Suši je delikátní a zdravé. To z lososa navíc krásně vypadá a udělá se v podstatě samo. A hlavně: ochutnat syrovou rybu, to je ten nejrychlejší způsob, jak si lososa zamilovat. Hrozí vám jediné: obrovská doživotní závislost.
Suroviny
Postup
Rýži důkladně proplachujte, dokud není odtékající voda čistá. Pak ji nechte na sítku okapat a oschnout. Nasypte ji do hrnce a zalijte vodou; mělo by jí být o deset procent víc než rýže.
Přiklopte pokličkou a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni, pak oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Je-li třeba, dolijte vodu. Rýži přendejte do větší mísy, zamíchejte a nechte vychladnout.
Rýžový ocet smíchejte s cukrem a se solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.
Připravte si plastovou krabičku s víčkem o rozměrech 9 × 22 × 10 centimetrů (nebo podobných rozměrů, kterou doma máte).
Lososa nakrájejte na plátky tenké čtyři milimetry a vyložte jimi dno krabičky tak, aby se jednotlivé plátky překrývaly. Navrch natlačte rýži a přiklopte víkem. Dejte na tři hodiny chladit do ledničky.
Vyklopte suši z krabičky. Ostrým nožem namočeným v ledové vodě je nakrájejte na kostičky a servírujte s wasabi rozmíchaným v sójovce. Každé sousto zajídejte kouskem nakládaného zázvoru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Suši menu: 4 netradiční recepty na suši(4 recepty )
- Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb(31 receptů )