Kdysi se se sádlem a škvarky v mnohem větší míře než dnes peklo i nasladko. My jsme se ale rozhodli sladkým tónem dipu doplnit slané pečivo.
Suroviny
Postup
Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed nalijte vlažné mléko, přisypte cukr, rozdrobte droždí, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky a sádlo a vše promíchejte a vypracujte těsto. Přidejte do něj škvarky a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Těsto nechte asi 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem,
v mezičase ho můžete jednou či dvakrát propracovat.
Troubu předehřejte na 180°C. Do vykynutého těsta zapracujte jarní cibulky a rozválejte ho na plát o velikosti pekáčku, v němž budete péct – my jsme chtěli mít placku vysokou, a tak jsme zvolili rozměr 22 x 28 cm. Těsto vložte do pekáčku vymazaného sádlem a nechte v teple ještě asi 15 minut kynout, potom ho ostrým nožem či rádýlkem rozkrájejte na obdélníčky (například 3 řady po 7), potřete bílkem prošlehaným s troškou soli a podle chuti posypte kořením a hrubou solí. Vložte do trouby a pečte cca 35 minut dozlatova.
Mezitím prošlehejte uvedené suroviny na javorový dip a dolaďte podle chuti. Roztrhanou či rozkrájenou megaplacku podávejte s dipem.