0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šafránové risotto

Šafránové risotto

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1876 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 209 g
Tuky 79 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

rýže 200 g
např. Carnaroli, Arborio..
cibule 1 ks
nebo dvě šalotky
olivový olej 1 PL
šafrán
víno bílé 150 ml
suché
sůl
pepř
máslo 60 g
parmazán 50 g
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí

Postup

1

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli nebo šalotku a necháme zesklovatět.

2

Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme.

3

Zalijeme vínem a necháme odpařit.

4

Osolíme a opepříme.

5

Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán (když ho máme, když ne, tak nevadí) a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří.

6

Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.

7

Když je rýže al dente a vývar odpařený (trvá to cca 20 minut od prvního přidání vývaru), sundáme z plotýnky a vmícháme máslo.

8

Nakonec přidáme strouhaný parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

9

Na talíř s rizotem nakrájíme hobliny parmezánu. 

Foto: PXhere.com

Autor: marek.novak75

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit