Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Suroviny

rýže 200 g
např. Carnaroli, Arborio..
cibule 1 ks
nebo dvě šalotky
olivový olej 1 PL
šafrán
150 ml
bílé suché víno
sůl
pepř
máslo 60 g
parmazán 50 g
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli nebo šalotku a necháme zesklovatět.

Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme.

Zalijeme vínem a necháme odpařit.

Osolíme a opepříme.

Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán (když ho máme, když ne, tak nevadí) a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří.

Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.

Když je rýže al dente a vývar odpařený (trvá to cca 20 minut od prvního přidání vývaru), sundáme z plotýnky a vmícháme máslo.

Nakonec přidáme strouhaný parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

Na talíř s rizotem nakrájíme hobliny parmezánu. 

Autor: marek.novak75

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit