Škvarkové placky jsou doslova famózní záležitostí. Z jednoduchého kynutého těsta vytvoříte nadýchané škvarkové placky, které se hodí jako pečivo k polévce, ale výborné jsou i samotné. Připravte si masopustní pečivo podle šéfkuchaře, pro kterého je tradiční česká kuchyně doslova srdeční záležitostí.
Suroviny
Postup
Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed vyklepněte žloutky, přisypte cukr, rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a vše promíchejte a zpracujte těsto.
Větší část škvarků překrájejte, menší část umelte. Přidejte do těsta a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Z těsta utvořte placky velikosti dlaně, potřete je rozpuštěným sádlem a posypte hrubou solí. Škvarkové placky pečte dorůžova asi 20 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli(27 receptů )
Komentáře
výborné, nejlepší jsou ještě teplé!!!