným hovězím masem připraveným ve stylu rostbífu se překvapivě dobře doplňují. Pastu miso, víno mirin i rýžový ocet seženete v obchodech s asijskými specialitami.
Suroviny
Postup
Rýži proplachujte pod tekoucí studenou vodou 5–10 minut, až protékající voda bude čistá. Nechte 15 minut okapávat a pak v hrnci zalijte 750 ml vody, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut. Stáhněte z ohně, odklopte, zakryjte čistou utěrkou, znovu přiklopte a nechte 10 minut odpočívat. Pak rozprostřete na skleněný nebo keramický tác.
V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a 2 zarovnané lžičky soli a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak směsí pokapejte rýži. Přidejte sezamová semínka a zlehka promíchejte. Upěchujte do čtvercové formy o hraně 20 cm, vyložené potravinářskou fólií. Zakryjte kusem pečicího papíru a pak kusem tvrdého kartonu, ten zlehka přitlačte, abyste zarovnali povrch rýže. Zatižte konzervami a dejte chladit přes noc. V chladničce lze sezamovou rýži uchovat až 3 dny.
V kastrůlku smíchejte miso, mirin a cukr a na mírném ohni míchejte 4–5 minut, až směs zhoustne a mírně zkaramelizuje. Nechte zcela vychladnout. Potom směsí potřete hovězí svíčkovou, zabalte ji do potravinářské fólie a marinujte v chladničce 2 hodiny.
Ve velké pánvi rozpalte olej a opékejte maso 2–3 minuty po všech stranách dočervena. Pak těsně zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky, až zcela vychladne (3 hodiny až přes noc). Maso lze takto uchovat až 3 dny.
Před podáváním nakrájejte sezamovou rýži na kostky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rýži spolu s nakládaným zázvorem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.