0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

Škvarková megaplacka s javorovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 20–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6520 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 393 g
Tuky 450 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdysi se se sádlem a škvarky v mnohem větší míře než dnes peklo i nasladko. My jsme se ale rozhodli sladkým tónem dipu doplnit slané pečivo.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 1 ČL
droždí čerstvé 30 g
žloutek 3 ks
do těsta
na potření
vepřové sádlo 4 PL
změklé + na vymazání pekáčku
vepřové škvarky 300 g
pokrájené
jarní cibulka 4 ks
nakrájené natenko
kmín
celý či drcený, na posypání
paprika mletá sladká
nebo pálivá, na posypání
sůl mořská
hrubá, na posypání
Na javorový dip
majonéza 4 PL
hořčice americká 3 PL
nebo plnotučná
javorový sirup 4 ČL
jablečný ocet ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed nalijte vlažné mléko, přisypte cukr, rozdrobte droždí, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky a sádlo a vše promíchejte a vypracujte těsto. Přidejte do něj škvarky a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Těsto nechte asi 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem,
v mezičase ho můžete jednou či dvakrát propracovat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Do vykynutého těsta zapracujte jarní cibulky a rozválejte ho na plát o velikosti pekáčku, v němž budete péct – my jsme chtěli mít placku vysokou, a tak jsme zvolili rozměr 22 x 28 cm. Těsto vložte do pekáčku vymazaného sádlem a nechte v teple ještě asi 15 minut kynout, potom ho ostrým nožem či rádýlkem rozkrájejte na obdélníčky (například 3 řady po 7), potřete bílkem prošlehaným s troškou soli a podle chuti posypte kořením a hrubou solí. Vložte do trouby a pečte cca 35 minut dozlatova.

3

Mezitím prošlehejte uvedené suroviny na javorový dip a dolaďte podle chuti. Roztrhanou či rozkrájenou megaplacku podávejte s dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč