0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

Škvarková megaplacka s javorovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 20–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6520 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 393 g
Tuky 450 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdysi se se sádlem a škvarky v mnohem větší míře než dnes peklo i nasladko. My jsme se ale rozhodli sladkým tónem dipu doplnit slané pečivo.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 1 ČL
droždí čerstvé 30 g
žloutek 3 ks
do těsta
bílek 1 ks
na potření
vepřové sádlo 4 PL
změklé + na vymazání pekáčku
vepřové škvarky 300 g
pokrájené
jarní cibulka 4 ks
nakrájené natenko
kmín
celý či drcený, na posypání
paprika sladká
nebo pálivá, na posypání
sůl mořská
hrubá, na posypání
Na javorový dip
majonéza 4 PL
hořčice americká 3 PL
nebo plnotučná
javorový sirup 4 ČL
jablečný ocet 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed nalijte vlažné mléko, přisypte cukr, rozdrobte droždí, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky a sádlo a vše promíchejte a vypracujte těsto. Přidejte do něj škvarky a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Těsto nechte asi 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem,
v mezičase ho můžete jednou či dvakrát propracovat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Do vykynutého těsta zapracujte jarní cibulky a rozválejte ho na plát o velikosti pekáčku, v němž budete péct – my jsme chtěli mít placku vysokou, a tak jsme zvolili rozměr 22 x 28 cm. Těsto vložte do pekáčku vymazaného sádlem a nechte v teple ještě asi 15 minut kynout, potom ho ostrým nožem či rádýlkem rozkrájejte na obdélníčky (například 3 řady po 7), potřete bílkem prošlehaným s troškou soli a podle chuti posypte kořením a hrubou solí. Vložte do trouby a pečte cca 35 minut dozlatova.

3

Mezitím prošlehejte uvedené suroviny na javorový dip a dolaďte podle chuti. Roztrhanou či rozkrájenou megaplacku podávejte s dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit