Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škvarková megaplacka s javorovým dipem
Škvarková megaplacka s javorovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 20–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6520 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 393 g
Tuky 450 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdysi se se sádlem a škvarky v mnohem větší míře než dnes peklo i nasladko. My jsme se ale rozhodli sladkým tónem dipu doplnit slané pečivo.

Suroviny

sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 30 g
do těsta
na potření
vepřové sádlo 4 PL
změklé + na vymazání pekáčku
pokrájené
jarní cibulka 4 ks
nakrájené natenko
celý či drcený, na posypání
nebo pálivá, na posypání
sůl mořská
hrubá, na posypání
Na javorový dip
majonéza 4 PL
hořčice americká 3 PL
nebo plnotučná
jablečný ocet ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed nalijte vlažné mléko, přisypte cukr, rozdrobte droždí, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky a sádlo a vše promíchejte a vypracujte těsto. Přidejte do něj škvarky a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Těsto nechte asi 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem,
v mezičase ho můžete jednou či dvakrát propracovat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Do vykynutého těsta zapracujte jarní cibulky a rozválejte ho na plát o velikosti pekáčku, v němž budete péct – my jsme chtěli mít placku vysokou, a tak jsme zvolili rozměr 22 x 28 cm. Těsto vložte do pekáčku vymazaného sádlem a nechte v teple ještě asi 15 minut kynout, potom ho ostrým nožem či rádýlkem rozkrájejte na obdélníčky (například 3 řady po 7), potřete bílkem prošlehaným s troškou soli a podle chuti posypte kořením a hrubou solí. Vložte do trouby a pečte cca 35 minut dozlatova.

3

Mezitím prošlehejte uvedené suroviny na javorový dip a dolaďte podle chuti. Roztrhanou či rozkrájenou megaplacku podávejte s dipem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...