0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžové kostky s hovězím miso

Rýžové kostky s hovězím miso
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové kostky s hovězím miso

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 36 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2688 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 56 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kostky z rýže ochucené podobně jako suši zaujmou neobvyklým tvarem. S pikantně ochuceným hovězím masem připraveným ve stylu rostbífu se překvapivě dobře doplňují. Pastu miso, víno mirin i rýžový ocet seženete v obchodech s asijskými specialitami.

Suroviny

miso pasta 125 g
světlá (shiro miso)
krupicový cukr 30 g
svíčková 500 g
odblaněná
rostlinný olej 1 PL
Na sezamovou rýži
rýže suši 400 g
rýžový ocet 90 ml
ochucený, na suši
krupicový cukr 15 g
sůl
sezamová semínka 1,5 PL
opražená
K podávání
zázvor nakládaný
jarní cibulka
tence pokrájená
sezamová semínka
opražená

Postup

1

Rýži proplachujte pod tekoucí studenou vodou 5–10 minut, až protékající voda bude čistá. Nechte 15 minut okapávat a pak v hrnci zalijte 750 ml vody, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut. Stáhněte z ohně, odklopte, zakryjte čistou utěrkou, znovu přiklopte a nechte 10 minut odpočívat. Pak rozprostřete na skleněný nebo keramický tác.

2

V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a 2 zarovnané lžičky soli a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak směsí pokapejte rýži. Přidejte sezamová semínka a zlehka promíchejte. Upěchujte do čtvercové formy o hraně 20 cm, vyložené potravinářskou fólií. Zakryjte kusem pečicího papíru a pak kusem tvrdého kartonu, ten zlehka přitlačte, abyste zarovnali povrch rýže. Zatižte konzervami a dejte chladit přes noc. V chladničce lze sezamovou rýži uchovat až 3 dny.

3

V kastrůlku smíchejte miso, mirin a cukr a na mírném ohni míchejte 4–5 minut, až směs zhoustne a mírně zkaramelizuje. Nechte zcela vychladnout. Potom směsí potřete hovězí svíčkovou, zabalte ji do potravinářské fólie a marinujte v chladničce 2 hodiny.

4

Ve velké pánvi rozpalte olej a opékejte maso 2–3 minuty po všech stranách dočervena. Pak těsně zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky, až zcela vychladne (3 hodiny až přes noc). Maso lze takto uchovat až 3 dny.

5

Před podáváním nakrájejte sezamovou rýži na kostky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rýži spolu s nakládaným zázvorem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč