Náplň duhových rolek suši se dá obměňovat podle toho, co je zrovna nejčerstvější. A pro nevegetariány můžete přidat rybu v suši kvalitě.
Suroviny
Postup
Připravte suši rýži. Důkladně ji proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá.
Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen krátce povařte na nejvyšší teplotu.
Poté oheň stáhněte a přikryté vařte 20 minut. Rýži nechte zchladnout. Smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí, nechte přejít varem a odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.
Řasu nori položte lesklou stranou na bambusovou podložku, tence potřete wasabi a poté navrstvěte rýži.
Na ní vytvořte podélné pruhy z jednotlivých přísad na náplň (avokáda dejte vždy 2 hranolky vedle sebe, tofu tři, špenát zmáčkněte a poskládejte)... Pomocí podložky zarolujte (a řádně utahujte) směrem od sebe.
Potom nakrájejte ostrým nožem. Podávejte položené na řez, posypané sezamem a výhonky. Pokračujte do spotřebování surovin. Podle chuti doplňte wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li závitkům dodat bílkovinu a posunout je směrem k hlavnímu jídlu (skvělé v létě), přidejte například tofu či tempeh anebo rovnou veganské krevety, máte-li je v dosahu. Tofu si můžete nachystat třeba takhle: 200 g pevného tofu nakrájejte na nudličky silné asi 3 mm, v nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku sezamového oleje, vsypte tofu, pokropte 1 lžící sójové omáčky a opékejte, až tofu zkřupaví. Přisypte 1 lžíci sezamových semínek (jakýchkoli, ale efektní jsou černá) a opékejte ještě minutu. Nechte zchladnout.