Šafránové rizoto představuje italskou verzi jemného bezmasého pokrmu, který sice vyžaduje více času na přípravu a pečlivé míchání, avšak za výslednou chuť to rozhodně stojí. Bílé víno a snítky šafránu hrají v tomto receptu důležitou roli a proto ani na jednom nešetřete. Italské rizoto je jako stvořené pro romantickou večeři, ale také pokrm, kdy se chcete sami rozmazlit.
Postup
V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nebo šalotku a nechte zesklovatět.
Přidejte rýži a ze všech stran orestujte.
Zalijte vínem a nechejte odpařit.
Osolte a opepřete.
Zalijte horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidejte šafrán a zvolna vařte, dokud se tekutina neodpaří.
Často míchejte. Přilijte další vývar a znovu nechtejte odpařit. Čím déle vaříte, tím míně vývaru bude na zalití potřeba.
Když je rýže al dente a vývar odpařený (trvá to cca 20 minut od prvního přidání vývaru), sundejte z plotýnky, vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem.
Nakonec přidejte strouhaný parmezán, ještě promíchejte a ihned servírujte.
Podávejte s hoblinky parmazánu.
Foto: PXhere.com