Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Duhové rolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2091 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 357 g
Tuky 50 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň duhových rolek suši se dá obměňovat podle toho, co je zrovna nejčerstvější. A pro nevegetariány můžete přidat rybu v suši kvalitě.

Suroviny

rýže suši 350 g
rýžový ocet 4 PL
sůl 1 ČL
řasa nori
velké pláty
K podávání
sezamová semínka
černá
klíčky 1 bal
ředkvičkové nebo červenořepné
zázvor nakládaný
sójová omáčka
např. Kikkoman
Na náplň
kysané, lze použít i 1 skleničku sterilovaného, okapaného
oloupané, vypeckované, nakrájené na tenké hranolky
tofu 1 bal
pevné, na tenké hranolky, ogrilované

Postup

1

Připravte suši rýži. Důkladně ji proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá.

2

Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen krátce povařte na nejvyšší teplotu.

3

Poté oheň stáhněte a přikryté vařte 20 minut. Rýži nechte zchladnout. Smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí, nechte přejít varem a odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

4

Řasu nori položte lesklou stranou na bambusovou podložku, tence potřete wasabi a poté navrstvěte rýži.

5

Na ní vytvořte podélné pruhy z jednotlivých přísad na náplň (avokáda dejte vždy 2 hranolky vedle sebe, tofu tři, špenát zmáčkněte a poskládejte)... Pomocí podložky zarolujte (a řádně utahujte) směrem od sebe.

6

Potom nakrájejte ostrým nožem. Podávejte položené na řez, posypané sezamem a výhonky. Pokračujte do spotřebování surovin. Podle chuti doplňte wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li závitkům dodat bílkovinu a posunout je směrem k hlavnímu jídlu (skvělé v létě), přidejte například tofu či tempeh anebo rovnou veganské krevety, máte-li je v dosahu. Tofu si můžete nachystat třeba takhle: 200 g pevného tofu nakrájejte na nudličky silné asi 3 mm, v nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku sezamového oleje, vsypte tofu, pokropte 1 lžící sójové omáčky a opékejte, až tofu zkřupaví. Přisypte 1 lžíci sezamových semínek (jakýchkoli, ale efektní jsou černá) a opékejte ještě minutu. Nechte zchladnout. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...