Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2091 kcal
Bílkoviny 49 g
Cukr 357 g
Tuky 50 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň duhových rolek suši se dá obměňovat podle toho, co je zrovna nejčerstvější. A pro nevegetariány můžete přidat rybu v suši kvalitě.

Suroviny

rýže suši 350 g
rýžový ocet 4 PL
krupicový cukr 2 PL
sůl 1 ČL
řasa nori
velké pláty
wasabi
K podávání
sezamová semínka
černá
klíčky 1 bal
ředkvičkové nebo červenořepné
zázvor nakládaný
sójová omáčka
např. Kikkoman
Na náplň
zelí červené 1 bal
kysané, lze použít i 1 skleničku sterilovaného, okapaného
avokádo 2 ks
oloupané, vypeckované, nakrájené na tenké hranolky
tofu 1 bal
pevné, na tenké hranolky, ogrilované
baby špenát 1 bal

1 Připravte suši rýži. Důkladně ji proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen krátce povařte na nejvyšší teplotu. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte 20 minut. Rýži nechte zchladnout. Smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí, nechte přejít varem a odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

2 Řasu nori položte lesklou stranou na bambusovou podložku, tence potřete wasabi a poté navrstvěte rýži. Na ní vytvořte podélné pruhy z jednotlivých přísad na náplň (avokáda dejte vždy 2 hranolky vedle sebe, tofu tři, špenát zmáčkněte a poskládejte)... Pomocí podložky zarolujte (a řádně utahujte) směrem od sebe. Potom nakrájejte ostrým nožem. Podávejte položené na řez, posypané sezamem a výhonky. Pokračujte do spotřebování surovin. Podle chuti doplňte wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li závitkům dodat bílkovinu a posunout je směrem k hlavnímu jídlu (skvělé v létě), přidejte například tofu či tempeh anebo rovnou veganské krevety, máte-li je v dosahu. Tofu si můžete nachystat třeba takhle: 200 g pevného tofu nakrájejte na nudličky silné asi 3 mm, v nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku sezamového oleje, vsypte tofu, pokropte 1 lžící sójové omáčky a opékejte, až tofu zkřupaví. Přisypte 1 lžíci sezamových semínek (jakýchkoli, ale efektní jsou černá) a opékejte ještě minutu. Nechte zchladnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit