Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Suroviny

rýže 200 g
např. Carnaroli, Arborio..
cibule 1 ks
nebo dvě šalotky
olivový olej 1 PL
šafrán
150 ml
bílé suché víno
sůl
pepř
máslo 60 g
parmazán 50 g
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli nebo šalotku a necháme zesklovatět.

Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme.

Zalijeme vínem a necháme odpařit.

Osolíme a opepříme.

Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán (když ho máme, když ne, tak nevadí) a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří.

Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.

Když je rýže al dente a vývar odpařený (trvá to cca 20 minut od prvního přidání vývaru), sundáme z plotýnky a vmícháme máslo.

Nakonec přidáme strouhaný parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

Na talíř s rizotem nakrájíme hobliny parmezánu. 

Autor: marek.novak75

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit